De bedrijven die aan ons land nieuwe vliegtuigen willen verkopen hebben tot uiterlijk woensdag om hun beste bod op tafel te leggen. Om de concurrentie af te troeven proberen de bedrijven het om meer dan de kostprijs alleen te laten gaan. Zo verklaarde het Franse Dassault zo’n 20 miljard euro te willen investeren in de Belgische economie. Technologiefederatie Agoria hecht daar echter weinig waarde aan. “Als we één miljard terugverdienen”, dan mogen blij zijn stelde Marc Lambotte van Agoria in ‘De ochtend’ op Radio 1.

Afgaande op wat de (potentiële) bouwers van gevechtsvliegtuigen beweren, lijkt het er welhaast op alsof de staat (indirect) geld kan verdienen met het aanschaffen van gevechtsvliegtuigen. Zo stelde BAE Systems, de constructeur van de Eurofighter, dat de Belgische economie tot 2040 zou kunnen profiteren van een terugverdieneffect van zo’n 19,3 miljard euro. Het Franse Dassault verklaarde dan weer dat de terugverdieneffecten zo’n 20 miljard euro bedragen.

Agoria: “Niet realistisch”

In ‘De ochtend’ op Radio 1′ stelde de CEO van technologiefederatie Agoria, Marc Lambotte, dat de beloftes “mooi” zijn, “maar ik heb heel mijn leven in de privésector gewerkt en ik geloof in contracten”. De cijfers die de vliegtuigbouwers doen circuleren zijn volgens hem echter “niet realistisch.”

Ook zou de Europese Unie dergelijke economische returns verbieden. “Daarom kunnen de vliegtuigbouwers en landen als Frankrijk geen beloftes op papier doen”, zegt Lambotte. “Daar wringt het schoentje. Toen de F-16 gekocht werd, mocht dat nog wel.”

Nuchter blijven

In De Morgen nuanceert begrotingsexpert Herman Matthijs (VUB) de bedragen van de vliegtuigbouwers. “Men goochelt met bedragen op de lange termijn waarvan niemand over 20 jaar nog weet of ze kloppen. Je moet nuchter blijven: een privébedrijf dat zo’n 3,5 miljard verdient aan de verkoop zal toch nooit zomaar het zesvoudige teruggeven?”, stelt Matthijs.

Volgens Lambotte hangt er overigens nog een stevige waarschuwing aan de beloofde compensaties vast. “Men vertelt er altijd bij dat ook bestaande contracten met de bedrijven verlengd zullen worden. Eigenlijk bedoelt men dan: een intrekking van de contracten is een risico als we de aanbesteding niet winnen. Al spreekt niemand dat zo uit”, zegt hij aan De Morgen.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/

7 REACTIES

 1. Alleen de beste zal winnen en er zal nog altijd een keuze gemaakt moeten worden liefst door ervaren piloten en niet door politici. Verliezen in een luchtgevecht kost veel geld en kan dodelijk zijn voor de piloot. Compensaties zijn tweede keus. In het kort :
  Hoewel elk geloofwaardig rapport aangeeft dat de F-35 zal domineren in confrontaties buiten het visuele bereik, zijn luchtgevechten van dichtbij afhankelijk van posities en trefzekerheid.
  Om die reden zouden vliegtuigen zoals de Eurofighter Typhoon of de Sukhoi Su-35 (Russisch) hoogstwaarschijnlijk een F-35 kunnen af manoeuvreren en vernietigen in een nabije confrontatie. Niet alleen beperkt stealth de mobiliteit van de F-35, het beperkt ook de capaciteit voor munitie. Het hele punt van de F-35 is om vijandelijke straalvliegtuigen van ver voorbij het
  visuele bereik te zien en hen te beschieten met geavanceerde raketten. infrarood-tracking
  is de sleutel tot het vinden en bestrijden van geavanceerde stealth-vliegtuigen zoals de F-35. Noch een Su-35, noch een Tyfoon zouden de F-35 zien totdat deze heel dichtbij is. Dus hoewel een F-35 hoogstwaarschijnlijk geen luchtgevecht kan winnen tegen een Typhoon of een Su-35 van dichtbij, zijn de mogelijkheden op lange afstand allesbehalve 100% gegarandeerd dat dit nooit zal hoeven te gebeuren.

  • Beste Roliboli, jij (en jij niet alleen) redeneert als een ervaren macho-piloot van de jaren 1980 ! Welkom in 2018 alwaar :
   * economische compensaties door de EU werden verboden. Dus geen return (naar vooral Waalse bedrijven, zoals Techspace Aero) ten tijde van de F16. Beloftes dienaangaande zijn gebakken lucht.
   * als je ooit dé luchtvaarbeurs Le Bourget hebt bezocht, zul je vaststellen dat de tijd van bemande “gevechts”vliegtuigen binnen pakweg 15 jaar achter de rug is. Een onbemande drone zal dan worden bediend door een heel team. Die drone kan geen 9g trekken zoals een piloot, maar gemakkelijk 3 keer zo veel. Hij kan achteruit schieten, ook met lange afstandsraketten, heeft ogen en radars buiten de cockpit. En vooral : als de tegenstander hem uit de lucht knalt, is er geen body bag, maar krijgt het pilotenteam een zwart scherm en na 10 minuten bedienen ze een nieuwe drone.
   * de vooropgestelde levensduur van de opvolger van de F16 moet om economische reden veel langer duren dan die 15 jaar en dat is dus onrealistisch met de te verwachten technologische evolutie.
   * de beperkingen van vrijwel alle bemande gevechtsvliegtuigen is de piloot die traag is, maar 2 handen en ogen heeft en niets kan verdragen (druk, temp, g-krachten) ! Die moet er dus hoe dan ook uit ! Maar alle offertes bieden vliegtuigen aan … mét piloot. Wellicht op vraag van Belgische macho’s die levensmoe zijn en/of die hun hobby willen beoefenen op kosten van de belastingbetaler.
   * luister naar een ervaren Belgische vliegenier-luchtmachtgeneraal (Karel Vervoort): “we zouden beter een paar nieuwe F16’s kopen. Daarvan heb je er 3 voor 1 F-35”.

   • Goed gezien en een logische
    en begrijpbare uitleg. Ik zou de beslissing niet graag nemen. Maar drones vliegen
    op lange afstanden via satellieten die ze als eerste zullen vernietigen als er
    een totale oorlog komt. Nadien zullen we nog blij zijn met een bemand vliegtuig
    en een gewone telefoon. Ik zie die vliegtuigen ook nog onbemand vliegen. Er komt zeker nog veel op ons af.

  • De F35 heeft slechts TWEE lucht-lucht wapens in zijn laadruimte. Met het gering aantal F35’s dat we gaan hebben zullen ze dus snel alles zien maar niets meer kunnen afschieten. Hangen ze die buitenboord zoals ze nu doen met Sidewinders, verliezen ze hun stealth kenmerk. En bovendien zijn er nog altijd de SAM’s die in het geval van de F35 het beste middel zullen zijn om hem neer te halen.

  • Rafaelige vlieger = Dassault. Waar kennen we Dassault ook alweer van?

   Idd, op voorspraak van Spa en PS is Dassault tot ons gekomen. Willy Claes had er ook iets mee vandoen.

   En vandaag doet Dassault precies hetzelfde, enkel via de pers: zwaaien met een bundel bankbiljettten.

   Oude wijn. Oude zakken.

Comments are closed.