In ‘De Afspraak’ kwamen Abou Jahjah en Meryem Kaçar nog eens terug op de partijstandpunten van hun nieuwe partij ‘Be.One’. Ze zijn voorstander van onverdoofd slachten en willen racisme fors bestrijden. Ze verwijten de huidige progressieve partijen aan racismebestrijding te doen met de handrem op, met de “bange blanke man”

Gisteren stelde Abou Jahjah zijn nieuwe partij ‘Be.One’ voor waarmee hij naar de komende gemeenteraads- en parlementsverkiezingen wil trekken. De partij, waarbij onder meer Meryem Kaçar (ex-Groen) en Hilde Sabbe (ex-De Morgen) zetelen, pleit naar eigen zeggen voor radicale gelijkheid op het vlak van afkomst en sociale achtergrond en gender en wil vechten tegen discriminatie en racisme, wat volgens Abou Jahjah en Kaçar nog sterk aanwezig is binnen onze samenleving.

“Bange blanke man”

In duidingsprogramma ‘De Afspraak’ kwamen Abou Jahjah en Kaçar nog eens terug op die ‘radicale gelijkheid’ en de rest van hun partijprogramma. “Het is geen partij alleen voor migranten. Het is wel een partij waar mensen met een migratieroots zich in herkennen.” Ze willen naar eigen zeggen een partij zijn voor iedereen die niet met de handrem op aan racismebestrijding wil doen, met “de bange blanke man”. Daarvoor willen ze inzetten op meer inspecties om racisme op die manier aan te pakken.

Bij Be.One is men ook voorstander van onverdoofd slachten, klinkt het. “Momenteel zijn we voorstander van onverdoofd slachten”, aldus Abou Jahjah. “Omdat het een politiek verbod is. Dat debat moet in sereniteit gevoerd worden. Het mag geen stokpaardje van rechts en extreemrechts zijn om op de joden en de moslims te slaan en te zeggen dat zij het probleem zijn daarin. Als je wil praten over onverdoofd slachten, dan moet je het volledig debat openen over bijvoorbeeld foie gras en de jacht.”

Met het dubieuze verleden van Abou Jahjah, heeft Meryem Kaçar naar eigen zeggen geen probleem. Op de vraag of Abou Jahjah gelijk heeft wanneer hij na een aanslag op Israëlische soldaten stelt dat Palestina bevrijd moet worden “by any means necessary”, antwoordt Kaçar stellig: “Uiteraard!” Bovendien was die aanslag – waarbij een bus inreed op soldaten en uiteindelijk 4 soldaten om het leven kwamen – volgens Kaçar en Abou Jahjah helemaal geen aanslag maar “het recht op verzet”.

(Lees verder onder de tweet.)

“Verzetshelden”

Abou Jahjah is geen onbesproken figuur. Hij staat vooral gekend voor zijn bijzonder controversiële uitspraken omtrent joden. Zo noemt hij Palestijnse aanslagplegers op joden in Israël steevast “verzetshelden”. Onlangs zei hij nog dat “alle Joden in de zee gooien zoals wij dat in de Arabische wereld wilden doen in de jaren veertig, […] niet haalbaar [is]”. Volgens Abou Jahjah moet men Israël militair in de problemen brengen.

Dyab Abou Jahjah, de voormalige topman van de Arabisch Europese Liga (AEL), probeerde in het verleden al in een coalitie met de communistische PVDA zetels te bemachtigen in Antwerpen. Hij haalde toen nog geen halve procent van de stemmen. Daarna trok hij een tijdje naar het Midden-Oosten, waar hij aan de zijde van terreurorganisatie Hezbollah gestreden zou hebben.