Na een topoverleg met Eurowings-CEO Thorsten Dirks hebben de vakbonden van Brussels Airlines besloten om geen acties te ondernemen. Zo beloofde de CEO van Eurowings dat er geen sociaal bloedbad zal komen bij de ondersteunende diensten. De veranderingen die er wel zullen komen, wil hij op 12 maart met de vakbonden bespreken.

Deze week ontstond er bij het personeel van Brussels Airlines grote onrust over de integratie van de luchtvaartmaatschappij in Eurowings. Zo vreesde men vooral bij de ondersteunende diensten een sociaal bloedblad. Zelf spreekt Eurowings-ceo Thorsten Dirks dit tegen. Hoewel hij vanmorgen niet met een concreet toekomstplan voor Brussels Airlines kwam, stelde hij dat de van oorsprong Belgische maatschappij geen tweede Ryanair ging worden.

Geen ‘germanisation’

Dat er veranderingen op til zijn bij de ondersteunde diensten, ontkende de CEO evenwil niet. Doch, op 12 maart zou hij hierover met de bonden samenzitten. Ook zou er van een ‘germanisation’ geen sprake zijn. Zo gaven de Duitsers aan op zoek te zijn naar een “Belgian touch”. Brussels Airlines zou verder ook deel blijven uitmaken van de Star Alliance. “Brussels Airlines zal geen nieuw Ryanair worden”, verklaarde Dirks.

Een ander positief element is dat de Duitsers geen afbreuk willen doet aan het Afrika-netwerk van Brussels Airlines. Integendeel, met betrekking tot Afrika zouden er zowel in Brussel als in Duitsland vluchten, toestelen en bestemmingen bijkomen. Ook zouden de Duitsers deze expertise willen verankeren in een zogenaamd ‘expertisecentrum voor langeafstandsvluchten’.

Germaanse trainer

De vakbonden lijken hiermee op het eerste gezicht gerustgesteld en zien af van acties. Tegenover VRT NWS stelt Pol Buekenhout van de christelijke vakbond LBC dat er een verschil in stijl is. “Wij hadden vroeger een Latijnse trainer” zegt hij. “Nu hebben we een Germaanse trainer. Het is direct, zonder omwegen en met respect voor het sociaal overleg in België. Wij gaan die uitgestoken hand aanvaarden en actief mee werken aan het stappenplan dat de Duitsers de komende weken gaan opstellen.”

Doch tegenover BELGA stelt Filip Lembrechts (ACLVB) dat ze de vinger aan de pols willen houden “want er is voorlopig niets concreet”. “Er wordt gezegd dat er geen bloedbad komt, maar als je telkens een vinger afknipt, is het resultaat hetzelfde”.

Nationale belangen verdedigen

De onrust over de toekomst van Brussels Airlines moet volgens econoom Geert Noels de discussie over het verdedigen van onze nationale belangen aanzwengelen. Zo stelt Noels in een opiniestuk op VRT NWS dat België net zoals “Nederland, Zweden en Zwitserland strategisch [moet] nadenken”.

“De lijst met transacties van Belgische strategische activa met nadelige strategische gevolgen op lange termijn is lang: Electrabel, Tractebel, Telenet…  Niet dat deze ondernemingen vandaag slecht draaien voor hun aandeelhouders, maar de Belgische of Vlaamse belastingbetaler komt er op lange termijn slechter uit”, stelt hij verder.