Britse journaliste vastgehouden in Zuid-Afrika

0
1872

De Britse journaliste en opiniemaakster Katie Hopkins zou in Zuid-Afrika uren zijn vastgehouden wegens het “verspreiden van rassenhaat”. Hopkins was in Zuid-Afrika om een documentaire te maken over het geweld dat blanke boeren daar ondergaan.

Katie Hopkins plaatste een video naar Twitter met de bewering dat zij in Zuid-Afrika werd vastgehouden en dat haar paspoort op bevel van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) was afgenomen, waardoor zij niet terug naar Engeland kon vliegen. Katie Hopkins kreeg een tijdelijk verbod om Zuid-Afrika te verlaten wegens het “verspreiden van rassenhaat”.

Etnische zuivering blanke boeren

Hopkins was in Zuid-Afrika om de “gewelddadige, etnische zuivering van blanke boeren door gewapende, zwarte bendes” te documenteren. “Vastgehouden bij paspoortcontrole op bevel van het ANC. Verbluffende veiligheidscoördinatie van een land waar de politie niet reageert op moorden op blanke boerderijen omdat ze ‘lunchpauze hebben'”, schreef Hopkins in een tweet. Zeven uur na haar oorspronkelijk tweet liet zij weten dat ze was vrijgelaten.

De journaliste heeft herhaaldelijk uitgehaald naar de reguliere media die niet over “de raciale oorlog” van “zwarte extremisten die stelselmatig blanke boeren vermoorden” willen praten. Volgens haar wordt al te vaak maar één zijde van het verhaal gebracht, namelijk de Apartheid. “Apartheid is meer dan 25 jaar geleden afgelopen en dat is een goede zaak”, aldus Hopkins. “Maar het racisme tegen blanken en het sadistisch geweld van vandaag is net zo kwaadaardig.”

‘Plaasmoorde’

Blanke Boeren zijn wel vaker het slachtoffer van gewelddadige roofovervallen, de zogenaamde plaasmoorde’. Sedert de val van de Apartheid en de machtsovername van het ANC werden jaarlijks honderden Boeren het slachtoffer van een plaasaanval en daarbij sterven ook jaarlijks bijna honderd Boeren. De Zuid-Afrikaanse politie noteerde dat er tussen 1994 en 2007 1.437 Boeren vermoord werden. Nadien werden geen officiële statistieken meer vrijgegeven, waardoor mensenrechtenorganisaties zich berusten op de cijfers van de boerenvakbond Transvaal Landbou-Unie. Dit jaar zouden al 70 blanke landbouwers zijn vermoord. Telkens is er sprake van zware mishandeling en veelal ook verkrachting.

Mensenrechtenorganisaties wijzen erop dat de Zuid-Afrikaanse Boeren opzettelijk geviseerd worden, maar de autoriteiten ontkennen dit veelal. Volgens de cijfers van het United Nations Office on Drugs and Crime (UNDOC) heeft Zuid-Afrika het negende hoogste moordcijfer ter wereld: jaarlijks worden er per 100.000 inwoners gemiddeld 33 mensen vermoord. Volgens AfriForum gaan de moordcijfers bij blanke Boeren echter door het dak. De mensenrechtenorganisatie heeft het over een ratio van 132 doden per 100.000 Boeren.

Volgens Vryhheidsfront Plus, een politieke partij die de belangen van blanke Afrikaners behartigt, doet het ANC te weinig om de problematiek te bekampen en is ze zelfs ten dele verantwoordelijk. Onder meer het anti-Apartheidslied ‘Kill the farmer, kill the Boer’ laat weinig aan de verbeelding over. Het ANC verdedigde de controversiële liedtekst heel lang, tot ze uiteindelijk toch werd verboden. Niettemind zong Zuid-Afrikaans president Jacob Zuma (ANC) het weinig smakelijke lied nog eens op een ANC-bijeenkomst in Bloemfontein in 2012.