De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft bakken kritiek geoogst nadat hij een toespraak had gezegd dat vrouwelijke soldaten “in hun vagina” geschoten moesten worden, omdat zij dan “nutteloos” zouden worden.

In een toespraak tot meer dan 200 voormalige communistische soldaten in Malacañang vorige week gaf de Filippijnse president een richtlijn over wat te doen met vrouwelijke guerrillastrijders. “Een nieuw bevel van de burgemeester: “We zullen je niet doden. We zullen je gewoon in de vagina schieten”, zei Duterte. Hij zei verder dat vrouwen zonder hun vagina’s “nutteloos” zouden zijn.

‘Bisong’

Duterte gebruikte het Visayaanse woord ‘bisong’, dat vagina betekent, herhaaldelijk gedurende de toespraak. Het werd later wel gecensureerd uit een officieel transcript van de speech en vervangen door een streepje. De uitlatingen werden wel opgenomen terwijl ze op gelach van het publiek onthaald werden.

“Het is slechts de laatste in een reeks van misogyne, geringschattende en vernederende verklaringen die hij heeft afgelegd over vrouwen”, zegt Calos H. Conde van Human Rights Watch. “Het moedigt de troepen aan om seksueel geweld te plegen tijdens gewapende conflicten, hetgeen een schending is van het internationaal humanitair recht.”

Gelijkaardige uitspraken

De Filipijnse president is niet aan zijn proefstuk toe en haalde in het verleden al kritiek op de hals. Tijdens zijn verkiezingscampagne in 2016 sprak hij over de gevangenisrellen van 1989, waarbij een Australische missionaris om het leven kwam en gevangenen haar hadden verkracht. Hij grapte dat hij haar zelf wilde verkrachten.

“Was ik woest vanwege de verkrachting? Ja, dat is één. Maar, ze was zo mooi dat de burgemeester eerst had moeten zijn. Wat een verspilling”, aldus de Filipijnse president. In mei vorig jaar grapte hij tegen soldaten in Mindanao dat hij hen tegen vervolging zou beschermen als zij drie vrouwen verkrachtten.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/

4 REACTIES

  1. Alle 3de wereldleiders denken zo,Hij zegt het gewoon rechtuit.Deze gruwelijke en vrouw onvriendelijke zaken staan in de Filipijnen wel niet in de wet.In tegenstelling tot islamitische landen waar zulke zaken algemeen aanvaard worden en in de wet staan.(sharia en grondwet)

  2. Ongeacht wat de media over hem zeggen, de Filippijnse mensen houden van hem. Geen corruptie Geen drugs, strijd tegen IS. Er is gewoon geen alternatief.

  3. Wat de verdienste van deze Filippino ook moge zijn op gebied van veiligheid, zijn praat is vulgair, vrouwonvriendelijk en verwerpelijk. Daarbij, een kogel in de vagina schieten is niet zo makkelijk en efficiënt. Ik zou deze macho graag een trap tussen zijn benen geven, zodat de hersens die blijkbaar in zijn ballen zitten, weer naar zijn dwaze kop vliegen.

Comments are closed.