De Congolese regering laat het Belgische consulaat in Lubumbashi en het Congolese consulaat in Antwerpen voor onbepaalde tijd te sluiten. De relaties tussen de twee landen staan al enige tijd gespannen.

De relaties tussen België en Congo bevinden zich op een nieuw dieptepunt. België kreeg de opdracht van de Congolese regering om het consulaat in Lubumbashi, in Zuid-Congo, voor onbepaalde duur te sluiten. Ook het Congolese consulaat in Antwerpen ging toe. De ambassades in Kinshasa en Brussel blijven vooralsnog gewoon open. Ook beval Kinshasa Brussels Airlines gisteren om het aantal wekelijkse vluchten tussen de twee landen terug te brengen van zeven naar vier per week.

https://twitter.com/PolBegov/status/960906867487793152

Ontwikkelingssamenwerking niet meer naar Congolese regering

Vorige maand besloot de Belgische regering dat een groot deel van het geld voor ontwikkelingssamenwerking, zo’n 25 miljoen euro, niet meer naar de Congolese regering gaat. In de plaats daarvan is men van plan het geld aan ngo’s te geven. De Belgische regering deed dit uit bekommernis over de mensenrechten en de veiligheidssituatie in Congo.

“Onze relaties met Congo zijn gecompliceerd omdat er sinds 2016 een crisis in het land is. Normaal moesten eind 2016 verkiezingen hebben plaatsgevonden, zoals de grondwet voorschrijft”, zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) aan de RTBF. “We weten dat iedere belangrijke crisis in Congo de bilaterale relaties met België bemoeilijkt.”

België isoleren binnen EU

Eind 2016 hadden er in Congo verkiezingen moeten plaatsvinden, maar president Joseph Kabila weigerde af te treden. In dat kader sloot hij een akkoord met de oppositie om een grondwetswijziging mogelijk te maken. Eind december kwam het tot rellen na oproepen door katholieke activisten om zich te verzetten tegen de grondwetswijziging, daarbij vielen zeven doden.

België hoopt dat relaties spoedig hersteld worden. Het lijkt er op dat de Congolese regering België probeert te isoleren in EU met het oog op belangrijke zakendeals. Zo lijkt het voor Frankrijk of Spanje geen prioriteit om net zoals België kritiek te uiten op Kabila.

1 REACTIE