Deze ochtend zijn bij meerdere huiszoekingen in Antwerpen, Berchem, Jette en Borgerhout 13 verdachten gearresteerd in verband met een drugsonderzoek. Tevens werd een kilogram cocaïne in beslag genomen. Het is de eerste gecoördineerde actie na de voorstelling van het ‘Stroomplan’ in Antwerpen, dat allochtone drugsbendes moet aanpakken in de Scheldestad.

Er werd nagenoeg 1 kilogram cocaïne in beslag genomen in een gecoördineerde politieactie deze ochtend op verschillende plaatsen in het Antwerpse. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Het onderzoek zou een Nederlands-Antwerpse drugsring viseren. De drugs – voornamelijk cocaïne, heroïne en hasj – worden/werden vanuit Nederland ingevoerd en in Antwerpen aan de man gebracht. Het onderzoek liep al van eind 2017.

Stroomplan

Gisteren werd in Antwerpen een nieuwe ‘taskforce’ voorgesteld. Dit ‘maffia-team’ zal met 70-80 agenten de strijd aangaan met de talrijke allochtone drugbendes die Antwerpen telt. Ze moeten in kaart gebracht worden en worden drooggelegd. Dat is de opdracht vervat in het ‘Stroomplan’.

Stanny De Vlieger van de federale gerechtelijke politie Antwerpen zal de taskforce gaan leiden. Het ‘maffia-team’ moet nog samengesteld worden, maar een dertigtal agenten zal van de federale gerechtelijke politie overgeplaatst worden om het team op te vullen. Circa hetzelfde aantal zal vanuit de lokale politie worden overgeplaatst.

Deze twee veiligheidsdiensten werken al sinds vorig jaar samen om allochtone drugbendes zoals ‘de Turtles’ en ‘de Mixers’ in kaart te brengen. Volgens Bart De Wever (N-VA), Antwerps burgemeester, beschikken de autoriteiten over een “een schat aan informatie” over deze bendes, zo schreef tevens Het Laatste Nieuws. Dit door controle van het geld waarmee de bendes huizen, auto’s of dekmantels zoals loungebars en snacksbars aankopen. De politie krijgt hierbij ondersteunende informatie van controle- en stadsdiensten. Denk hierbij aan uitkeringen en sociale woonsten die naar bendeleden gaan, maar ook bijvoorbeeld het melden van gebruik van dure huurwagens voor trouwstoeten.

Cocaïnehoofdstad van Europa

Cocaïne is een groot probleem in Antwerpen. Vorige week werd nog meer dan een ton cocaïne in beslag genomen op de Antwerpse Linkeroever. En zo’n berichten halen wel vaker de media, want in 2016 werd duidelijk dat Antwerpen de grootste cocaïnehaven van Europa is. Dat is niet toevallig want in Rotterdam – de belangrijkste haven van Nederland – worden voornamelijk vloeibare goederen toegeleverd, terwijl er in Antwerpen voornamelijk containers toekomen. Die containers lenen zich uitstekend tot het binnensmokkelen van grote hoeveelheden drugs.

Vorige maand kwam nog de film Patser uit, de “min of meer op waargebeurde shit gebaseerde” drugsfilm van regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah. De film handelt over Marokkaanse dealerbendes in Antwerpen en maakt zelfs een kleine referentie aan ‘de Turtles’.