De kogel is door de kerk: CEO Bernard Gustin en financieel directeur Jan De Raeymaeker krijgen de bons bij Brussels Airlines. Dat werd vandaag op de raad van bestuur van de holding boven Brussels Airlines beslist

Erg verrassend is het ontslag van Gus­tin en De Raeymaeker niet. Zo kantte de CEO zich tegen een volledige integratie van Brussels Airlines in la­ge­kos­ten­tak Eu­ro­wing. In plaats daarvan verdedigde hij het zogenaamde hy­bri­de model. Dat is een combinatie van het aanbieden van goed­ko­pe ver­bin­din­gen in Europa en (duurdere) lan­ge­af­stands­vluch­ten naar Afri­ka.

Het ontslag van Gus­tin en De Raeymaeker kan bijgevolg indiceren dat het bedrijf een andere strategie kiest. Hoewel, over de invulling daarvan is tot op heden nog niets bekend. Volgens De Morgen neemt Christina Foerster, de huidige commercieel directeur, vanaf 1 april het stokje van Gus­tin over.

Grote herstructurering dreigt

Het Duitse Lufthansa had al langer een vinger in de pap bij de opvolger van Sabena. Doch, in 2016 namen de Duitsers alle aandelen over. Om bud­get­vlie­ger Ry­anair het vuur aan de schenen te leggen kwam Lufthan­sa eerder met Eurowings op de proppen. De Duitse maatschappij wil dat Brussels Airlines zich daarin gaat integreren.

Dit heeft natuurlijk grote gevolgen voor het personeel van Brussels Airlines. Zo dreigen de ondersteundende diensten – zoals de marketing en de verkoop – naar de hoofdzetel in Keulen te verhuizen. Vandaag werken bij deze diensten zo’n 1.800 mensen.

Later meer.

ADVERTENTIE