Duizenden mensen ontvluchten socialistisch Venezuela

8
2583

Duizenden Venezolanen proberen buurland Colombia binnen te geraken, terwijl de politieke en economische crisis in het land steeds meer ontspoort. Colombia probeert de grenscontroles ondertussen aan te scherpen.

Indrukwekkende beelden tonen hoe duizenden wanhopige Venezolanen Colombia proberen binnen te geraken. De massale uittocht is een gevolg van de honger en de stijgende criminaliteit, een gevolg van de economische en politieke crisis die het socialistische Venezuela zijn greep houdt.

‘Mad Max’

De erbarmelijke economische omstandigheden hebben geleid tot wetteloosheid in delen van de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Zo zouden vrachtwagenchauffeurs het slachtoffer zijn geworden van geweld dat uit de ‘Mad Max’-films lijkt te komen. Plunderaars zouden zich richten op vrachtwagens die voedsel vervoeren.

Er zouden in de maand januari alleen al 162 plunderingen hebben plaatsgevonden in Venezuela, waaronder 42 overvallen vrachtwagens. Een jaar geleden waren er ‘slechts’ acht plunderingen, waaronder een vrachtwagenoverval. Bij de plunderingen van vorige maand vielen in totaal acht doden.

Venezuela heeft een van de hoogste moordpercentages ter wereld en de aanvallen leiden tot hogere voedsel- en transportkosten. De vrachtwagenchauffeurs mogen geen geweren dragen, dus hebben ze hun toevlucht genomen tot het vormen van konvooien om zichzelf te beschermen.

https://twitter.com/UltimoMomentoVE/status/962821696007884800

Soldaten naar de grens

Colombia heeft – samen met buurland Brazilië – extra soldaten gestuurd om de poreuze grens met Venezuela te bewaken. De laatste zes maanden van 2017 kwamen er volgens officiële cijfers al een half miljoen migranten Colombia binnen vanuit Venezuela. De afgelopen zes maanden stelde men zelfs een verdubbeling vast in het aantal Venezolaanse migranten.

In een bezoek aan een grensstad in het epicentrum van de toenemende migratiecrisis in Colombia kondigde president Juan Manuel Santos op donderdag nieuwe maatregelen aan die het voor Venezolaanse migranten moeilijker zouden kunnen maken om illegaal het land binnen te komen. “Colombia heeft nog nooit zoiets meegemaakt”, aldus Santos.

Vorig jaar ook stijging Venezolaanse asielaanvragen in EU

Sinds het overlijden van oud-president Hugo Chávez en het aantreden van president Nicolás Maduro zijn de asielaanvragen in de EU uit Venezuela dramatisch gestegen. In vergelijking met 2013 steeg het aantal asielzoekers in 2016 uit Venezuela met een factor van nagenoeg 45. Het lijkt erop dat dit er nog meer worden in 2017.

De economische crisis, gekenmerkt door hyperinflatie en een krimpende economie, wordt gecombineerd met een politieke crisis. Tijdens de parlementsverkiezingen van 2015 wisselde de meerderheid immers van kant. De linkse president Maduro krijgt sindsdien tegenwind van het rechtse parlement, maar dat wordt op allerlei manieren buiten spel gezet. Dit heeft heel wat onrust tot gevolg. De lege winkelrekken worden beantwoord met rellen en protest.

8 REACTIES

 1. Venezuela zou de grootste bewezen olievoorraden hebben, de boden zit er vol goud, ijzererts e.a. Het heeft gemakkelijk toegankelijke havens. Het heeft waterkrachtcentrales. Het is in staat om met zijn landbouwgrond de bevolking te voeden en nog voedsel te exporteren. Het land is economisch gericht om te exporteren naar de VS. Het land heeft het allemaal om het te maken.
  Toch zijn ze een grote flop. Argentinië is in hetzelfde bedje ziek trouwens. Argentinië heeft het potentieel om een wereldmacht te zijn.
  Toegegeven de Amerikaanse bemoeienissen in Centraal- en Zuid-Amerika speler hier ook een zekere rol in. Het groot kapitaal in de VS is altijd op plundertocht geweest op het continent.
  Als ze in de VS hun zin niet kregen begonnen ze milities te steunen om de regering van dat land omver te werpen (contra’s). Bedrijven zoals Chiquita staan ook niet bekend voor het respecteren van mensenrechten. Ze plunderen het land kaal, vervuilen de bodem en het water, corrumperen overheden en laten de bevolking in armoede achter.
  Dat je hier dan een reactie op krijgt in de stijl van Maduro (Chavez) en vroeger Fidel Castro (Cuba) is normaal.

  • Je kan toch niet serieus menen dat Venezuela onder de Amerikaanse sloef lag zoals Midden-Amerika en de drie grote Caraïbische landen.
   Wat Venezuela nu overkomt is puur aan zichzelf te danken met als slachtoffers de bevolking.
   Gelukkig is er nog de AMADA om Venezuela ter hulp te komen ;-).

   • Onderschat de invloed van de VS niet. Alsof de VS niets te maken heeft met Pinochet in Chili, de militaire dictatuur in Argentinë (1976-1983), enz…
    Je zou als land in de regio voor minder paranoïde worden.

  • Dat de amerikanen bemoeizieke schurken zijn en niet op een paar (honderd) duizend lijken meer of minder kijken is een waarheid als een koe . Maar om nu de bandietenstreken van Maburro , zoals ze hem hier noemen , als gevolg daarvan goed te praten lijkt mij toch wel een paar straten te ver . Het is gewoon nog een grotere smeerlap dan Hitler en jammer genoeg hebben ook de westerse landen , zowel Europa als de Usa , altijd zoete broodjes met hem en zijn voorganger zotte Chaves gebakken en de problemen van de gewone mens ondergeschikt gemaakt aan hun nooit aflatende honger naar geld , wat het uiteindelijk ook zou kosten . Het probleem is dat er op deze rotwereld niet een machhebber rondloopt die zich als een mens kan gedragen .

 2. Zou de internationale gemeenschap nu toch eens eindelijk iets gaan ondernemen tegen die smerige dictator uit Venezuela ? Die rampzalige toestand is al jaaaaren geleden begonnen , maar blijkbaar hadden al die ontelbare internationale organisaties en ngo’s het al die tijd te druk met het varken uit te hangen (spijtig genoeg , naast millioenen verkwanselen aan de meest onnozele en vooral beestachtige vuiligheid , hun enige capaciteit) . Dacht U nu echt dat er ook maar een van die vetbetaalde hoerenlopers een seconde de slaap zou laten voor wat er met de “mensen” achter heel dit verhaal gebeurt ? Dan bent U wel van een HEEL goed jaar .

 3. Maduro – was een voormalig buschauffeur en vakbondsleider – had geen banden met de strijdkrachten maar het civic-militaire partnerschap is versterkt sinds hij in 2013 tot president werd gekozen na de dood van Chávez door kanker.

  Om te beginnen was de heersende socialistische partij grotendeels georganiseerd rond Chávez. Onder Maduro ontbrak de partij aan structuur en leiderschap en hebben de strijdkrachten het machtsvacuüm opgevuld,zegt Rafael Uzcategui, die de Caracas-mensenrechtengroep Provea leidt.

  Het leger heeft ook Maduro nodig omdat ze zichzelf liever niet zien regeren. Ze willen geen geüniformeerde generaal in het presidentschap omdat het er slecht uitziet en een beetje uit de mode is. Dus, Maduro is een goede frontman. Hij maakt het leven goed voor hen. Als je een generaal bent en volgens de regels speelt, kun je veel geld verdienen.

  Nu vormen actieve of gepensioneerde legerofficieren bijna de helft van het kabinet van Maduro en hebben ze nog veel andere sleutelposities. Ze hebben de leiding over alles, van wapeninkoop en staalproductie tot voedselverspreiding. De strijdkrachten hebben zelfs een fabriek die flessenwater produceert.

  Er is een oliemaatschappij, bekend als PDVSA. Olie is goed voor ongeveer 95% van de exportopbrengsten van Venezuela. Maar in plaats van het kiezen van een veteraan uit de branche om PDVSA te leiden, koos Maduro voor Manuel Quevedo, een actieve nationale bewaker-generaal. Quevedo had geen ervaring met olie, maar heeft de voorkeur van de president gewonnen door mee te helpen de anti-Maduro-demonstraties in 2014 te breken.

  María Corina Machado, hoofd van de rechtse oppositiepartij Vente Venezuela, benadrukt dat middenkaderofficieren en gewone troepen diep getroffen worden door de crisis, die heeft geleid tot hyperinflatie, een ineenstorting van de valuta en chronische tekorten aan voedsel en geneeskunde. Maar volgens bepaalde bronnen hebben de strijdkrachten weinig vertrouwen of respect voor de politieke oppositie, die verdeeld is over leiderschap en strategie. Dat is de reden waarom, “er bijna geen kans op een staatsgreep is.” Aangezien er geen toekomst is willen zeer veel Venezolanen het land verlaten wat chaos brengt.