Vorig jaar hebben maar liefst 204.718 migranten illegaal de Europese zeewateren overgestoken om de EU binnen te geraken. Het gaat vooral over Afrikanen. Toch is dat ongeveer 60 procent minder dan in 2016, toen meer dan een half miljoen migranten illegaal de EU bereikte.

In 2017 bereikten beduidend minder illegale migranten de EU-buitengrenzen. Frontex, het EU-agentschap dat instaat voor de Europese grensbewaking, registreerde 204.718 “illegale grensoverschrijdingen”. Dat is 60 procent minder dan in 2016 toen 511.046 illegale bootmigranten de EU bereikten. In 2015 ging het zelfs over een ruim miljoen.

Dammen

Oorzaken zoekt Frontex bij het afsluiten van de grote migratieroutes. Door de Turkijedeal dat de EU afsloot met Turks president Recep Erdogan is de Balkanroute langs waar migranten de EU binnentrokken grotendeels afgesloten. De deal tussen de EU en Turkije heeft namelijk als doel asielzoekers van de Griekse eilanden naar Turkije terug te brengen.

Anderzijds is de migratieroute via Italië flink vernauwd. De Italiaanse overheid assisteert de Libische kustwacht in een de facto-pushbackbeleid. Hierdoor worden migranten opgevist in de Middellandse Zee en teruggebracht naar de Noord-Afrikaanse kust. Bovendien stelde Italië vorig jaar een gedragscode op voor ngo’s actief in Italiaanse/Libische wateren. Dit verhindert dat ngo’s als taxidienst naar Europa fungeren. Vele ngo’s – waarvan sommigen zelfs verdacht werden om samen te werken met mensensmokkelaarsstaakten hun activiteiten in de Libische en Italiaanse wateren hierna.

Dan maar via Spanje?

De directeur van Frontex, de Fransman Fabrice Leggeri, waarschuwt echter wel voor intenser gebruik van de migratieroute via Spanje. Via deze route vergroot het aantal illegale oversteken immers sterk. In 2016 ging het nog om 10.000 migranten, vorig jaar waren dat er al 23.000. Mensensmokkelaars gaan ook steeds driester te werk. Stevigere boten worden ingezet, maar toch verdronken eerder deze maand nog 16 migranten tijdens de oversteek.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Door het afsluiten van de Balkanroute is het gros van de migranten die de EU illegaal bereiken van (Zwart-)Afrikaanse afkomst. Ook de Spaanse exclaves nabij Marokko staan hierbij flink onder druk. Spanje heeft twee exclaves die het Noord-Afrikaanse Marokko begrenzen: Ceuta nabij de Straat van Gibraltar en meer oostelijk, naar Algerije op, Melilla. Deze steden hebben regelmatig te maken met pogingen van migranten om in te breken. Dit doen ze door een eind om te zwemmen of door over de hekken te klimmen. In het najaar van vorig jaar werd nog beslist om het grenshek van Ceuta te versterken.

De migranten die Ceuta en Melilla binnendringen, zijn grotendeels afkomstig uit Zwart-Afrika. Het merendeel wordt dan ook teruggestuurd omdat zij niet in aanmerking komen voor asielverblijf. Een rechtmatige asielzoeker moet immers vrezen voor politieke vervolging. Meestal gaat het dan ook om gelukzoekers: mensen die op zoek zijn naar een beter leven.

De Marokkaanse staat is niet tevreden over het bestaan van de exclaves. Deze zijn een overblijfsel van het het tijdperk van de late Reconquista, waarbij Spaanse en Portugese vorsten in de vijftiende eeuw, na jarenlang gedomineerd te zijn geweest door de moslimrijken, de rollen omdraaiden en territorium op het Afrikaanse continent gingen inpalmen.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken