Gisteren schreef Roland Van Hauwermeiren, de oud-directeur bij Oxfam die de spil zou geweest zijn in tal van seksschandalen een open brief aan VTM NIEUWS. Hierin ontkende de ex-topman bij Oxfam dat er seksfeestjes werden georganiseerd met organisatiegeld en werd gesteld dat hij “op geen enkel moment” seksuele contacten had met prostituees. Noch in Liberia, noch in Tsjaad, noch in Haïti. Maar Het Nieuwblad kon een intern rapport inkijken dat Van Hauwermeiren duidelijk tegenspreekt. En The Daily Mail sprak zelfs met één van de betrokken prostituees. De vrouw, thans 23, zei in de Britse krant dat ze 16 jaar oud was toen ze twee maal per week werd ingehuurd door Van Hauwermeiren.

Gisteren stuurde Van Hauwermeiren een open brief naar VTM NIEUWS“Ik ben geen heilige”, zo was te lezen. Maar, “ikzelf heb nooit een bordeel, nachtclub of bar bezocht in de stad of dit land.” Ook stelde hij gisteren dat de vele financiële verslagen en audits nooit hebben aangetoond dat er organisatiemiddelen zijn gebruikt om seksfeestjes te organiseren. Maar op basis van het interne Oxfam-rapport dat Het Nieuwsblad kon inkijken, blijkt daar weinig of niets van te kloppen. Van Hauwermeiren gaf immers in 2011 zelf toe om prostituees betaald te hebben voor betrekkingen in het verblijf dat Oxfam toen huurde in Haïti. De ngo was aanwezig in Haïti in het kader van de internationale hulpcampagne na de grote aardbeving in 2010.

‘Terminator’

Het grootste deel van de apologetische brief aan VTM betreft Van Hauwermeirens verblijf in Haïti. Hij ontkent dat hij er ooit prostituees inhuurde. Hij zou enkel een relatie hebben gehad met een lokale “volwassen eerbare dame, geen slachtoffer en geen prostituee”. Op zich al een dubieus verhaal gezien de vrouw in kwestie de zus was van een jonge moeder die Van Hauwermeiren hielp met luiers en melkpoeder. De in ongenade gevallen ex-Oxfam-directeur deed er zelfs een schepje bovenop door te stellen dat zijn bijnaam in het arme Caraïbische land ‘the Terminator’ was. Dit omdat hij twee medewerkers zou ontslagen hebben wegens het gebruik van prostituees.

Een pijnlijk relaas, want in het intern rapport van Oxfam gaf Van Hauwermeiren duidelijk toe dat hij prostituees “gebruikte” in de residentie die de hulporganisatie voor hem huurde. De organisatie gunde Van Hauwermeiren dan een “gefaseerde en waardige” exit op vrijwillige basis, omdat de reputatieschade voor linksprogressieve ngo bij een publiek ontslag te groot zou zijn.

En The Daily Mail bracht dan nog eens vandaag een getuigenis uit van een van de prostituees die ingehuurd zou geweest zijn door Van Hauwermeiren. Een vrouw getuigde dat ze 16 was toen Van Hauwermeiren haar diensten inhuurde, dus minderjarig. Dit tweemaal per week en terwijl ze vijf familieleden verloor tijdens de aardbeving een aantal maanden ervoor. Volgens de vrouw zou Van Hauwermeiren haar en een familielid jobs beloofd hebben in de VS, maar hier kwam niets van in huis.

Liberia

Ook wat het Afrikaanse Liberia betreft, waar Van Hauwermeiren in 2004 gestationeerd was voor de ngo Merlin (thans gefusioneerd met Save The Children) ontkent Van Hauwermeire dat hij prostituees inhuurde. Wel zou hij toevallig hebben gedanst met twee prostituees, maar “twee kameraden” van hem hadden die vrouwen uitgenodigd en het zou pas achteraf blijken dat dit prostituees waren.

Van Hauwermeiren werd echter ontslagen bij Merlin wegens veel ernstigere feiten. Aan IRIN News getuigden oud-medewerkers van Merlin dat Van Hauwermeiren en enkele anderen allemaal betrokken waren in het gebruik van prostitutie. Ze zouden zelfs wagens van Merlin gebruikt hebben om prostituees van en naar de gasthuizen van de ngo te brengen.

(Lees verder onder de tweet/video.)

Multimiljoenen-organisatie

In België is Oxfam vooral bekend omwille van de vele ‘Oxfam-Wereldwinkels’, die in bijna elke gemeente gevestigd zijn. Die winkels worden stevig gesubsidieerd. Van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking (DGD) kregen de Wereldwinkels in 2015 nagenoeg 800.000 euro, van het Agentschap Sociaal-Cultureel Werk (SCW) bijna 140.000 euro en van het Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking (VAIS) een kleine 50.000 euro. De Vlaamse provinciebesturen waren dan weer goed voor circa 63.000 euro aan steun in 2016. Samen gaat het om meer dan 1 miljoen euro. Maar het gros van de subsidies in België gaat naar de ‘Zuidacties’ van Oxfam. In 2016 haalde de ngo in België hier 15 miljoen euro aan subsidies voor op.

(Lees verder onder de tweet/video.)

De Britse minister van Ontwikkelingssamenwerking Penny Mordaunt (Con.) dreigde afgelopen zondag naar aanleiding van de onthullingen de Britse geldkraan naar Oxfam dicht te draaien. “Als ze niet alle informatie die ze hebben van hun onderzoek doorgeven […], dan kan ik niet meer met hen samenwerken”, aldus Mordaunt. In het VK krijgt de vereniging maar liefst 341 miljoen euro aan staatssteun.

De ngo, die het levenslicht zag in 1942, maakte deel uit van de grote internationale hulpcampagne die Haïti ondersteunde na de grote aardbeving in 2010. Die aardbeving maakte maar liefst 220.000 doden, 300.000 gewonden en liet anderhalf miljoen mensen dakloos achter.

21 REACTIES

 1. Oxfam is de even en zoveelste Amerikaanse organisatie die gesteund op de lichtgelovigheid van de mensen een zakelijk imperium heeft opgebouwd. Tot heil en welzijn van diegenen die er aan de touwtjes trekken.
  Het is hemeltergend te noemen dat er bovendien nog tonnen belastingsgeld aan die organisatie worden verspild. Niet enkel aan Oxfam trouwens, zo worden de bootjes waarmede bepaalde ngo’s hun mensenhandel voeren ook weer niet door vrijwilligers betaald en onderhouden. Sterker nog, indien de subsidies aan die organisaties zouden worden afgeschaft, dan zal meteen de invasie van infiltranten uit Afrika en Azië opgelost zijn.

  En terloops, aan onze Blokkige vrienden, alvorens weer maar eens te stellen dat het integraal de schuld van de nva is, bedenken jullie maar dat de steun van den Belgiek aan die organisaties in het niets verdwijnt vergeleken met de sommen die Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Italië, Zweden besteden. Kortom, met het spelen van enkel enge partijpolitieke spelletjes geraakt men er nooit uit.

  • Volmondig mee eens. Zolang de V-partijen(N-VA, VB en LDD) elkaar als de grootste vijand zien, blijven we overgeleverd aan links en hun franstalige vrienden. Met een beetje meer verstandhouding onderling kan Vlaanderen er anders uitzien. Met de verkiezingen van 2019 in het verschiet is dit zelfs een noodzaak.

   • LDD is dood (behalve in Middelkerke). NVA zal nooit met VB samenwerken want te tegengesteld in programma maar vooral teveel persoonlijke conflicten in de jeugd van de protagonisten + teveel nieuwkomers (Bracke, De Scheemaeker, …) die anti VB zijn. VB zal, zolang ze vasthoud aan Vlaamse onafhankelijkheid, nooit uit het cordon komen, houden ze er niet meer aan vast spat de partij uiteen.

   • Voor Jos Gheysels was het een manier om voor eeuwig links aan de macht te houden (doordat een groot aantal rechtse stemmen wegviel). Voor de centrum partijen was het een manier om het onafhankelijkheidsstreven te neutraliseren (men was niet vergeten dat Karel Dillen geweigerd had in de eerste Vlaamse regeringen te stappen zonder op een paar eisen in te gaan – VB was toen de enige oppositie).
    Vandaag kan de NVA het gebruiken om tegen kiezers te zeggen dat een stem op het VB een verloren stem is en zo zijn rechterflank af te dekken.
    Mij allemaal geen probleem maar zeg niet dat de Vlaamse onafhankelijkheid niet de reden van het cordon was. Eén voorbeeld: in 1988/89 was het programma van het VB geen probleem voor Verhofstadt om met Dewinter en Annemans te onderhandelen om in de VLD te stappen.

   • Noem me één wetsvoorstel van het VB of V&W sinds 2014 waar de NVA heeft voorgestemd.
    Geen probleem mee – dat is het spel van oppositie van meerderheid en iedereen mag dromen. Alleen is de haat van veel NVA’ers voor het VB en VBers te groot (er is sinds 1979 zeer veel gebeurd) opdat eerst de VU, daarna de NVA ooit met het VB zal samenwerken.
    Last but not least – voor de NVA is de Vlaamse onafhankelijkheid geen kernprogrammapunt net zoals het voor haar kiezers een belangrijk punt is.

  • Zonder al te Blokkerig te willen klinken, maar aan de gulle subsidiëring aan ngo’s, vakbonden en linkse “cultuur”-organisaties met ons belastinggeld is onder deze regering niks veranderd vergeleken met de vorige. Ook niet op Vlaams niveau waar N-VA al veel langer aan de macht is. Bloeiend middenveld, mij niet gelaten, maar laat ze zelf voor de nodige duiten zorgen. Ik ben het beu voortdurend de ondergang van het Avondland zelf mee te moeten financieren.

  • “‘The duty of an Opposition is to oppose.” Als de blokkerige Belangers geen oppositie mogen voeren is het misschien omdat het Nieuw Vlaams Verbond (klinkt beter dan Alliantie – geen gezwans, Nederlands) niet direct het verwachte beleid voert dat ze beloofden.
   – De Augiasstal van de VRT is niet opgekuist. Toen Geert Burger minister van Media was en alles liet zoals het was (de politisering zelfs liet verder gaan) was de NVA een junior partner in de Vlaamse regering. Dat excuus hebben ze niet meer.
   – Veel woorden tegen Unia maar in de praktijk krijgen ze meer bevoegdheden en geld.
   – Alle linkse NGO’s die met belastinggeld oppositie voeren tegen de regering – tot in het kabinet van Theo Francken – worden nog steeds royaal gespijsd met regeringsgeld.
   – Onder deze Vlaamse regering zijn er 12 (twaalf) woningen gebouwd in de rand!
   – Gelukkig was er Bart Laeremans in Grimbergen want ik zag wel BdW tafelen met Paul Gheysens maar geen enkele NVA excellentie zijn nek uitsteken.
   – Terwijl Theo veel Twittert komen de nieuwkomers (asiel, gezinshereniging) per 10.000den binnen
   – beton stop, verbod op centrale verwarming, verbod op verbrandingsmotoren, allemaal in de toekomst zodat de brave rechtse burger volgende keer nog op de NVA stemt – echt rechtse thema’s!

   Ik zag in de NVA – vanaf hun stichting – een voortzetting van de links-liberale VU met een brave burgerlijke centrum-rechtse vleugel – en tot nu heb ik mijn overtuiging niet moeten veranderen. De meesterzet was BdW met zijn stoere conservatieve betoog partijleider te maken.

 2. Dit is het resultaat van de vrijhavens van ‘het middenveld’ Iemand die zelf mag bepalen welke wetten wel en welke niet van toepassing zijn, kan toch gewoon doen wat hij wil, niet Depoortere?

 3. Indien Van Hauwermeire geen leugenaar is, dan is hij toch een naïeve kl**t. Want denkt die nu werkelijk dat mooie jonge negerinnetjes zonder bijbedoelingen dansen met een oude bleekscheet zoals hij? Die meisjes zijn toch niet gek. Voor het vleselijk genot hebben ze hun rasgenoten die veel beter geschapen zijn. Indien ze toch lonken naar een bejaarde blanke bok, is dat enkel voor het financiële genot, en dat heeft een naam. Hij doet me denken aan de Duitsers na de oorlog: Wir haben ess nicht gewusst.

 4. Het is heel goed mogelijk dat van Hauwermeiren geen bordeelbezoek aflegde, hij nodigde ze uit bij hem thuis. Ook is het mogelijkdat hij ze niet rechtstreeks betaalde uit de giften, maar uit zijn salaris dat met giften bekostigd werd. Zo ontmoeten halve waarheden, hele leugens.

 5. Oxfam is een misdadige organisatie die liegt en bedriegt en de financiele hulp van goedgelovige mensen opsmoddert aan hoererij en andere vuiligheid , misschien maakt ze zich zelfs schuldig aan het laten verdwijnen van lastige pottenkijkers , wie zal het zeggen ? Feit is dat ze zowat tot alles in staat zijn , en zulke waardeloze smeerlappen worden dan door d’r beleidsmakers (????) van het apenland met handen vol geld op hun wenhen bediend . Alhoewel ze door hun handelswijze in feite medeplichtig zijn aan het organiseren van hoererij zullen we over een tijdje , als er echt geen ontkomen meer aan is weer wel te horen krijgen “wir haben es nicht gewusst” , z

 6. In een interview, gepubliceert in “de Morgen” weet die mevrouw te melden dat het een ongeloofelijk komen en gaan was van tientallen prostituees in dat OXFAM optrekje, ze liepen mekaar voor de voeten, als we die mevrouw mogen geloven. Leuke vakantie moet het geweest zijn voor de hulpverleners van Oxfam.

Comments are closed.