Vandaag werd in Antwerpen een nieuwe ‘taskforce’ voorgesteld. Dit ‘maffia-team’ zal met 70-80 agenten de strijd aangaan met de talrijke allochtone drugbendes die Antwerpen telt. Ze moeten in kaart gebracht worden en worden drooggelegd. Dat is de opdracht vervat in het ‘Stroomplan’.

Heel wat belangrijke politici zoals Justitieminister Koen Geens (CD&V) en Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) tekenden vandaag present in het Antwerps stadhuis om het ‘Stroomplan’ voor te stellen. Net zoals dat bij het Brusselse ‘Kanaalplan’ het geval is, moeten verschillende diensten goed gaan samenwerken. Informatie moet efficiënt uitgedeeld worden zodat allochtone drugbendes zoals ‘de Mixers’ kunnen worden uitgeschakeld.

“Schat aan informatie”

Stanny De Vlieger van de federale gerechtelijke politie Antwerpen zal de taskforce gaan leiden. Het ‘maffia-team’ moet nog samengesteld worden, maar een dertigtal agenten zal van de federale gerechtelijke politie overgeplaatst worden om het team op te vullen. Circa hetzelfde aantal zal vanuit de lokale politie worden overgeplaatst.

Deze twee veiligheidsdiensten werken al sinds vorig jaar samen om allochtone drugbendes zoals ‘de Turtles’ en ‘de Mixers’ in kaart te brengen. Volgens Bart De Wever (N-VA), Antwerps burgemeester, beschikken de autoriteiten over een “een schat aan informatie” over deze bendes, zo schrijft ook Het Laatste Nieuws. Dit door controle van het geld waarmee de bendes huizen, auto’s of dekmantels zoals loungebars en snacksbars aankopen. De politie krijgt hierbij ondersteunende informatie van controle- en stadsdiensten. Denk hierbij aan uitkeringen en sociale woonsten die naar bendeleden gaan, maar ook bijvoorbeeld het melden van gebruik van dure huurwagens voor trouwstoeten.

(Lees verder onder de tweet/foto.)

https://twitter.com/BartVerhulstVRT/status/966238832910831616

Corruptie

Het ‘maffia-team’ zal ook andere steunpunten van de drughandel aanpakken, zoals corruptie bij havenmedewerkers. Dokwerkers kunnen al snel 50.000 tot 100.000 euro verdienen door het lossen van een lading cocaïne. De invloedrijke bonden die de dokwerkers vertegenwoordigen zijn echter boos dat enkel dokwerkers beter gescreend zullen worden. De syndicaten wijzen naar de vele douaniers, privébewakers, personeelsleden van containerbedrijven en zelfs politie-agenten waarbij ook corruptie te vinden is.

Bij de douane vraagt men dan weer om extra personeel. “Er zal wat geschoven worden met manschappen, maar wat lost dat op? Van extra personeel hebben wij nog niets gehoord”, zo citeert Het Laatste Nieuws.

Cocaïnehoofdstad van Europa

Cocaïne is een groot probleem in Antwerpen. Vorige week werd nog meer dan een ton cocaïne in beslag genomen op de Antwerpse Linkeroever. En zo’n berichten halen wel vaker de media, want in 2016 werd duidelijk dat Antwerpen de grootste cocaïnehaven van Europa is. Dat is ook niet toevallig want in Rotterdam – de belangrijkste haven van Nederland – worden voornamelijk vloeibare goederen toegeleverd, terwijl er in Antwerpen voornamelijk containers toekomen. Die containers lenen zich uitstekend tot het binnensmokkelen van grote hoeveelheden drugs.

(Lees verder onder het uitgelichte artikel.)

Antwerpen: Relletjes bij ‘Patser’-premiére

Vorige maand kwam Patser uit, de “min of meer op waargebeurde shit gebaseerde” film van regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah. De film handelt over Marokkaanse drugbendes in Antwerpen en maakt zelfs een kleine referentie aan ‘de Turtles’.

5 REACTIES