In Turkije zijn verschillende mensen gearresteerd omdat ze kritiek hebben geuit op de Turkse invasie van het Koerdisch-Syrische Afrin. Oppositieleden en de voornaamste Turkse zakenlobby TÜSİAD uitten al kritiek op de arrestaties.

Deze week heeft een Turkse openbare aanklager de arrestatie van elf leden, met inbegrip van de voorzitter, van de Turkse Medische Vereniging (TTB) bevolen. Het bevel kwam er nadat de organisatie de Turkse invasie van het Koerdisch-Syrische kanton Afrin had bekritiseerd. “Neen tegen oorlog, onmiddelijk vrede”, luidde de boodschap van de TTB. President Recep Tayyip Erdogan (AKP) beschuldigt de organisatie van verraad.

300 mensen vastgezet

Volgens de Turkse krant Hurriyet werden drie leden van de medische vereniging later door een rechtbank in Ankara onder voorwaarde vrijgelaten. Volgens de Turkse overheid werden meer dan 300 mensen vastgezet nadat zij op sociale media de invasie van Afrin – ‘Operatie Olijftak’ – “bekritiseerden, zich ertegen verzetten of deze verkeerd voorstelden”.

Een van de gearresteerden was homoactivist Ali Erol, die “Oorlog is een probleem voor de volksgezondheid” tweette. Een andere persoon werd gearresteerd na “Oorlog is dood, vernietiging, bloed en tranen” getweet te hebben. De autoriteiten vielen ook de woonplaats binnen van een advocaat die openlijk de verklaring van TTB had voorgelezen. “Ze willen niemand laten ademen”, schrijft oppositielid Baris Yarkadas van de Republikeinse Volkspartij (CHP).

Kritiek binnen en buiten Turkije

Het hardhandig optreden tegen een aantal Turkse topartsen zorgt voor flink wat internationale kritiek, onder meer vanuit de Europese Unie. De arrestaties van de artsen zijn een “zorgwekkende ontwikkelingen die de rechtsstaat en de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de rechterlijke macht in Turkije ondergraven” , volgens de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid Federica Mogherini (PES).

De voornaamste Turkse zakenlobby TÜSİAD waarschuwde ervoor dat een hardhandig optreden tegen de vrije meningsuiting de polarisatie in de hand werkt en de strijd tegen het terrorisme ondermijnt. “In de strijd tegen terreur zal een Turkije, dat zijn vrijheden verdedigt en zijn pluraliteit aan meningen beschermt, succesvol uit deze strijd komen“, klinkt het in een verklaring.

Critici van de Turkse president Erdogan stellen dat deze arrestaties herinneringen oproepen aan de arrestatiegolf na de mislukte coup in 2016. Toen werden meer dan 50.000 mensen gearresteerd en 150.000 mensen ontslagen.

Operatie Olijftak

De invasie in Afrin richt zich op de Syrisch-Koerdische YPG-militie. Volgens Turkije is het Vrije Syrische Leger op het terrein ook betrokken bij de gevechten, aan de kant van Turkije. De aanvallen volgen op wekenlange waarschuwingen van president Erdogan en zijn ministers tegen de YPG in Syrië. Turkije beschouwt de YPG als een uitbreiding van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Ankara vreest voor de oprichting van een onafhankelijke Koerdische staat aan de Turkse zuidgrens met Syrië.

In een verklaring bevestigde het Turkse leger dat het een operatie in Afrin was begonnen en zei dat dit bedoeld was om de grens van Turkije veilig te stellen en “terroristen uit te bannen […] en vrienden en broeders, de mensen in de regio, te redden van hun wreedheid”.