Abou Jahjah heeft zijn nieuwe partij ‘Be.One’ voorgesteld waarmee hij naar de komende gemeenteraads- en parlementsverkiezingen wil trekken. De partij, waarbij onder meer Meryem Kaçar (ex-Agalev) en Hilde Sabbe (ex-De Morgen) zetelen, pleit voor radicale gelijkheid en zal vechten tegen discriminatie.

Nadat Abou Jahjah bij De Standaard – waar Abou Jahjah columns voor schreef – op straat werd gezet na een nieuwe antisemitische tweet, besloot hij zijn politieke carrière nieuw leven in te blazen. Hij startte, samen met ex-sp.a’er Ahmet Koç, een ‘migrantenpartij’ op. Dat project verliep echter niet van een leien dakje. Nog voor ze goed en wel van start waren gegaan, zette Abou Jahjah Ahmet Koç al uit de partij. “We gaan uiteen omwille van ideologische verschillen”, klonk het toen.

Be.one

Vandaag werd de nieuwe partij van Abou Jahjah, die naar de verkiezingen trekt onder de naam ‘Be.One’, officieel voorgesteld. Enkele dagen geleden raakte al bekend dat voormalig journaliste van onder meer De Morgen Hilde Sabbe aan de slag zou gaan bij de nieuwe partij van Abou Jahjah. Ook Meryem Kaçar, oud-senator voor Agalev (voorloper van Groen, nvdr.), en Dries Lesage, professor Internationale Politiek aan de Universiteit Gent, zullen op de lijst staan.

De partij, die zich profileert als ‘post-kapitalistisch’, pleit voor radicale gelijkheid op het vlak van gender, afkomst en sociale achtergrond en keert zich resoluut tegen discriminatie. Bij overheidsinstellingen moet volledige genderpariteit bestaan. De partij staat ook achter de scheiding van kerk en staat, maar niet zozeer naar het Franse model van de ‘laïcité’. Eerder naar het Brits model “waar het er relaxer aan toe gaat”, zo stelde Abou Jahjah.

(Lees verder onder de tweet.)

Abou Jahjah wil met zijn nieuwe partij deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar, en aan de parlementsverkiezingen van volgend jaar. Be.One wil bij de komende gemeenteraadsverkiezingen voornamelijk in grote steden opkomen, zoals Antwerpen, Gent, mogelijk ook Mechelen en nog enkele Limburgse grotere steden. In Brussel zal de partij in een aantal grotere gemeenten opkomen. Aan ambitie ontbreekt het alvast niet bij Abou Jahjah, die stelt ooit minister-president te willen worden.

(Lees verder onder de tweet.)

“Verzetshelden”

Abou Jahjah is geen onbesproken figuur. Hij staat vooral gekend voor zijn bijzonder controversiële uitspraken omtrent joden. Zo noemt hij Palestijnse aanslagplegers op joden in Jeruzalem steevast “verzetshelden”. Onlangs zei hij nog dat “alle Joden in de zee gooien zoals wij dat in de Arabische wereld wilden doen in de jaren veertig, […] niet haalbaar [is]”. Volgens Abou Jahjah moet men Israël militair in de problemen brengen.

Onlangs kwam Abou Jahjah nog op voor rapper Boef, nadat die laatste vrouwen “kechs” (hoeren, nvdr.) had genoemd. Dyab Abou Jahjah kwam op voor Boef – die in een mediastorm terechtkwam – en stelde dat Boef slachtoffer werd van “structureel racisme”. Abou Jahjah riep daarom de “witte meerderheid” op het matje.