Bij een massale vechtpartij tussen Eritrese en Afghaanse migranten op verschillende plaatsen in Calais zijn achttien gewonden gevallen. Vijf van hen hebben schotwonden, vier van hen bevinden zich in kritieke toestand.

Aan de zuidelijke rand van Calais vond een bijna twee uur durend vechtpartij plaats tussen ongeveer honderd Eritreeërs en dertig Afghanen. De gevechten zouden zijn begonnen toen een Afghaan schoten loste tijdens de voedselbedeling. Een tweede knokpartij brak uit op een industrieel gebied, op ongeveer vijf kilometer van het eerste voorval. Bij dat tweede voorval zouden honderd Eritreeërs en twintig Afghanen betrokken zijn.

Vier migranten in kritieke toestand met schotwonden

De politie kwam massaal ter plaatse. Volgens de Britse krant the Guardian moest men een cordon instellen om de Afghanen tegen de Eritrese menigte te beschermen. Ondertussen heerst er grote onrust bij de inwoners en automobilisten in Calais.

Vier Eritreeërs werden met schotwonden naar het ziekenhuis gebracht en bevinden zich in kritieke toestand. Een andere migrant werd met schotwonden naar Rijsel gebracht vanwege zijn “zeer ernstige gezondheidstoestand”. Nog eens dertien andere migranten zijn verwond door “slagen met ijzeren staven”.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb bezocht vannacht Calais. Volgens hem waren de vechtpartijen uitzonderlijk ernstig. “We zien een escalatie van geweld, die stilaan ondraaglijk wordt voor zowel de inwoners van Calais als de migranten”, aldus Collomb.

‘Transitmigranten’

Er verblijven, meer dan een jaar nadat de ‘Jungle’ – het migrantenkamp nabij Calais – ontruimd en met de grond gelijk gemaakt is, nog altijd honderden migranten in Calais. Vanuit de havenstad hopen deze ‘transitmigranten’ door te reizen naar het Verenigd Koninkrijk. In heel Noord Frankrijk zou dat aantal wel eens op 2.000 kunnen liggen.

Ook België kende de laatste maand een groeiend aantal incidenten met ‘transitmigranten’, die steeds driester te werk gaan. Zo werden politie-agenten na een routinecontrole aangevallen door tientallen transitmigranten met stokken. Dit nabij de E-40 te Groot-Bijgaarden. De politie moest een schot in de lucht vuren om de menigte onder controle te krijgen. Hierbij geraakten twee agenten gewond. “Het baart ons grote zorgen dat niet alleen de agressie naar de vrachtwagenchauffeurs verhoogt, maar ook de politie haar [wapens] moet gebruiken”zo luidde het.

https://twitter.com/OnlineMagazin/status/959397104295784448

Mensensmokkelaars en ngo’s

Intussen stuurde de Franse regering ter versterking meer dan 1.000 leden van de oproerpolitie CRS en de gendarmerie naar de regio Nord-Pas-de-Calais. De politie is overigens op zoek naar een Afghaanse mensensmokkelaar van 27 jaar. Hij zou diegene zijn geweest die het vuur heeft geopend op de Eritreeërs.

Minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb wijst naar de rol van de mensensmokkelaars in het geweld. “Dit was geen spontaan geweld, maar het gevolg van de toenemende agressiviteit tussen de mensensmokkelaars. In januari heeft de politie maar liefst zes verschillende netwerken van mensensmokkelaars in Calais ontmanteld. Die aanpak zullen we aanhouden”, aldus Collomb.

Eerder deze maand haalde president Emmanuel Macron nog zwaar uit naar enkele linkse ngo’s. Volgens hem  gebruiken die in Calais leugens en manipulatie om migranten te overtuigen naar Groot-Brittannië te gaan. “Wanneer ngo’s deze mannen en deze vrouwen aanmoedigen om de illegaliteit in te gaan, of zelfs om naar de andere kant van de grens te gaan, nemen ze een enorme verantwoordelijkheid op zich”, zei Macron. En verder: “De Jungle zal niet terug opgebouwd worden.” 

5 REACTIES

  1. Van mij mogen die Afrikanen en Aziaten zich gerust onderling uitmoorden en liefst in eigen streek: dat zijn zoveel indringers minder in Europa Ik dacht dat de jungle van Calais opgekuist was. Nee dus, er leven daar nog altijd een hoop wilden in het wild. Militaire waakzaamheid aan de kustgrens dringt zich bijgevolg op.