Waar de wetgevende macht in de Verenigde Staten de federale overheid kan lamleggen, krijgt de Kamer in België maar weinig financiële ruimte van de regering. Doch, er lijkt beterschap in zicht. Zo kreeg het parlement van de regering zo’n tien miljoen euro om hun eigen voorstellen te realiseren. Dat brengt De Standaard. 

Het parlement het recht geven om de begroting op te stellen geeft de wetgevende macht een aanzienlijke (financiële) macht over de regering. Stemt het parlement de begroting immers niet, dan kan de regering nog maar weinig doen. Dat dit best vervelend kan zijn, daar kan president Donald Trump over meespreken maar ook het Europees Parlement gebruikte in het verleden zijn budgetrecht om meer inspraak af te dwingen.

In België gaat het er lichtjes anders aan toe. Tot voor kort kregen de initiatieven van parlementsleden immers al snel een ‘njet’ vanuit de regering. Veel ruimte voor persoonlijk initiatief was er dan ook niet. Doch, door in de begroting zo’n tien miljoen euro te reserveren voor parlementaire initiatieven probeerde de regering dit euvel te remediëren.

Weinig ruimte

“Het is heel lang geleden dat dit soort beslissingen genomen kon worden”, zegt N-VA-Kamerlid Johan Klaps tegenover De Standaard. Vooral voorstellen met iets of wat budgettaire impact werden in het verleden door minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) afgekeurd.

(Lees verder onder de tweet.)

Vincent Van Quickenborne (Open Vld) heeft hier niettemin enig begrip voor. “De begroting was de voorbije jaren echt problematisch”, stelt hij tegenover De Standaard. “Ik begrijp dan ook wel dat de regering het parlement niet de vrije hand wou geven, want dan komt de factuur toch achteraf”.

Tijdens het laatste begrotingsconclaaf probeerde de regering-Michel het parlement wat meer ademruimte te geven. Zo kreeg de Kamer een budget van zo’n tien miljoen euro voor eigen maatregelen. Hierdoor kunnen verschillende wetsvoorstellen wél worden gerealiseerd. Zo werd er op initiatief van Klaps een einde gemaakt aan de fiscale discriminatie van weeskinderen. Open Vld kon de bemiddelingsdienst van de fiscus dan weer laten versterken en op initiatief van CD&V-Kamerlid Roel Deseyn zou een belastingvermindering voor adoptiekosten kunnen worden goedgekeurd.

(Lees verder onder de tweet.)

Meer inspraak?

Ondanks de voorzichtige opening van de regering, krijgt het parlement volgens Deseyn maar “kruimels“. “Er wordt veel te weinig geluisterd en onderhandeld met het parlement”, stelt de CD&V’er tegenover De Standaard. Volgens Klaps is het daarentegen niet onlogisch dat de regering de budgettaire lijnen aangeeft. “Ik heb daar geen probleem mee, als alles niet telkens automatisch wordt afgewezen. In het parlement duiken vaak toffe ideeën op, waar iedereen het over eens is, maar ze moeten natuurlijk in het totaalplaatje passen”.

1 REACTIE