Vrijdagnacht is een woonst in Borgerhout meerdere malen onder vuur genomen. Het betreft de woning van Nasserdine T. of de ‘Dikke Turtle’.  Er vielen geen gewonden of doden. Nasserdine T. is een voormalig lid van de beruchte allochtone drugsbende ‘de Turtles’. Het incident volgt tientallen schietpartijen gerelateerd aan drugshandel op die plaatsvonden de afgelopen maanden.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werden meerdere schoten gelost op een woonst in de Kattenberg, een straat in Borgerhout. Negen kogelhulzen werden op straat gevonden. “Eén kogel is effectief door een raam op de bovenste verdieping, in een slaapkamer, beland”, zo vertelt Antwerps parketwoordvoerster Christel Minne in Het Nieuwsblad. “Voorlopig is er geen spoor van dader of daders. Mogelijk is dit drugsgerelateerd, maar daar hebben we nog geen bevestiging van.”

Nasserdine T. en de Turtles

Nasserdine T. is/was wel een lid van de drugsbende ‘de Turtles’. Daar haalt hij zijn bijnaam vandaan: ‘Dikke Turtle’. Hij gaf zichzelf vorig jaar aan. Er werd naar hem reeds langer gezocht inzake een drugsdossier rond de familie S., de schoonfamilie van Nasserdine. Die familie heeft dan weer een andere drugsbende in handen: ‘de Mixers’.

Momenteel zit de ‘Dikke Turtle’ nog steeds in de gevangenis. Vorige week nog werd de neef van Nasserdine T. neergeschoten in de buik. Of de schietpartijen te maken hebben met de drugswereld is niet 100 percent zeker, maar het is gezien de betrokkenen zeker niet uit te sluiten.

21ste schietpartij in jaar en half: stopt ‘Maffia-team’ het geweld?

Vorige week werd in Antwerpen een nieuwe ‘taskforce’ voorgesteld. Het ‘maffia-team’ zal met 70-80 agenten de strijd aangaan met de talrijke allochtone drugbendes die Antwerpen telt zoals de Mixers en de Turtles. Ze moeten in kaart gebracht worden en worden drooggelegd. Dat is de opdracht vervat in het ‘Stroomplan’.

Al maanden vinden rond Antwerpen-Noord en Borgerhout schietpartijen plaats. De politie organiseerde extra preventie-controles en patrouilles, maar tot nu toe heeft men het geweld niet kunnen doen stoppen. Dit is de 21ste schietpartij in een jaar en half die plaats vond in en rond Antwerpen en die in verband wordt gebracht met de drugswereld.

Cocaïne is een groot probleem in Antwerpen. Eerder deze maand werd nog meer dan een ton cocaïne in beslag genomen op de Antwerpse Linkeroever. En zo’n berichten halen wel vaker de media, want eind 2016 werd duidelijk dat Antwerpen de grootste cocaïnehaven van Europa is. Dat is ook niet toevallig. In Rotterdam – de belangrijkste haven van Nederland – worden immers voornamelijk vloeibare goederen toegeleverd, terwijl er in Antwerpen voornamelijk containers toekomen. Die containers lenen zich uitstekend tot het binnensmokkelen van grote hoeveelheden drugs.