Het communistische Noord-Korea wil zo snel mogelijk aan de onderhandelingstafel met de VS ondanks nieuwe sancties tegen het land, dat kreeg Zuid-Koreaans president Moon Jae-in te horen van hun delegatie tijdens de slotceremonie van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang.

Eerder beschouwde Noord-Korea het als een oorlogsdaad dat Amerikaans president Donald Trump (Rep.) net voor het afsluiten van de ‘Peace Games’ – de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea – nieuwe maatregelen verkondigde, gericht tegen scheepvaart- en handelsbedrijven die eerdere sancties omzeilen. Trump noemde de nieuwe sancties tegen het regime van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un: “de zwaarste ooit opgelegd tegen een land”. Ook de dochter van de Amerikaanse president, Ivanka Trump, en vice-president Mike Pence (Rep.) woonden de sluitingsceremonie op zondag bij maar waren niet in contact met de Noord-Koreaanse delegatie.

Een dag voordat de achtkoppige Noord-Koreaanse delegatie arriveerde, liet Pyongyang weten dat het nucleaire arsenaal alleen gericht was op de VS. Een dag later, op zondag, beschuldigde Noord-Koreaanse staatsmedia de VS ervan dat het met de sancties aanstuurt op het uitlokken van confrontaties op het Koreaanse schiereiland.

Maar vanuit de Noord-Koreaanse delegatie klonk er schijnbaar verzoenende taal. Toen de Zuid-Koreaanse president Moon de Noord-Koreaanse afgevaardigden op een geheime locatie ontmoette kreeg hij namelijk te horen dat Noord-Korea de banden met Seoul en Washington wil ”ontwikkelen en verbeteren”. Verder maakten ze aanstalten om de gesprekken met de VS ”zo snel als mogelijk” op te pikken. “Onlangs heeft Noord-Korea laten zien dat het openstaat om de Verenigde Staten actief te betrekken bij gesprekken terwijl de Verenigde Staten praten over het belang van dialoog”, zei de Zuid-Koreaanse president Moon tijdens een bijeenkomst in Seoul met de Chinese vice-premier Liu Yandong.

Zwaarste sancties ooit moeten weg vrijmaken voor denuclearisatie

De Trump-administratie reageerde maandag in een verklaring dat de sancties zouden worden voortgezet“We zullen zien of de boodschap van Pyongyang van vandaag, dat het bereid is om gesprekken te voeren, de eerste stappen zijn op weg naar denuclearisatie. In de tussentijd moeten de Verenigde Staten en de wereld duidelijk blijven maken dat de kern- en raketprogramma’s in Noord-Korea ten dode opgeschreven zijn,” aldus het Witte Huis.

Over het vooruitzicht van gesprekken met Noord-Korea zei president Trump: ”Ze willen praten. Wij willen ook praten, alleen onder de juiste omstandigheden. Anders praten we niet. We zullen zien wat er gebeurt. Dat is mijn houding, we zullen zien wat er gebeurt.” Aldus Trump tijdens een ontmoeting met gouverneurs in het Witte Huis.

(Lees verder onder de tweet.)

Spanningen met Pyongyang laaien opnieuw op

Washington richt zich met deze nieuwe ronde van sancties op schepen en handelsbedrijven die Noord-Korea van brandstof en inkomsten voorzien. Het Witte Huis heeft in overleg met Aziatische bondgenoten, waaronder Japan, Zuid-Korea, Australië en Singapore, deze gecoördineerde actie op poten gezet met als doel om inkomstenbronnen van Pyongyangs kernraketprogramma een halt toe te roepen. “We hebben vandaag sancties opgelegd die de zwaarste ooit zijn tegen een land. Hopelijk kan er iets positiefs gebeuren,” zei Trump tijdens een toespraak op de Conservative Political Action Conference (CPAC), wat een jaarlijkse politieke bijeenkomst is voor rechtsconservatieve activisten en politici in Amerika.

De sancties zijn specifiek gericht tegen één persoon, 27 entiteiten en 28 schepen. Bovendien waarschuwde Donald Trump dat er een “fase twee” op tafel blijft liggen die ”zeer, zeer ongelukkig voor de wereld” zou kunnen zijn mochten deze maatregelen geen resultaten opleveren. Een verwijzing naar militaire opties. In een andere verwijzing naar oorlogsgevaar, voegde Trump er maandag aan toe: “We hebben het over een enorm potentieel verlies van mensenlevens, getallen waar niemand zelfs heeft bij stilgestaan, nooit over heeft nagedacht.”

(Lees verder onder de tweet/video.)

“[Het ministerie van] Financiën lanceert een offensief op alle illegale wegen die Noord-Korea gebruikt om sancties te ontlopen, inclusief het nemen van cruciale maatregelen om de schepen, rederijen en entiteiten over de hele wereld te blokkeren die namens Noord-Korea werken”, zo zei minister van Financiën Steven Mnuchin (Rep.) in een verklaring.

Concreet omvat het plan van het Amerikaanse ministerie van Financiën een grotere inzet van Amerikaanse kustwachttroepen die verdachte schepen in de wateren rond Azië en in de Stille Oceaan moeten onderscheppen, stoppen en doorzoeken.

(Lees verder onder de tweet.)

Hevig protest tegen controversiële delegatieleider

Maandag lunchte de delegatie uit Noord-Korea, dat geleid wordt door de voormalige militaire leider Kim Yong Chol, met Chung Eui-yong, veiligheidsadviseur voor het Zuid-Koreaanse presidentiële Blue House, en andere Zuid-Koreaanse staatsambtenaren. Verschillende prominente politici uitten kritiek op het besluit van de Zuid-Koreaanse president om de aanwezigheid van Kim Yong Chol toe te laten op de slotceremonie van de Winterspelen.

Kim is immers een controversieel figuur die door Zuid-Korea en de VS ervan wordt beschuldigd het brein te zijn achter een dodelijke aanval op een Zuid-Koreaans oorlogsschip in 2010. Bij die aanval lieten 46 matrozen het leven. Tientallen demonstranten die Kim verweten een oorlogsmisdadiger te zijn, onthaalden hem onder luid protest. Volgens lokale media probeerden sommige manifestanten zelfs de grenweg te blokkeren.

Op maandag prees Trump de steun van de Chinese president Xi Jinping aan de VN-sancties“Ik denk dat president Xi uniek is. Hij helpt ons met Noord-Korea.” Rusland daarentegen moest het ontgelden, Trump beschuldigde de Russen ervan dat het goederen levert aan Noord-Korea en zo een vacuüm tracht op te vullen dat China heeft achtergelaten. “Rusland gedraagt ​​zich slecht omdat Rusland [nu] levert wat China weghaalt. China behaalt behoorlijk goede cijfers, maar Rusland levert nu veel materiaal. Toch denk ik dat ze ook willen dat er een einde aan komt, ik denk dat iedereen dat wil.”