Twee bouwbedrijven die volgens onderzoek van Het Laatste Nieuws verdacht zijn van fraude in de sociale woningbouw-sector worden zowel door het parket als curatoren geviseerd. Tegen Bouwcentrale Modern uit Kaprijke loopt een gerechtelijk onderzoek door het parket. En de curator is een rechtszaak gestart tegen Gabecon uit Zonnebeke. De bedrijven zouden betrokken zijn in het onkundig aangaan van openbare aanbestedingen. Nadat men grote overheidscontracten aanging, verklaarde men zich in verdachte omstandigheden failliet.

Het Laatste Nieuws heeft een grootschalig onderzoek verricht naar de toestand van de sociale woningbouw-sector in Vlaanderen. Wat blijkt? De kwaliteit van de gebouwde woonsten is vaak bijzonder laag. Daken lekken van nieuwe woonsten, beton scheurt, parkings lopen onder… De kosten lopen op tot in de miljoenen.

Twee van de betrokken bedrijven worden in dit kader onderzocht. Het failliete Gabecon liet tal van onderaannemers achter met onbetaalde facturen, maar heeft nu tegen zich een rechtszaak lopen. De curator wil namelijk een verdachte transactie voor het faillissement laten annuleren. Een ander verdacht bedrijf is Bouwcentrale Modern. Daartegen is het parket een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Rot systeem

Maar deze bedrijven zijn slechts onderdeeltjes in een rot systeem, zo blijkt. Veel gedupeerden wijzen met de vinger naar de overheid. Te slechte standaarden, te weinig controle en een overdreven focus op de laagste prijs hebben ervoor gezorgd dat nagenoeg iedereen in de sector steken liet vallen. Huisvestigingsmaatschappijen volgen werven slordig op, bouwbedrijven werken met te goedkope producten en werkkrachten… Bijna iedereen heeft boter op het hoofd, zo blijkt na het HLN-onderzoek.

“Het mooiste voorbeeld is dat zowel Gabecon als Bouwcentrale Modern een erkenning klasse 8 had. Dan ben je door de overheid dus goedgekeurd om projecten van meer dan 5 miljoen euro uit te voeren”, zo getuigt een zaakvoerder in Het Laatste Nieuws. “Terwijl die bedrijven de fouten op elkaar stapelden en financieel zeer wankel waren. Dat systeem van erkenningen zou moeten worden aangescherpt. In de politiek durft niemand dat echter aan. Daarvoor is de bouwlobby te sterk.”

Gastarbeid in de bouw: goedkoop, maar Nederlandsonkundig

Door de allesoverheersende focus op de laagste prijs zijn er slechts een aantal bedrijven die de wedstrijd van de openbare aanbestedingen in de sociale woningbouw-sector aankunnen. In deze race naar de bodem besparen de deelnemers eerst op kwaliteit. Slechte producten worden gebruikt en goedkope gastarbeiders springen in.

“Er lopen zoveel nationaliteiten door elkaar dat niemand elkaar nog verstaat. Soms zijn de enige Nederlandstaligen de werfleiders. Dat is vragen om problemen”, zo vertelt nog een zaakvoerder aan Het Laatste Nieuws. “[…] Als de bouwheer klaagt, dan negeert men dat straal. Of men probeert de gebreken te verdoezelen. En als ze blijven zagen, dan trappen buitenlandse onderaannemers het soms gewoon af.”

(Lees verder onder de tweet.)

Een collega bevestigt de problematiek: “Eerst stonden er Roemenen te metsen, maar die kwamen na het winterverlof niet meer. Dus werden ze vervangen door Portugezen. Die moesten verder met het werk van de Roemenen, maar hadden amper vakkennis. Uiteindelijk is de aannemer overgeschakeld op Poolse metsers.”