Lang voor het actuele (seks)schandaal rond Oxfam-medewerkers was er een ander feit dat de reputatie van Oxfam door velen in twijfel deed trekken. In 1983 zou een Oxfam-medewerker namelijk betrokken zijn in een bomaanslag op de Zuid-Afrikaanse overheid. Het gaat om de zittende voorzitter van Oxfam Solidariteit: Guido Van Hecken. Hij en de communiste Hélène Passtoors – tevens een Belgische – leverden cruciale logistieke ondersteuning aan een ANC-bomaanslag die het leven zou eisen van 19 mensen.

Op 20 mei 1983 ging een autobom af in de Kerkstraat in de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Pretoria. 19 slachtoffers verloren het leven en meer dan 200 anderen raakten gewond. De twee betrokken daders kwamen ook om het leven. De aanslag werd opgeëist door de militaire vleugel van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), dat tegen het toenmalige Apartheidsregime streed.

De Zuid-Afrikaanse Waarheids- en Verzoeningscommissie, die medio jaren ’90 een grote rol speelde in de transitie naar een opengestelde Zuid-Afrikaanse democratie, beschreef de aanslag in 2001 als “een ernstige schending van mensenrechten”. Toch verleende de commissie amnestie aan Passtoors omdat de aanslag gericht was op een militair doelwit.

Betrokkenheid van Oxfam Solidariteit-voorzitter Guido Van Hecken

Het doelwit van de aanslag was het hoofdkwartier van de Zuid-Afrikaanse luchtmacht. Maar de bom was ingesteld om af te gaan tijdens het spitsuur, waardoor heel wat burgerslachtoffers vielen en slechts 7 militaire doden. Gezien de bom tien minuten vroeger afging dan gepland, stierven ook de twee ANC-terroristen Freddie Shangwe en Ezekial Maseko ter plekke.

Later bleek echter dat het ANC niet alleen had gehandeld. Zo was het gebruikte voertuig ingevoerd en ter beschikking gesteld door de Belgische Guido Van Hecken. In 2013 verklaarde Hélène Passtoors, de Belgische die de bom leverde, in Humo en De Morgen dat de aanslag slechts mogelijk was door de inzet van Van Hecken. Enkel door het leveren van nummerplaten kon de bomauto namelijk gemakkelijk de grens over. Van Hecken is sinds september 2013 voorzitter van Oxfam Solidariteit.

Hélène Passtoors over 'de eerste autobom van het ANC', vandaag in Reporter.

Publiée par De Morgen sur samedi 29 juin 2013

“Prima werk”

Passtoors’ enthousiasme over de rol van de huidige voorzitter van Oxfam Solidariteit bleek onder andere uit haar verklaring in Humo: Er is ook een set Zuid-Afrikaanse papieren en nummerplaten, met een correct motor- en chassisnummer: prima werk van onze geniale vervalser in Maputo, Guido Van Hecken.”

Tussen 1981 and 1985 zou de extreemlinkse academica meerdere geheime operaties zoals spionage en verkenning uitvoeren met terreurdoeleinden. Dit onder de supervisie van de communist Yossel Mashel Slovo. Twee jaar na de Kerkstraataanslag, in juni 1985, werd Passtoors in Zuid-Afrika gearresteerd en beschuldigd van verraad. In mei 1986 werd ze veroordeeld tot tien jaar opsluiting, maar kwam al na drie jaar vrij waarna ze ging werken voor het ANC-kantoor in Brussel.

(Lees verder onder de video.)

Van Hecken was ten tijde van de aanslag een vooraanstaand man op Passtoors departement aan de universiteit van Maputo. Toen een ANC’er Passtoors verzocht om een ‘dringende missie’ (de wagen moest verplaatst worden) uit te voeren, zou het Van Hecken zijn geweest die die zaak in orde had gebracht. “Hij was hoofd van mijn vakgroep en altijd behulpzaam”, aldus nog Passtoors.