De bedrijven die aan ons land nieuwe vliegtuigen willen verkopen hebben tot uiterlijk woensdag om hun beste bod op tafel te leggen. Om de concurrentie af te troeven proberen de bedrijven het om meer dan de kostprijs alleen te laten gaan. Zo verklaarde het Franse Dassault zo’n 20 miljard euro te willen investeren in de Belgische economie. Technologiefederatie Agoria hecht daar echter weinig waarde aan. “Als we één miljard terugverdienen”, dan mogen blij zijn stelde Marc Lambotte van Agoria in ‘De ochtend’ op Radio 1.

Afgaande op wat de (potentiële) bouwers van gevechtsvliegtuigen beweren, lijkt het er welhaast op alsof de staat (indirect) geld kan verdienen met het aanschaffen van gevechtsvliegtuigen. Zo stelde BAE Systems, de constructeur van de Eurofighter, dat de Belgische economie tot 2040 zou kunnen profiteren van een terugverdieneffect van zo’n 19,3 miljard euro. Het Franse Dassault verklaarde dan weer dat de terugverdieneffecten zo’n 20 miljard euro bedragen.

Agoria: “Niet realistisch”

In ‘De ochtend’ op Radio 1′ stelde de CEO van technologiefederatie Agoria, Marc Lambotte, dat de beloftes “mooi” zijn, “maar ik heb heel mijn leven in de privésector gewerkt en ik geloof in contracten”. De cijfers die de vliegtuigbouwers doen circuleren zijn volgens hem echter “niet realistisch.”

Ook zou de Europese Unie dergelijke economische returns verbieden. “Daarom kunnen de vliegtuigbouwers en landen als Frankrijk geen beloftes op papier doen”, zegt Lambotte. “Daar wringt het schoentje. Toen de F-16 gekocht werd, mocht dat nog wel.”

Nuchter blijven

In De Morgen nuanceert begrotingsexpert Herman Matthijs (VUB) de bedragen van de vliegtuigbouwers. “Men goochelt met bedragen op de lange termijn waarvan niemand over 20 jaar nog weet of ze kloppen. Je moet nuchter blijven: een privébedrijf dat zo’n 3,5 miljard verdient aan de verkoop zal toch nooit zomaar het zesvoudige teruggeven?”, stelt Matthijs.

Volgens Lambotte hangt er overigens nog een stevige waarschuwing aan de beloofde compensaties vast. “Men vertelt er altijd bij dat ook bestaande contracten met de bedrijven verlengd zullen worden. Eigenlijk bedoelt men dan: een intrekking van de contracten is een risico als we de aanbesteding niet winnen. Al spreekt niemand dat zo uit”, zegt hij aan De Morgen.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/