Gisteren schreef Roland Van Hauwermeiren, de oud-directeur bij Oxfam die de spil zou geweest zijn in tal van seksschandalen een open brief aan VTM NIEUWS. Hierin ontkende de ex-topman bij Oxfam dat er seksfeestjes werden georganiseerd met organisatiegeld en werd gesteld dat hij “op geen enkel moment” seksuele contacten had met prostituees. Noch in Liberia, noch in Tsjaad, noch in Haïti. Maar Het Nieuwblad kon een intern rapport inkijken dat Van Hauwermeiren duidelijk tegenspreekt. En The Daily Mail sprak zelfs met één van de betrokken prostituees. De vrouw, thans 23, zei in de Britse krant dat ze 16 jaar oud was toen ze twee maal per week werd ingehuurd door Van Hauwermeiren.

Gisteren stuurde Van Hauwermeiren een open brief naar VTM NIEUWS“Ik ben geen heilige”, zo was te lezen. Maar, “ikzelf heb nooit een bordeel, nachtclub of bar bezocht in de stad of dit land.” Ook stelde hij gisteren dat de vele financiële verslagen en audits nooit hebben aangetoond dat er organisatiemiddelen zijn gebruikt om seksfeestjes te organiseren. Maar op basis van het interne Oxfam-rapport dat Het Nieuwsblad kon inkijken, blijkt daar weinig of niets van te kloppen. Van Hauwermeiren gaf immers in 2011 zelf toe om prostituees betaald te hebben voor betrekkingen in het verblijf dat Oxfam toen huurde in Haïti. De ngo was aanwezig in Haïti in het kader van de internationale hulpcampagne na de grote aardbeving in 2010.

‘Terminator’

Het grootste deel van de apologetische brief aan VTM betreft Van Hauwermeirens verblijf in Haïti. Hij ontkent dat hij er ooit prostituees inhuurde. Hij zou enkel een relatie hebben gehad met een lokale “volwassen eerbare dame, geen slachtoffer en geen prostituee”. Op zich al een dubieus verhaal gezien de vrouw in kwestie de zus was van een jonge moeder die Van Hauwermeiren hielp met luiers en melkpoeder. De in ongenade gevallen ex-Oxfam-directeur deed er zelfs een schepje bovenop door te stellen dat zijn bijnaam in het arme Caraïbische land ‘the Terminator’ was. Dit omdat hij twee medewerkers zou ontslagen hebben wegens het gebruik van prostituees.

Een pijnlijk relaas, want in het intern rapport van Oxfam gaf Van Hauwermeiren duidelijk toe dat hij prostituees “gebruikte” in de residentie die de hulporganisatie voor hem huurde. De organisatie gunde Van Hauwermeiren dan een “gefaseerde en waardige” exit op vrijwillige basis, omdat de reputatieschade voor linksprogressieve ngo bij een publiek ontslag te groot zou zijn.

En The Daily Mail bracht dan nog eens vandaag een getuigenis uit van een van de prostituees die ingehuurd zou geweest zijn door Van Hauwermeiren. Een vrouw getuigde dat ze 16 was toen Van Hauwermeiren haar diensten inhuurde, dus minderjarig. Dit tweemaal per week en terwijl ze vijf familieleden verloor tijdens de aardbeving een aantal maanden ervoor. Volgens de vrouw zou Van Hauwermeiren haar en een familielid jobs beloofd hebben in de VS, maar hier kwam niets van in huis.

Liberia

Ook wat het Afrikaanse Liberia betreft, waar Van Hauwermeiren in 2004 gestationeerd was voor de ngo Merlin (thans gefusioneerd met Save The Children) ontkent Van Hauwermeire dat hij prostituees inhuurde. Wel zou hij toevallig hebben gedanst met twee prostituees, maar “twee kameraden” van hem hadden die vrouwen uitgenodigd en het zou pas achteraf blijken dat dit prostituees waren.

Van Hauwermeiren werd echter ontslagen bij Merlin wegens veel ernstigere feiten. Aan IRIN News getuigden oud-medewerkers van Merlin dat Van Hauwermeiren en enkele anderen allemaal betrokken waren in het gebruik van prostitutie. Ze zouden zelfs wagens van Merlin gebruikt hebben om prostituees van en naar de gasthuizen van de ngo te brengen.

(Lees verder onder de tweet/video.)

Multimiljoenen-organisatie

In België is Oxfam vooral bekend omwille van de vele ‘Oxfam-Wereldwinkels’, die in bijna elke gemeente gevestigd zijn. Die winkels worden stevig gesubsidieerd. Van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking (DGD) kregen de Wereldwinkels in 2015 nagenoeg 800.000 euro, van het Agentschap Sociaal-Cultureel Werk (SCW) bijna 140.000 euro en van het Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking (VAIS) een kleine 50.000 euro. De Vlaamse provinciebesturen waren dan weer goed voor circa 63.000 euro aan steun in 2016. Samen gaat het om meer dan 1 miljoen euro. Maar het gros van de subsidies in België gaat naar de ‘Zuidacties’ van Oxfam. In 2016 haalde de ngo in België hier 15 miljoen euro aan subsidies voor op.

(Lees verder onder de tweet/video.)

De Britse minister van Ontwikkelingssamenwerking Penny Mordaunt (Con.) dreigde afgelopen zondag naar aanleiding van de onthullingen de Britse geldkraan naar Oxfam dicht te draaien. “Als ze niet alle informatie die ze hebben van hun onderzoek doorgeven […], dan kan ik niet meer met hen samenwerken”, aldus Mordaunt. In het VK krijgt de vereniging maar liefst 341 miljoen euro aan staatssteun.

De ngo, die het levenslicht zag in 1942, maakte deel uit van de grote internationale hulpcampagne die Haïti ondersteunde na de grote aardbeving in 2010. Die aardbeving maakte maar liefst 220.000 doden, 300.000 gewonden en liet anderhalf miljoen mensen dakloos achter.