Het Zweedse bisdom Västerås wil de kerk toegankelijker maken voor transseksuelen. Daarom zal het bisdom vanaf nu het genderneutrale Zweedse woord ‘hen’ gebruiken om naar Jezus te verwijzen.

Het genderneutrale Zweedse woord ‘hen’ werd in 2015 in de officiële Zweedse woordenlijst opgenomen. Deze nieuwe verwijzing komt naast de woorden ‘han’ (hij) – en ‘hon’ (zij). Met dit woord wil de Zweedse taalunie tegemoet komen aan transgenders in Zweden.

‘Hen’

De evangelisch-lutherse kerk van Västerås volgt nu het voorbeeld van de taalunie. In een advertentie in de krant om de jaarlijkse kerstdienst te promoten werd verwezen naar Jezus met ‘hen’.

“Ik heb krenkende formuleringen gelezen over travestieten, transseksuelen en andere transpersonen. Daarom wil ik één ding duidelijk maken: transpersonen zijn geschapen door God, hun lichamen behoren tot Gods mooie en unieke schepsels“, vertelt de bisschop van Västerås Mikael Mogren.

Onderdrukken van vrouwen

Er wordt erkend dat de historische figuur Jezus een man is. Tegelijkertijd stelt de kerk dat dat feit irrelevant is voor het christelijke geloof in het moderne Zweden en dat hun Jezus “uitstijgt boven hem en haar”.

De bisschop voegt eraan toe dat hij vindt dat heersers Christus gebruikt hebben om de macht van de man over de vrouw te rechtvaardigen. Volgens hem valt met het onzijdig maken van Jezus de religieuze rechtvaardiging weg van het onderdrukken van vrouwen.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/
 • Romanus Verbinnen

  Zot zijn doet geen zeer, maar het kan wel heel hard jeuken!

 • Karolus Magnus

  Naast het Kruis, is volgens mij Maria de meest voorkomende figuur in de christelijke kunst.

  Foei vrouwen hatende christenen

  • Stapper

   Protestanten hebben altijd een probleem gehad met de Maria (~= de moeder godin).

 • Sandor Oder

  G.K. Chesterton: ‘The Catholic Church is the only thing which saves a man from the degrading slavery of being a child of his age.’

  Als deze Zweedse pseudo-Bisschop zijn eigen Kerk wil stichten, met alle attributen van de progressieve gendertheorieën, het feminisme en de politieke correctheid, dan wens ik hem veel succes. Als hij echter pretendeert de katholieke leer te vertolken, zijn deze uitspraken godslasterlijk en moet die man onmiddellijk uit zijn ambt worden gezet.

  • Stapper

   Beste Sander, het gaat over een Lutherse bisschop. Voor zover ik me herinner is dat de Zweedse staatskerk met de koning als hoofd van de kerk (zou het eigenlijk moeten nakijken maar ik vind deze uitspraak zo stom dat ik gewoon geen goesting heb erover na te denken).

   • Sandor Oder

    Correctie: “Als hij echt pretendeert de *christelijke / lutherse* leer te vertolken (…) moet hij onmiddellijk uit zijn ambt worden gezet.”

    Hopelijk is je brein niet gesmolten na de confrontatie met deze ‘stomme uitspraak’. Overigens: de Evangelisch-Lutherse Kerk is sinds 2000 niet langer een staatskerk in Zweden.

   • Stapper

    Hoy Alexander – ik dacht echt dat we langzamerhand het dieptepunt bereikt hadden wat poco debiliteit betreft. Maar het is duidelijk dat er steeds nog grotere idioten zijn. Als je de Divina Comedia kent weet je dat buiten de eerste cirkel van de hel er een veld is waar zielen achter valse banieren aan hollen. Dit gedwaas doet me eraan denken.
    Bedankt voor de verduidelijking, ik was gister zo moedeloos hierover dat ik er niet meer naar wou googelen.

 • Polaris

  The Creation of Christianity

  https://www.youtube.com/watch?v=u4ziBbaVJiA

 • Polaris

  “How well we know what a profitable superstition this fable of Christ has been for us”
  — Pope Leo X (1513-1521) AKA Giovanni de’ Medici

  • Stapper

   Daar citeer je natuurlijk die paus die Macchieavelli nog persoonlijk gekend heeft ;-).

 • Michel Bullen

  Ik heb helemaal niks met godsdienst maar er is wel genoeg historisch bewijs dat deze Jezus wel degelijk een man was. Heel dat PoCo-gedoe hangt al lang mijn keel uit, het lijkt een niet uit te roeien kanker die zich verspreidt met de snelheid van het licht, tot dat laatste uitgaat.

 • rogier

  omwille van de smeer likt de bisschop de kandeleer, wat men al niet doet om zijn kerk vol te krijgen.

 • Magdalena Vervoort

  Wat is me dat weer voor een Zweedse zever! Het kleinste kind ziet toch dat Jezus een man is, vanwege zijn baard en het ontbreken van vrouwenborsten. En Pilatus vroeg hem of hij de zoon van God was, niet de dochter. Toch? De Zweden, die zich tijdens WO II schandalig verrijkt hebben door zowel met de geallieerden als met de nazi’s te collaboreren, zouden nu beter hun eigen vrouwen tegen de invasieve immigranten beschermen dan mee te heulen met dat politiek correct gendergedoe.

 • Kritische Geest

  Een fictieve onzijdige Jezus naast de echte historische figuur en lid van de Heilige Drievuldigheid ‘Jezus’…. Een Heilige Viervuldigheid?? Not before hell freezes over…

 • roliboli

  Als alle politieke partijen nu eens genderneutraal zouden zijn, zou dan alles
  opgelost zijn ?. Iedereen gelijk. Of iedereen zijn gelijk.

  • Stapper

   Beste, zijn de meeste politieke partijen nu al geen castraten ;-).

   • roliboli

    Vroeger was het toch beter. Dan moesten de vrouwen het zware werk doen (verbruiken minder calorieën dan een man voor hetzelfde werk (wetenschappelijk bewezen), en de mannen gingen jagen en vissen. ( In Afrika hadden ze dit al lang door). Schonen tijd hé.

   • Stapper

    Zeg ik ook aan mijn vrouw als ze mij doet afwassen maar ze wil niet luisteren.

   • Kritische Geest

    Samen de afwas doen is toch hèt communicatiemoment bij uitstek? Volgens een Urban legend toch. Die UL is dan vast verzonnen door fake feministen… 🙂

   • Stapper

    Da’s waar – de kinderen in bed en dan samen afwassen. Maar toen ik voorstelde om een afwasmachine te kopen werd er geen veto uitgesproken :-).
    BTW, de reden dat de vrouw de ploeg trok is omdat het gemakkelijker is om een ploeg te trekken dan te duwen – de man duwde, de vrouw trok. En als je aan het einde van een voor komt, moet de ploeg opgetild worden om te draaien. Moet je ooit eens proberen 😀 – dan weet je waarom de vrouw trok en niet duwde.

   • Kritische Geest

    Dàt verklaart waarom vrouwen indertijd de ploeg trokken en niet de mannen… te kostelijk om eten te geven…

    😉

 • Jean-Claude LURKIN

  Wij zijn op de goede weg , hem eerst genderneutraal maken om hem daarna hoogstwaarschijnlijk als pedofiel te duiden , meteen de oplossing en het goed praten van alle katholieke viezeriken wereldwijd die niet met hun poten van kleine kinderen afblijven .
  Zo zie je maar de oplossing is simpel , alleen je moet maar op het idee komen , en katholieken zijn altijd al kampioenen geweest in de waarheid zo verdraaien dat ze uiteindelijk toch gelijk hebben .

  • Stapper

   Beste Lurkin,
   Het gaat hier over een Lutherse Bisschop, geen Katholieke.

   • Jean-Claude LURKIN

    Allemaal dezelfde vuilgheid . In naam van hun zelf verzonnen god en christus is alles toegelaten .

   • Stapper

    Hmmm, inderdaad, in naam van deze zelf verzonnen God hebben de Christenen bv. geijverd voor de afschaffing van de slavernij. Terwijl in een rationeel en liberaal Frankrijk een hof van cassatie stelde dat slaven tot de huisraad behoren waren overal Christenen (quackers, presbiteranen, dissenters maar ook Rooms-katolieken) aan het ijveren voor het afschaffen ervan.
    Zonder Christenen waren er geen dingen als sociale zekerheid, algemeen onderwijs of een openbaar ministerie die kriminelen vervolgd en werden er nog steeds mensenoffers gebracht. Maar als je liever naar de toestanden zoals in het Romeinse rijk gaat – verhuis dan maar naar Saoudi-Arabië – daar leven ze nog in een voor-Christelijke samenleving. Of verhuis naar het Verre Oosten waar individualisme, persoonlijke vrijheid en verantwoordelijkheid ondeugden zijn. Spijtig genoeg voor de mensen die (soms op ziekeljke wijze) het Christendom haten is het juist de persooonlijke verantwoordelijkheid van de Christen voor zijn daden geweest die het verschil maakte tussen ons en de rest van de wereld. Iets wat we met de Joden gemeen hebben (maar niet met de Islam).

   • Jean-Claude LURKIN

    Als het U een troost kan zijn , ik haat niet alleen ( op een ziekelijke wijze (?)) Het christenDOM , maar elke religie , de puurste vorm van slavernij . Alle dingen die U opsomt zijn verwezenlijkingen van de mens , maar om daar nu de hand van een god , allah , jehovah of iemand anders uit de religieuze bollenwinkel in te zien lijkt me toch wel wat ver gezocht .
    Het staat U natuurlijk vrij te geloven wat U zelf wil en U daar goed bij te voelen , maar wie de geschiedenis onder ogen durft zien en niet klakkeloos aanneemt wat die dik betaalde praatjesmakers U voorkauwen zal zich vroeg of laat realiseren dat ze vooral wind verkopen .
    Ik ben zelf ook als katholiek geboren , dat was vroeger nu eenmaal verplicht , en ik besef dus maar al te goed dat het hebben van een eigen mening of dingen in vraag durven stellen NOT DONE is bij die clubs .

   • Stapper

    Beste Jean-Claude,
    Sorry, als ik ‘ziekelijk’ zei dacht ik niet aan u maar aan een paar mensen die ik ken.
    Wat uw mening over religie betreft, uw bijdragen laten blijken dat u inderdaad niet discrimeneert naar één bepaalde godsdienst ;-). Mijn punt is dat een godsdienst een uitgangspunt heeft, een leer – en dat die naties vormt. Dat het chriistendom (en de Latijnse vorm – RK + protestanten meer dan de oosterse kerken) de nadruk leggen op het individuele en op de individuele verantwoordelijkheid. Dat die de Europese beschaving heeft gevormd tot wat ze nu is (bv. het persoonlijke bezit van een individue t.o.v. het gemeenschappelijke bezit van de clan/sibbe zoals dat in de Keltische, Germaanse, Italische wereld het geval was en in vele landen nog steeds het geval is). Dat het Christendom (en het Jodendom) mensen verantwoordelijk stelt voor hun daden (het princiepe van de vrije wil is de basis van ons recht bv). Dat het in de RK kerk is dat de natuurwet is opgenomen in zijn theologie (naast de heilige geschriften), iets wat geen andere godsdienst ooit heeft gedaan.
    Dat wat Christenen gedaan hebben vanuit hun overtuigng is natuurlijk het wer van mensen, niet van God – alleen deden ze het wel vanuit hun godsdienstige overtuiging, net zoals er in naam van God vreselijke dingen gedaan zijn – evengoed als er in de naam van de ratio goede en vreselijke dingen zijn gedaan.
    Daarnaast heeft die man van Nazareth, los van het feit dat ie al dan niet de zoon van God was, dingen gezegd die toen wereldschokkend zijn. Zoals bemind uw naaste, doe niet aan de andere wat je niet zelf wil ondergaan, de parabel van de Samaritaan, …
    Als je je geschedenis zou kennen weet je wat voor een, in onze ogen, onmenselijke beschavingen de oude waren. Dan was die ‘plaljas’ uit Nazareth een revolutionair, van het zelfde caliber als Zoroaster of de Boedda.
    En ja, we hebben gasten gehad zoals Alexander VI of Leo X om maar niet te spreken over Mercier of huichelaars als Danneels. Maar ook pausen zoals Johannes Paulus II die in Polen gingen zeggen: ‘heb geen vrees’. Een paar jaar later lag het communisme op zijn gat. Of Pius XII die de Romeinse joden verborg in zijn buitenverblijf. Of Don Bosco, Pater Damiaan, de Zwartrok, Urbanus II, priester Daems, …
    Ik ga hier niet verder over discuteren, laat U het laatste woord, dit is uiteindelijk een nieuws site, geen filosofisch forum.

   • Jean-Claude LURKIN

    Ik wil helemaal niet het laatste woord hebben , ik respecteer uw gelovigheid maar aan mij is het echt niet besteed , laten we het hier bij houden .

   • Olav Heirman

    Jean-Claude, niemand wordt “geboren als katholiek”, ouders kiezen om hun kind te dopen of niet (en vroeger was dat inderdaad meestal de gewoonte). Maar voor je katholieke opvoeding kun je dus enkel de verantwoordelijkheid bij je ouders leggen, niet bij de katholieke kerk.

   • Jean-Claude LURKIN

    Ik bedoel ook niet letterlijk als katholiek geboren . Wat ik wil zeggen is dat , toen ik geboren werd (in 1949) , het niet alleen de gewoonte , maar vanzelfsprekend (quasi verplicht) was om gedoopt te worden om niet de hoon van de hele kleinburgerlijke en niet beter wetende samenleving over zich heen te krijgenzijn .

 • Patrick Lava

  En zal men in Zweden nu ook Mohammed en Allah genderneutraal maken? Of zal de linkse politiekcorrecte imbecilocratie dat meteen krijsend bestempelen als beledigend voor de islam en dus islamofoob en racistisch?

  • niets blijft duren

   Bijzonder intelligente opmerking.

   • Magdalena Vervoort

    De echte Zweden zouden beter die idioot van een bisschop met Zweeds staal “genderneutraal” maken.

   • Stapper

    Hé – dat zou pas een kinky bisschop zijn !

 • Jantje

  Ah, en Maria is allicht ergens ook een transgender… (man, man, man)