Te seksistisch en stigmatiserend. Dat is de reden waarom in Australië de ‘bloemenmeisjes’, de mooie vrouwen die zegevierende wielrenners feliciteren met kussen en bloemen, zijn afgeschaft. Maar wie dacht dat dat een ver-van-ons-bed-show was, is eraan voor de moeite. Komend voorjaar zullen ook renners in België het moeten stellen zonder bloemenmeisjes. “Het past in de tijdsgeest dat de missen verdwijnen”, zo klonk het op Radio 2.

“Er worden inderdaad geen kussen meer gegeven en ook de bloemen verdwijnen”, vertelt podiummiss Maja Leye op Radio 2. Leye werd wereldberoemd wanneer wielrenner Peter Sagan in het zicht van iedereen in de billen kneep van Leye“Verder verandert er eigenlijk niet veel. Alles zal wat strakker en frisser zijn en er is nog altijd champagne. En uiteraard blijft de trofee er ook.” De Flanders Classics-voorjaarswedstrijden, zoals de Ronde van Vlaanderen of Gent-Wevelgem, zullen dus zonder bloemenmeisjes zijn.

Happy 2018! Make it pop 🍾 #2018 #cheers © @photonews

Een bericht gedeeld door Maja Leye (@majaleye) op

“We waren al langer aan het denken om de podiumceremonie te veranderen. Ik heb het altijd heel graag gedaan in het verleden en zag mezelf nooit als lustobject. Het is een nieuw tijdperk en ik kijk uit naar mijn nieuwe rol”, zo liet Leye nog weten. De podiummiss vertelt verder dat ze de komende weken aanwezig zal blijven wanneer de winnaars geëerd worden op de koerspodia. “Ik zal de renners begeleiden en blijf ook op het podium. Ik zal het dus niet moeten missen. Het past in de tijdsgeest dat de missen verdwijnen. Of de #MeToo-campagne er iets mee te maken heeft, kan ik niet zeggen.”

#MeToo en politiek correcte druk

Maar dat de tijdsgeest, de druk die erbij gepaard gaat en de #MeToo-campagne een deel zullen uitgemaakt hebben van de redenen voor het nieuwe beleid, valt niet uit te sluiten. Zo kwam eind vorige maand nog naar boven dat de ‘pitspoezen’, dat zijn de vrouwen die de Formule 1-bolides bijstaan tijdens de startopstelling, tevens hun biezen mogen pakken. En ook bij deze beslissing werd gesteld dat het “niet meer bij de moderne tijd [past]”.

Opvallend: In een satirische sketch van het komedieprogramma De Ideale Wereld die gemaakt werd naar aanleiding van het afschaffen van deze ‘pitspoezen’ en waar men spotte met het doorgeslagen politieke correct feminisme, maakte men gewag dat ook de podiummissen uit de wielerrennerswereld eraan zouden moeten geloven. Dit bleek profetisch te zijn.

(Lees verder onder de Facebookpost/video.)

De pitspoezen zonder werk

De Formule 1 gaat pitspoezen vervangen door kinderen, en ook andere sporttakken hebben het steeds minder voor de vrouwelijke touch. Schrijnend, maar er zijn wel al opvangplaatsen voorzien voor de dames.

Publiée par De Ideale Wereld sur mercredi 7 février 2018

Alles zal wat strakker en frisser zijn en er is nog altijd champagne.

En niet alleen deze ‘poezen’ moeten eraan geloven. Ook de feministische roze ‘poezenmutsen’, gekend van onder meer het protest tegen Amerikaans president Donald Trump (Rep.), werden afgeschaft begin dit jaar. Phoebe Hopps, voorzitter en stichter van de ‘Women’s March’ vond immers dat de ‘pussyhats’ – die refereren aan het vrouwelijk geslachtsorgaan – kwetsend kunnen zijn ten aanzien van transvrouwen die geen vrouwelijk geslachtsorgaan bezitten of “vrouwen wier [genitalia] niet roos zijn”.