In het Verenigd Koninkrijk beïnvloeden islamisten het schoolsysteem met gemak, terwijl de overheid stil blijft over de intimidatie waarmee de scholen geconfronteerd worden. “Dit voorspelt niet veel goeds voor het Britse schoolsysteem”, schrijft Khadija Khan voor het rechtse Gatestone Institute.

Een van de beste basisscholen van het Verenigd Koninkrijk, St. Stephen’s in Londen, heeft leerlingen onder de acht jaar verboden om een hijab te dragen. Daarnaast verbiedt de school jongeren ook te vasten voor de ramadan tijdens de schooluren. Het besluit werd echter snel terug gedraaid na honderden dreigementen van woedende moslims.

St. Stephen’s

Kop van jut was onder meer schooldirecteur Arif Qawi. Hij had het verbod gesteund omdat de meisjes met een hijab minder kans maakten om zich sociaal te integreren met hun leeftijdsgenoten. Als gevolg van de heisa heeft Qawi zijn ontslag ingediend. Volgens hem zijn de personeelsleden bang om naar de school te komen.

Hoofdlerares Neena Lall hielp St. Stephen’s uitbouwen tot de beste seculiere basisschool in Londen, ondanks het feit dat de school gevestigd is in Newham – een slechte buurt waar Engels slechts de tweede taal is -. Ook Lall kreeg het zwaar te verduren: ze werd in e-mails een “pedofiel” genoemd die “haar verdiende loon kreeg”. Ze werd ook vergeleken met Hitler in een video op YouTube.

Ook andere Britse scholen werden in het verleden geïntimideerd door moslimextremisten. Zo was er de Anderton Park School die deel uitmaakte van het ‘Trojan Horse’-schandaal. De Britse regering had ontdekt hoe moslimextremisten het seculiere Britse schoolsysteem probeerden te infiltreren. “Elke hoofdlerares die mijn kinderen leert dat het goed is om homo te zijn, zal naar de loop van mijn jachtgeweer kijken”, luidde het in een bedreiging aan het adres van hoofdlerares Sarah Hewitt-Clarkson van Anderton Park.

Ook de hoofdschoolinspecteur van de Britse overheid Amanda Spielman werd het doelwit van een antisemitische campagne nadat ze het had aangedurfd te zeggen dat schooldirecteuren “het recht moeten hebben om naar eigen goeddunken een schooluniformbeleid te voeren om de onderlinge cohesie te bevorderen”. De bedreigingen aan het adres van Spielman kwamen overigens niet enkel uit het islamistische kamp, ook extreemlinks deelde gretig in de dreigementen.

“Ongekende omvang van intimidatie”

“De ongekende omvang van deze intimidatie – zelfs tegen de regering – wijst op de alarmerende mate waarmee extremistische elementen in de Britse samenleving zijn doorgedrongen en een bedreiging vormen voor de loopbanen van iedereen die zich tegen het islamitisch extremisme zou willen uitspreken”, schrijft Khadija Khan voor het Gatestone Institute.

“Het ondersteunen van leerkrachten is één ding”, aldus Khan. “Maar er is ook een dringende noodzaak om deze extremisten op alle niveaus te confronteren, ook op het gebied van rechtshandhaving, als ze iemand proberen te intimideren of te intimideren.”