Er werden nieuwe sms-berichten naar boven gebracht van FBI-agenten die de wenkbrauwen doen fronsen. De vroeger belangrijke maar nu in diskrediet geraakte FBI-agenten Peter Strzok en Lisa Page, tussen wie een buitenechtelijke relatie bestond, hebben in het verleden bijzonder veel berichten naar elkaar gestuurd. Die worden nu onderzocht en hierdoor drijven er vreemde zaken naar boven.

Strzok en Page werkten ook samen in het speciale onderzoeksteam van Robert Mueller naar de vermeende samenwerking tussen het Trump-campagneteam en Rusland. Page stond geregistreerd als Democraat en Strzok werd als onderzoeker ontslagen omwille van zijn sterke vooringenomenheid. Strzok had vroeger ook een belangrijke rol in het onderzoek naar het e-mail-schandaal van oud-presidentskandidate Hillary Clinton (Dem.). Beiden zijn wel nog in dienst bij de FBI.

Volgens Amerikaans minister van Justitie Jef Sessions (Rep.) stuurden Strzok en Page tijdens de verkiezingscampagne van 2016 meer dan 50.000 berichten naar elkaar. Niet alle berichten tussen het buitenechtelijke koppel konden bovendien worden teruggevonden, wat kwaad bloed zette bij veel mensen.

“Fucking idiot”

Nieuwe uitgebrachte berichten tonen aan dat Strzok en Page een uitwisseling hadden over gesprekspunten voor toenmalig FBI-directeur James Comey om aan destijds president Barack Obama (Dem.) te geven. Op 2 september 2016 schreef Page aan Strzok over het voorbereiden van Comey omdat “de president alles wil weten over wat we doen.” Dit doet ernstige vragen rijzen over de persoonlijke rol van Obama in het onderzoek naar Clinton en haar mailserver. Obama beweerde altijd zich niet te mengen in het onderzoek, maar dit lijkt nu minder en minder met de waarheid te stroken. Eerder kwam ook al uit dat Obama onder een pseudoniem mails had gezonden naar de private server van Clinton.

In andere teksten doen ze neerbuigend over de Republikeinen en huidig president Donald Trump (Rep.). Die laatste noemden ze onder meer een “fucking idiot“. Toen de vrouw van de DBI-vicedirecteur Andrew McCabe de verkiezingen voor de Democraten in Virgina verloor, werden de kiezers van die staat “onwetende boerenpummels” genoemd.

E-mail-schandaal

De nieuwe vrijgemaakte teksten tonen ook meer over de timing van de ontdekking van de vele mails op de laptop van de in ongenade gevallen politicus Anthony Weiner (Dem.), waardoor het onderzoek naar Clinton opnieuw geopend diende te worden. Weiner werd onderzocht in het kader van seksueel getinte berichten naar minderjarigen en werd daar ook voor veroordeeld.

Op 28 september 2016 schreef Strzok naar Page: “ben opgebeld door Andy (McCabe), honderdduizenden mails ingebracht door Weiners advocaat in New York, inclusief een hoop materiaal van zijn vrouw (Huma Abedin was de rechterhand van Clinton tijdens de verkiezingen van 2016, red.). We sturen een team om in te kijken, dit zal nooit stoppen.”

Volgens het rapport van de Senaat roept het bericht vragen op over het tijdstip dat de FBI wist van de e-mails op de laptop van Weiner die relevant waren voor het onderzoek naar Clinton. Het was pas een volledige maand later, op 28 oktober, dat Comey het Congres informeerde dat ze het onderzoek naar Clinton “opnieuw zouden openen.”In verband met een niet-gerelateerde zaak, heeft de FBI geleerd dat er e-mails bestaan die pertinent zijn voor het onderzoek. Ik schrijf deze brief om jullie te informeren dat het onderzoeksteam me gisteren op de hoogte bracht“, beweerde Comey op die dag. Dit zou dus betekenen dat Comey pas een maand later op de hoogte werd gebracht van die belangrijke ontdekking.

Onze taak

Op de verkiezingsdag waren de twee ook uiterst negatief. Page schreef toen in hoofdletters: “OMG (Oh, mijn God, red.), DIT IS FUCKING ANGSTWEKKEND“. Strzok reageerde “Omg, ik ben er depressief van.” Enkele dagen later liet Page weten dat ze ‘All The President’s Men’ had gekocht: “Ik moet me bijschaven over Watergate.” De dag erna schreef ze: “God, dit maakt me kwaad, veel pompeus gezever over nationale veiligheid. Ondertussen hebben we ONZE taak voor ons.” Wat die taak is, lijkt onduidelijk, maar Senatoren vermoeden dat dit gelezen moet worden in relatie met een bericht van Strzok die in augustus vermeldde een “verzekeringspolis” te nemen. Nu wil men onderzoeken welke acties ze exact genomen hebben.

Er wordt vermoed dat het gaat over het valse Rusland-dossier die door de Clinton-campagne werd gefinancierd en gebruikt werd om te kunnen spioneren naar het campagneteam van Trump, zoals de Nunes-memo reeds aankaart.

De laatste tekst die tussen de twee werd uitgewisseld kwam op 23 juni. Toen stuurde Page: “Stuur me alstublieft nooit meer.” Het is onduidelijk waarom ze dit stuurde.

9 REACTIES

 1. Oeps!

  Pittig detail ook een Spa coryfee noemde vroeger de door Spa genegeerde kiezers dommeriken.

  (Sommige) Liberals/linksen denken echt dat ze superieure mensen zijn…. Dat doet me denken aan … mag ik ? … Hitler en nazi’s, en übermenschen…

  Hoog tijd dat de geschiedschrijving over de jaren dertig en veertig eens zeer kritisch onder de loupe wordt genomen. Sommige hedendaagse ‘wetenschappelijke onderzoeken’ tonen immers ….zo goed als niets aan. En toch lezen sommigen het woord “racisme”. Nietwaar Els Ketysman?

  #Bedriegers.

   • Kirchner is idioot mens.
    Ik volg de materie een beetje omdat ik me interesseer in mijnbouw.

    Ze had bij wet laten verbieden dat winst die bedrijven maakten in Argentinië het land mocht verlaten. Hierdoor kreeg je een ineenstorting van buitenlandse investeringen. Wie gaat er nu miljoenen investeren in bedrijven als je met je geld het land niet meer mag verlaten?
    Argentinië is potentieel een zeer rijk land. Het heeft alles. Grondstoffen, een goed klimaat, goeie landbouwgrond, veel waterlopen die geschikt zijn om goederen te vervoeren,enz… Alleen heeft politieke onkunde (en niet alleen van haar) de boel om zeep geholpen.

   • Vroeger, toen ik nog jong was en de dieren konden spreken dacht ik dat de nazi’s op zijn minst hun economie op orde hadden. Nu ik meer daarover weet waren ze zelfs op dat vlak een ramp. Op Salazar, Pinochet en Mussolini (en dat maar gedeeltelijk) na waren de meeste rechtse dictators een ramp voor de economie van hun land (voor zover fascisme rechts is natuurlijk).

   • De nazi’s hebben ademruimte aan hun economie gegeven door de terugbetaling van de schulden t.g.v. WOI niet meer terug te betalen.
    Men doet ons soms graag geloven dat de nazi’s van Duitsland terug een economische en militaire grootmacht hadden gemaakt. Maar dit was de “normale toestand” voor Duitsland. Die was enkel onderdrukt geworden t.g.v. de sancties van WOI.

   • Dat was wat ik ook dacht. De nazi’s betaalden hun economisch programma met geleend geld, totdat buitnelandse banken niet meer wouden lenen. Daarboven moesten bedrijven een deel van het geld dat ze verdienden met staatsopdrachten in een pot storten waarmee nieuwe opdrachten gefincieerd konden worden. Toen dat op was werd kristalnacht georganiseerd om de Joden te plunderen. Als dat ook niet meer volstond moesten ze Oostenrijk annexeren zodat ze de deviezen reserven van de Oostenrijkse staatsbank konden opsoeperen. Daarna volgde Tsjechoslovakije en uiteindelijk moesten ze de oorlog beginnen en Europa leeg plunderen om hun machinerie aan de praat te houden.

   • Van de Fascistische Mussolini ben ik helemaal akkoord dat ie eensocialist was. Wsch. nog een hele karrevracht andere aanhangers ook.
    De Belgische Socialist DeMan is bovendien veroordeeld wegens collaboratie met de Nazi’s. Hij kon later ontsnappen (check vooral de historiek van de WIKI-pagina en zie hoe veel wijzigingen er zijn aangebracht (die deels gelijk lopen met de periode dat ik vaak over de collaborerende socialistische Hendrik De Man heb geschreven op Radio1.Be) met de hulp van kameraden. Een deel van zijn socialistische kameraden zal ongetwijfeld ook gecollaboreerd hebben.

    Maar er is geen geschiedkundige consensus dat (Duitse) Nazi’s socialisten waren, noch dat toenmalige (Belgische) socialisten overwegend Naz’s waren.

   • Ik wil hier geen geschiedundige debat beginnen, alleen dus dit: de NSDAP had een linkse vleugel met de Streichers, de SA van Rohm, … Dat dit geen sociaal democraten waren is nogal wiedes maar zelf beschouwden ze zich als socialisten – communistische militanten die overkwamen zouden hun jaren bji de KPD kunnen laten meetellen als ancenniteit (heb ik lang geleden ergens gelezen – zou moeten nagaan of dit juist is).