In Turkije zijn verschillende mensen gearresteerd omdat ze kritiek hebben geuit op de Turkse invasie van het Koerdisch-Syrische Afrin. Oppositieleden en de voornaamste Turkse zakenlobby TÜSİAD uitten al kritiek op de arrestaties.

Deze week heeft een Turkse openbare aanklager de arrestatie van elf leden, met inbegrip van de voorzitter, van de Turkse Medische Vereniging (TTB) bevolen. Het bevel kwam er nadat de organisatie de Turkse invasie van het Koerdisch-Syrische kanton Afrin had bekritiseerd. “Neen tegen oorlog, onmiddelijk vrede”, luidde de boodschap van de TTB. President Recep Tayyip Erdogan (AKP) beschuldigt de organisatie van verraad.

300 mensen vastgezet

Volgens de Turkse krant Hurriyet werden drie leden van de medische vereniging later door een rechtbank in Ankara onder voorwaarde vrijgelaten. Volgens de Turkse overheid werden meer dan 300 mensen vastgezet nadat zij op sociale media de invasie van Afrin – ‘Operatie Olijftak’ – “bekritiseerden, zich ertegen verzetten of deze verkeerd voorstelden”.

Een van de gearresteerden was homoactivist Ali Erol, die “Oorlog is een probleem voor de volksgezondheid” tweette. Een andere persoon werd gearresteerd na “Oorlog is dood, vernietiging, bloed en tranen” getweet te hebben. De autoriteiten vielen ook de woonplaats binnen van een advocaat die openlijk de verklaring van TTB had voorgelezen. “Ze willen niemand laten ademen”, schrijft oppositielid Baris Yarkadas van de Republikeinse Volkspartij (CHP).

Kritiek binnen en buiten Turkije

Het hardhandig optreden tegen een aantal Turkse topartsen zorgt voor flink wat internationale kritiek, onder meer vanuit de Europese Unie. De arrestaties van de artsen zijn een “zorgwekkende ontwikkelingen die de rechtsstaat en de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de rechterlijke macht in Turkije ondergraven” , volgens de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid Federica Mogherini (PES).

De voornaamste Turkse zakenlobby TÜSİAD waarschuwde ervoor dat een hardhandig optreden tegen de vrije meningsuiting de polarisatie in de hand werkt en de strijd tegen het terrorisme ondermijnt. “In de strijd tegen terreur zal een Turkije, dat zijn vrijheden verdedigt en zijn pluraliteit aan meningen beschermt, succesvol uit deze strijd komen“, klinkt het in een verklaring.

Critici van de Turkse president Erdogan stellen dat deze arrestaties herinneringen oproepen aan de arrestatiegolf na de mislukte coup in 2016. Toen werden meer dan 50.000 mensen gearresteerd en 150.000 mensen ontslagen.

Operatie Olijftak

De invasie in Afrin richt zich op de Syrisch-Koerdische YPG-militie. Volgens Turkije is het Vrije Syrische Leger op het terrein ook betrokken bij de gevechten, aan de kant van Turkije. De aanvallen volgen op wekenlange waarschuwingen van president Erdogan en zijn ministers tegen de YPG in Syrië. Turkije beschouwt de YPG als een uitbreiding van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Ankara vreest voor de oprichting van een onafhankelijke Koerdische staat aan de Turkse zuidgrens met Syrië.

In een verklaring bevestigde het Turkse leger dat het een operatie in Afrin was begonnen en zei dat dit bedoeld was om de grens van Turkije veilig te stellen en “terroristen uit te bannen […] en vrienden en broeders, de mensen in de regio, te redden van hun wreedheid”.

30 REACTIES

 1. De Turkse regering is blij dat Nederland zich niet tegen de militaire operatie uitspreekt. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan sprak al over ‘oude vrienden’, toen hij het over Nederland en Duitsland had. Opmerkelijk is dat Frankrijk wel probeerde om de inval een halt toe te roepen. De Franse minister van Buitenlandse Zaken riep op tot een staakt-het-vuren en een spoedzitting in
  de VN-veiligheidsraad. Hoe hypocriet kan Europa weer zijn. Erdogan blijft Dictator spelen met nieuwe aanhoudingen in Turkije wie zich durft te verzetten tegen de inval in Syrië. En de Europese leiders doen weer in hun broek zoals altijd. Niets doen is goedkeuren! . Schande.

  • Merkel heeft een draai om de oren gekregen van de grijze wijze mannen uit Duitsland. Ze is met de feiten op de neus gedrukt dat Duitsland geopolitiek gezien zich niet kan veroorloven slechte relaties met Turkije aan te houden. Dus is zij bijgedraaid.

   Erdoğan natuurlijk dolblij…Want hij heeft het water aan zijn lippen.

   Landen als Oostenrijk, Denemarken Nederland volgen automatisch Duitsland.

   Frankrijk heeft net als Engeland een enorme aandeel gekregen in Libië voor die olie die daar zit. Maar Frankrijk vind dat zij ook recht hebben op een deel van de olie in Syrië en is bang dat Turkije de Franse invloed en investeringen in Syria om zijn macht te doen gelden teniet zal doen.

   • Als die wijze grijze mannen hun bestaande industrie zoals hun vliegtuigen weghalen uit Turkije zal de Eur/try (Eur/Lira) geen 4.7 zijn maar > 10 . Misschien goed voor de toeristische industrie maar dan moeten er niet alleen Iranese toeristen komen.

   • Dat dacht juist Merkel… Zo denken is kortzichtig.

    De kunst is langer vooruit denken dan 4 jaar. Politici kunnen dat meestal niet zo goed omdat hun belangen net zo ver reiken als de verkiezingen zo ook hun inzicht.

    Turkije kan door Europa en Duitsland gepijnigd worden omdat Turkije voor 50% handel drijft met Europa. Dit zal Turkije vele malen harder treffen als Europa.

    Maar Turkije zal enorm veel woede en haat dragen als gevolg hiervan… en zulk Turks haat is zeer gevaarlijk ???

    Waarom?

    Turkije veranderd onder andere in een energie hub… Europese industrie is absoluut afhankelijk van energie die elders vandaan komt…

    Turkije kan letterlijk de pijp die stroomt naar Europa afknijpen.

    Dat betekent dat Europa letterlijk gegrepen is vanaf dat moment bij zijn Ballen. … Hoe bozer Turkije..
    Hoe harder zij zal knijpen ….

    Dus in de toekomst is het Europe lot onder ander afhankelijk van the goodwill die de Turken zullen hebben….

    Dat bezorgd Europa nachtmerries. … daarom zoveel steun naar de Koerden toe…
    In de hoop Turkije af te zwakken

    Maar voor het geval alles mislukt willen ze Erdoğan aardig behandelen zodat hij wat minder hard gaat knijpen in de ballen… maar knijpen zal hij…

   • Ik krijg al schrik. Kernfusie is aan het doorbreken (Eerste testen zijn gedaan , opwekking van 80 milj graden gedurende 1sec in een wolfram kern en zonder radioactiviteit, dus onbeperkte energie ) en de afhankelijkheid van gas en olie doorvoer is voorbij. trouwens er zijn reeds ontdubbelingen. Geen chantage hé , want daar zijn we heel gevoelig voor.

   • Je probeert je te verzetten tegen andere gedachtes… uit dat motivatie creëer je argumenten die niet realistisch zijn op kortte termijn en geen draagvlak hebben voor de bestaande structuren van de wereld economie.

    De technologische mogelijkheden om onbeperkte energie te wekken bestaan zeker alleen besef wel dat zulke revolties de bassis van de bestaande gevestigd orde in gevaar kan brengen. Deze gevestigde orde bevind zich in het westen. …niet in Turkije. Turkije zal juist enorm profiteren als zulke technieken gebruikt worden.

   • Ze zijn juist die nieuwe beschaving gecreëerd door Mustafa Kemal Atatürk aan het terug draaien onder Erdogan, om nog alleen maar te spreken over de gelijkheid tussen man en vrouw, Alevieten zijn hier de uitzondering.

   • Onder Atatürk had je een stand by cultuur. …die op survivel modus stond.

    Bij Erdoğan staat hij op wakker worden modus.

    Het maken van een beschaving is een andere modus die pas 20 a 30 jaar later zal beginnen.

   • Die rotpolitiek van de Amerikanen (Nord stream tegenwerkingen) en de idiote migrantenpolitiek an Merkel, zorgen er inderdaad voor dat Erdogan de Europeanen bij de kloten heeft. Dat valt niet te ontkennen.

   • Amerikanen hebben in Syrie 3 agenda’s .

    … invloed hebben op het midden oosten algemeen zodat ze controle hebben op de aanvoerlijnen van alle olie en daarmee Europa en China controleren.

    … rechtstreekse controle hebben over toekomstigw grote olie voorraden die Syrië rijk is en rechtstreeks inkomen verkrijgen ervan. (Engeland en Frankrijk hebben Libië al gekregen).

    … De Koerdische leger net zo sterk maken als Israëli en net zo moderne leger maken zodat Usa op bevel een getrokken wapen naar allen toe kan trekken. Het belangrijkste is Turkije bedwingen zodat de Turkse economie in de toekomst niet verder kan krijgen. Pkk heeft vanaf 1980 ook westerse steun gekregen om de Turkse groei te remmen en desondanks zijn de Turken met gemiddeld 6% per jaar gegroeid vanaf 1980… als dit zo doorgaat zal het nieuwe verhoudingen westerse belangen schaden.

   • Turkije heeft Europa inderdaad beïnvloed middels de vluchtelingen. … alleen dat effect lijkt te verminderen ….

    Alleen ondertussen is Duitsland tor inkeer gekomen omdat ze zien dat Erdoğan niet snel weggaat en dat ze rekening moeten houden met Duitse belangen in de toekomst.

    Duitse industrie heeft grondstoffen en afzet markten nodig…. Turkije kan op beide gebieden een hel creëren voor Duitsland in de toekomst. … Dus Turken te hard voor de schenen schoppen zal uiteindelijk Europa meer pijn doen.

   • Turkse Turk, dat vluchtelingenpotentiaal blijft als een zwaard van damocles boven het hoofd van die niet erg verstandige Merkel hangen. Europa is inderdaad chanteerbaar, Erdogan maakt e gebruik van om de Koerden te jennen, en om de Grieken nog eens op de kast te jagen met eilandjepik. Oh, wat heeft Merkel toch uitgestoken.

  • Als we niet naar de pijpen van de Turken dansen, zet hij de deuren van de vluchtelingen storm door. We zijn uiterst chanteerbaar, vooral Duitsland, Frankrijk minder, daar is nog wel een syriër welkom blijkbaar.

 2. Erdogan is veels te soft. Iedereen die Turkije aanvalt en woont binnen Turkse grenzen moet middels lijsten vastgesteld worden en vervolgens met een schok door het hele land opgepakt worden om daarna opgehangen te worden.

  Men moet weten dat het enige gevolg van landverraders een zekere dood is. Turkije moet de doodstraf onmiddellijk invoeren in zaken betreft nationale belang en effectief en openlijk toepassen.

  Een iedere persoon en zeker mensen die ambentnaar generaal of welke invloedrijke positie heeft…. moet weten dat hun leven alleen kan worden voortgezet wanneer zij hun volk en land goed kunnen dienen. Zogenaamde domme fouten moeten ook als landverraad worden gezien tenzij zij hun onschuld kunnen bewijzen….Wanneer er slechte resultaten geboekt worden .

  • Laten we wat u zegt dan ook maar toepassen in België. Turken die zich niet assimileren
   zijn dus geen Belgen meer maar voortaan “Turken verblijvend in België” en die krijgen een green card als ze braaf zijn zoals in de states. En wie aan politiek wil doen in België
   moet zijn tweede nationaliteit opgeven, want u kunt geen twee landen dienen. Dit is wat u met de koerden doet in Turkije. Hopelijk krijgen we geen Armeense toestanden. Dus wie A zegt moet ook B zeggen maar zoals altijd is het een eenrichtingsverkeer. En hier herhaal ik mijn mening wat de koerden in Syrië maar ook in Turkije betreft en die is Neutraal. “I Love peace and Hate war” zoals in mijn hippie tijd, maar die komt nooit meer terug.
   De 20 miljoen Turkse koerden zijn ook “burgers” die cultureel (onderdrukking van de eigen taal, namen, dagbladen en muziek ) en politiek ( geen politieke autonomie, verboden partijen en kiesdrempel van 10% ) onderdrukt worden en verplicht zijn te assimileren, terwijl Erdogan zich verzet tegen Turkse assimilatie in het westen (
   assimilatie is een misdaad t.o.v. de menselijkheid. Hij is dus niet consequent ). Trouwens Syrië was in verhouding een vrij democratisch land waar godsdiensten vredig met elkaar leefden tot de rebellen (moslimbroeders, AKP ) het kwamen bevrijden. En Amerika heeft koeweit geholpen na de inval van Irak en is Afghanistan binnen gavallen na 9/11. Pure zelfverdediging. De Taliban heeft het cultureel erfgoed vernietigd in Afghanistan en niet de Amerikanen. De landen in het midden oosten zijn niet klaar voor de democratie en kunnen blijkbaar alleen functioneren onder een Dictatuur. De NAVO was er beter weggebleven in plaats van de verlichting (Democratie , scheiding van staat en godsdienst) te willen brengen. Wat Atatürk gebracht heeft voor Turkije wordt teruggedraaid.Veel geluk ermee. Wat Syrië betreft geef ik de mening van een pater die er geleefd heeft.

   https://youtu.be/mc1DdYmkwng

   • Ik ben zelf Koerd…

    Deze regels kunnen in alle landen van de hele wereld toegepast worden.

    Deze regels zullen juist het volk beschermen tegen vampiers die zich slim noemen elite noemen en politieke leiders noemen.

    De kunst is de regels goed uit te leggen en hard toe te passen.

    De ruimte die de wet in de moderne zin toepast creëert ruimte voor de vijhanden van het volk.

    Deze regels zijn niet tegen minderheden andere volken anders denkenden. Binnen kaders van deze regels hebben culturen en volkeren bijna onbeperkte vrijheid .

    Zie vroege ottomaanse rijk… voor 1600…

   • In een Democratie is geweld gebruiken een teken van onmacht. En het ottomaanse rijk zal nooit meer terugkomen want het was gebasseerd op verovering en bloed en tranen.

   • Je bent gehersenspoeld. Grote delen van westerse democratie en mensenrechten is gekopieerd van het Ottemaanse Rijk .

    Het is niet letterlijk gekopieerd maar aangepast met de westerse bourgoisie and elitair adel.

    In het Ottemaanse Rijk bestonden elites niet…. Iedereen was zowat gelijk. Deze gedachte goed komt wel terug in de democratie manier van denken maar in de praktijk is de westerse wereld nog steeds keihard verdeeld in untouchbles en de rest.

    Het Ottemaanse Rijk is weg klopt. Maar de geest die het Ottemaanse Rijk maakte is nog sterker dan het ooit geweest is en bevindt zich in Turkije… uit Turkije zal een nieuwe beschaving voortkomen waarbij het Ottemaanse Rijk zal verbleken…

   • Turkse Turk (of moet het Koerdishe Turk zijn?). Je lijkt maar wat te vertellen, als het maar goed klinkt zeker. Maar coherent is het niet.

   • Het woord ‘democratie’ komt van de Griekse woorden ‘demos’ (volk) en kratein’ (heersen, regeren). Letterlijk betekent het dus ‘volksheerschappij’. De bakermat van de democratie ligt dan ook in het oude Griekenland. De Athener Kleisthenes, die leefde in de 6de eeuw v.C., wordt als vader van de democratie beschouwd. In 510 v.C. had hij een groot aandeel in het verdrijven van de tiran Hippias uit Athene, waarna hij een politieke hervorming wist door te voeren, die een einde maakte aan de macht van de Atheense aristocratie. Uiteindelijk, na enkele strubbelingen en een daaruit volgend gedwongen ballingschap, stelde hij voor het eerst in de geschiedenis een directe democratie in. Daartoe werd een algemene volksvergadering (de ‘Ekklesia’) opgericht, waarin alle vrije mannen uit de Griekse polis mochten plaatsnemen en meestemmen. Vrouwen, kinderen van onder de 18 jaar, vreemdelingen en slaven werden daarvan uitgesloten.

   • Deze persoon heeft de verdienste van duidelijkheid. Hij is eerlijker dan onze naïeve politici. Het Turkije van Erdogan heeft dezelfde ambities als Hitler. De meeste Turken steunen hun idool Erdogan net als de Duitsers dweepten met Hitler. De echte schuldigen voor de islamisering en de ondergang van ons volk zijn de Belgische en Vlaamse politici, regering en oppositie, die als de vijfde kolonne, de rode loper uitrollen voor het toekomstige kalifaat. Ooit krijgen de verraders uit de Wetstraat en hun vazallen uit de Gewesten, de rekening gepresenteerd, hoe paradoxaal het ook moge klinken,door de nieuwe Belgen. Wanneer die dag aangebroken is zal gerechtigheid geschieden.

   • Dit kan ik niet tegenspreken, maar ik huiver voor mijn kleinkinderen dat we dit toegelaten hebben. Het zijn culturen die haaks op elkaar staan. Hopelijk kunnen die culturen in vrede met elkaar leven, maar de geschiedenis leert ons het tegenovergestelde. In ieder geval, assimileren doen ze niet. Dit kan ook niet aangezien een niet moslim niet kan trouwen met een moslima of hij moet zich bekeren tot de Islam.

   • De grootste cultuurschok vindt plaats bij de oudere generatie(s) die in hun jeugd betere tijden hebben gekend. Niettemin wordt ook de jongere generatie geconfronteerd met retrogade culturen en religies die botsen met onze way of life.

   • Domheid wordt inderdaad meestal afgestraft, maar het probleem is dat in dit geval iedereen (ook de oppositie) zal meegestraft worden.

 3. Erdogan is een autoritair politicus met principes waaraan hij tot dusver trouw blijft. Zijn wij in België niet gewoon van onze leiders, die eenmaal na het sluiten van de kiesburelen hun kiezers straal negeren en van hun kiesbeloftes brandhout maken.

  Zijn partijprogramma steunt op een nationalistische en islamitische grondstroom in combinatie met een liberale economie weten Turkse Erdogan sympathisanten mij te vertellen. Dat schept een band tussen de politicus en zijn kiezers. Terwijl in België en VL eerder wantrouwen overheerst bij een belangrijk deel van de burgers.

  Erdogan regeert daar waar Belgische regeringspartijen in de media de bijnaam hebben gekregen van kibbelkabinet. Ligt het aan ons kiessysteem of aan het gebrek aan gezag van de partijvoorzitters, of nog door externe inmenging van deze laatsten?

  En er is meer. President Erdogan koestert de ambitie Turkije bij Europa te loodsen, maar is alsnog niet bereid een knieval te maken voor de EU dictatuur.

  Luidens zijn directieven is het de Turken die in Europa verblijven aanbevolen om de te studeren en de streektaal te leren. Zonder afbreuk te doen aan de loyaliteit aan Turkije, zijn cultuur, taal en religie. Turkse kranten vinden in Brussel hun weg in de gebruikelijk verkooppunten. Een Turk van ongeveer 30 jaar die keurig Nederlands sprak, vertelde mij dat hij de turkse taal machtig was (spreken, lezen en schriijven) geleerd tijdens zijn jeugd, door het lezen van een Turkse krant en geholpen door zijn vader. En ja de jonge Turken die ik mocht ontmoeten spraken vlot Turks.

  Een gelijkaardige filosofie kan men waarnemen bij andere gemeenschappen, de joodse en marokkaanse om er twee te noemen. Ook binnen deze groepen bestaat een sterke gemeenschapsband.

  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan, begint maandag aan een bezoek in Italië, en heeft al laten weten geen ander statuut dan een volwaardig lidmaatschap bij de EU, te zullen aanvaarden, en verwerpt dus bij deze formeel het eenvoudige partnershap, aangeboden, als alternatief, door de Franse president, weet de zondagskrant La Stampa.

  “De Europese Unie moet zijn beloftes nakomen”, oordeelt het Turkse staatshoofd, die vanavond in Rome aankomt voor een bezoek van 24 uur, gekoppeld met ontmoetingen met paus Franciscus en het Italiaans staatshoofd, alsook met belangrijke ondernemers.

  Het grondgebiied van Turkije strekt zich uit over 783 082 km2. Dat is 26 x groter dan België en telt 80 845 215 inwoners (2017-Wikipedia).

  De Turken zijn een fier volk dat loyaal blijft aan zijn religie, taal, cultuur, tradities en de Turkse Republiek. Via parabols en de sociale media behouden zij contacten met het moederland. Zelfs in België is een Turkse burger niet ontheemd.

  Conclusie: In Brussel (St-Joost en Molenbeek) zijn wijken en handelszaken waar Arabisch of het Turks de voertaal is. Idem dito in Gent en wellicht ook zo op andere plekken. Het bewijst de grenzen van de integratie en het is een logisch gevolg van wat wij nu noemen van de asielpolitiek, een eufemisme voor opengrenzen politiek. Allez als de regering nu al gaat smeken bij illegalen om asiel te vragen, waar zijn ze dan mee bezig?

  • Het is duidelijk dat er alleen in één richting assimilatie komt met moslims (soera 5.5) en laat ons hopen dat alle geloofsgemeenschappen vredelievend met elkaar mogen omgaan, dit in tegenstelling tot elders in de wereld. Het blijven wel culturen (Ideologieën) die haaks op onze westerse cultuur staan. In Mauritius schijnt dit wel te lukken maar het klimaat (sic) is er ook veel beter. Verschillende bevolkingsgroepen (hindoes52%,moslims17% en hristenen30% ) vestigden zich op het eiland en brachten hun eigen cultuur mee. Ze leven er in harmonie samen met elkaar, wat voor een kleurrijke mix van tradities, talen en religies zorgt. En van keukens natuurlijk! De hotels staan er bekend om hun heerlijke gerechten, een waar festijn van smaken en geuren met verse vis, groenten en exotische vruchten. De bevolking is zeer vriendelijk, overal wordt u bediend met de glimlach. En dan is er natuurlijk het droomklimaat, wat Mauritius al helemaal onweerstaanbaar maakt.

Comments are closed.