Gisteren trokken staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) naar Groot-Brittannië om er het probleem van de illegale transitmigranten te bespreken. “Want dit is een verschrikkelijk moeilijk fenomeen en zorgt voor veel overlast”aldus Francken gisteren. Resultaat van het bezoek: er komt technische ondersteuning door het VK bij Belgisch politiewerk, men plant een gezamenlijke ontradingscampagne en er zal werk worden gemaakt van info-uitwisseling via een centraal informatiepunt.

Jambon en Francken waren gisteren op bezoek bij hun Britse collega Amber Rudd (Conservatives), zo schrijft ook Het Laatste Nieuws. De centrum-rechtse politici konden elkaar snel vinden om een betere gecoördineerde aanpak uit te stippelen tegen transitmigratie. Transitmigranten zijn illegalen – veelal uit Zwart-Afrika – die ons land doortrekken en het VK trachten te bereiken. Zij zijn hierbij in overtreding van de Dublin-verordening die gebiedt dat asielzoekers asiel aanvragen in het eerste EU-land dat men betreedt.

Campagne om illegalen te ontraden

“We gaan binnenkort samen met de Britten een gerichte info-en ontradingscampagne op poten zetten”, zo vertelde Jambon na de ontmoeting in Het Laatste Nieuws. “Om te strijden tegen de leugens en verzinsels die mensensmokkelaars verspreiden. Ze maken migranten bijvoorbeeld wijs dat de Britten hen niet terugsturen naar het eerste Europese land waar ze voet aan land hebben gezet. Maar natuurlijk doen ze dat wél. Er is geen gedoogbeleid in de UK.” Francken schrijft nog op Twitter dat het VK “tienduizenden mensen per jaar naar hun thuisland”.

De campagne zelf moet nog gemaakt worden, dus hoe die precies er uit zal zien, zal pas later blijken. Wel wil men via verschillende media werken. Zowel papieren flyers zullen gebruikt worden, maar ook zullen boodschappen op sociale media worden gedeeld. “[We] moeten […] zorgen voor een tegendiscours”, aldus Jambon.

Smokkelnetwerken ontmantelen

Het VK zal België ook actief ondersteunen in het aanpakken van de mensensmokkelaars die via onze snelwegen en havens opereren. “Waar we dat vandaag doen in de haven van Zeebrugge, willen we dat nu al in een vroeger stadium doen: eerder op de route, meer landinwaarts, op snelwegparkings en in Brussel”, aldus Jambon in Het Laatste Nieuws. “Patrouilleren of operationeel politiewerk zullen ze niet doen. Ze zullen vooral ondersteuning bieden, ook via technische snufjes, zodat wij onze controles nog beter kunnen doen”.

Informatie zal ook uitgewisseld worden zodat beide overheden een correct beeld hebben op de problematiek van de transitmigratie. Denk dan aan statistische info over hoeveel transitmigranten het VK bereiken, uit welke landen ze komen… maar ook aan operationele info. Het momenteel gebrek aan een centraal coördinerend orgaan zorgt ervoor dat gegevens over operaties of nieuwe smokkeltactieken te weinig worden uitgewisseld. Via een centraal informatiepunt moet men structureel informatie gaan delen. Eén of meerdere voltijdse coördinatiemedewerkers zullen hieraan meewerken.

De centrumrechtse politici waren het er ook over eens dat de Brexit – het uit de EU treden door het VK – geen impact mag hebben op deze samenwerking. “Daar zijn we het roerend over eens: wat er ook aan handelsgesprekken lopende is, niets mag ertoe leiden dat er gaten komen in onze veiligheid en politiewerking. Dat mogen we criminelen niet gunnen”, aldus nog Jambon.

Le Touquet-akkoord

Eerder dit jaar kwam het Le Touquet-akkoord onder druk te staan. Dat is de overeenkomst uit 2003 die het grensbeheer  tussen Frankrijk en het VK organiseert. Hierdoor kunnen nationale controles van beide landen naast elkaar plaatsvinden. Met andere woorden, de grens van Frankrijk is sinds het akkoord reeds te vinden aan de zuidelijke kust van het VK, en de Britse grens in Noord-Frankrijk. Ook België is sinds 2004 betrokken partij in het akkoord.

Concreet liet Frankrijk medio januari weten dat het wil dat het VK meer geld bijdraagt én meer immigranten opneemtIk wil een bijkomend protocol overeenkomen en concrete stappen nemen die de kosten gedekt door de Britten behandelen”, aldus Gerard Collomb (ex-PS, thans La République en marche!), de Franse minister van Binnenlandse Zaken in januari.