Allochtone vechtersbazen die agenten sloegen streng gestraft

0
1425

De allochtone boefjes die afgelopen zomer betrokken waren in afpersing en een vechtpartij met de Antwerpse politie nabij Borgerhout hebben hun straffen gekregen. Othman H. (23) kreeg 18 maanden cel – waarvan 9 effectief – en zijn broer Aiman H. (15) is voor de jeugdrechter gedagvaard. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is tevreden met de onzachte veroordeling.

“Het is een goede zaak dat met dit vonnis een duidelijk signaal wordt gegeven dat agressie tegen mensen die waken over onze veiligheid absoluut niet door de beugel kan”, zo geeft De Wever mee in Het Laatste Nieuws. “Het parket heeft terecht steeds gezegd daar zeer zwaar aan te tillen en ik ben blij dat de rechter daar binnen de wettelijke mogelijkheden een streng gevolg aan heeft gegeven.”

Vechtersbazen en Borgerhout

Afgelopen zomer wilden agenten tussenkomen tijdens een vechtpartij, maar werden hierna zelf aangevallen. Eén inspecteur werd gefilmd terwijl hij op de grond lag en trappen in het gezicht kreeg. Op beelden was te zien hoe een allochtone herrieschopper klappen uitdeelt aan een tweede agent. De politie trachtte nog pepperspray in te zetten maar de vechtersbazen konden het op een lopen zetten.

Aan de hand van de camerabeelden van een buitenstaander konden echter de herrieschoppers toch gevat worden. Na onderzoek bleek dat de betrokken, de broers Othman H. (23) en Aiman H. (15), eerst de vriend van hun zus hadden afgeperst. Wanneer die jongen zijn gsm niet wilde afgeven, kreeg hij flinke klappen van het vechtersbazen-duo. Enkele agenten merkte de schermutseling op en wou tussenbeide komen, maar werden zelf aangevallen. De minderjarige Aiman trapte zelfs een van de agenten die op de grond lag vol in het gezicht.

Streng optreden

Na de geweld-uitspatting werd in de politiek en daarbuiten fel opgeroepen tot harde maatregelen. “Daders van geweld tegen agenten moeten te allen tijde worden gestraft, het liefst met snelrecht. Mensen die geweld plegen tegenover de politie, gaan dan in de cel en worden al enkele dagen later berecht, waarna ze hun echte straf meteen moeten uitzitten, zo zei de Antwerpse voorzitter van de politievakbond NSPV Tom De Gent in juni. Als we zo’n voorbeeld stellen, geven we een duidelijk signaal: geweld tegenover politiemensen is ontoelaatbaar.”

Ook bij de N-VA werd opgeroepen tot een hard optreden. De Wever liet zelf weten dat hij buitenlandse overtreders het land zou uitzetten “als dat mogelijk is”. De N-VA-voorzitter verwees tevens naar een aanpassingsprobleem. “Je mag het licht van de zon niet ontkennen”, zo luidde het afgelopen zomer. “Islam, ramadan, Marokkaans en Borgerhout. Die vier factoren veroorzaken telkens ongeregeldheden. Men kan mij etnische profilering verwijten, maar het zij zo.” In de nasleep van de vele incidenten – het was het derde incident in het migrantendistrict van Borgerhout op evenveel dagen – werden meer politiepatrouilles ingezet en werden systematische identiteitscontroles gehanteerd.

Het land uitgezet worden de twee allochtone vechtersbazen niet, maar met een tik op de vingers raken ze er alleszins niet mee weg. De oudste broer, Othman, krijgt 18 maanden cel. Hiervan 9 effectief. Bovendien krijgt hij een boete van 800 euro. Dat is niet ver naast wat het parket had gevorderd: 18 maanden effectief en een boete van 1.200 euro. Othman werd schuldig bevonden aan slagen en verwondingen met verzwarende omstandigheden en afpersing. De jeugdrechter zal voor Aiman in mei “de gepaste maatregelen” nemen. Hiernaast krijgen de betrokken agenten een voorlopige schadevergoeding van 3.000 euro.