Een rechtbank in Stockholm oordeelde dat een verkrachter voogdij over twee kinderen krijgt die geboren werden  uit een gearrangeerd huwelijk tussen hem en de minderjarige moeder. Experten reageren vol ongeloof.

Een twaalfjarig meisje uit Zweden werd door haar familie naar Irak gestuurd, waar zij uitgehuwelijkt werd aan een volwassen man. Zij werd er nadien verkracht en geraakte zwanger. Een Zweedse rechtbank oordeelt nu dat haar verkrachter voogdij over haar kinderen krijgt. In zijn verdediging zou haar verkrachter hebben gezegd dat hij niet wist dat het meisje zo jong was.

“Ergste zaak die ik ben tegengekomen”

Juno Blom, die voor de overheid rond ‘eergerelateerde problematiek’ – zoals verkrachtingen, eremoorden en kindhuwelijken – werkt, spreekt van een “schande voor de Zweedse autoriteiten”. “Haar hele leven heeft dit meisje niets anders gekend dan verraad door de samenleving: eerst wordt zij uit Zweden weggehaald, uitgehuwelijkt, verkracht en daarna worden haar kinderen weggehaald zonder dat de autoriteiten iets doen. En als nagel in de doodskist neem je nu haar voogdij af”, aldus Blom. “Ik heb waarschijnlijk nog nooit een zaak gezien waarin zo veel fouten gemaakt zijn.”

Volgens Blom houden de Zweedse autoriteiten niet voldoende rekening met zaken waarbij kinderen naar het buitenland worden meegenomen om daar het slachtoffer te zijn van zware misdaden. De uitleg van haar verkrachter, die zei niet te weten hoe oud het meisje was toen hij haar huwde, gelooft ze niet.

“Ik werk al jaren rond dit soort problematiek, maar dit is de ergste zaak die ik in heel mijn leven ben tegengekomen. Je hebt geen universiteitsdiploma in eergerelateerde onderdrukking nodig om te begrijpen dat dit verschrikkelijk verkeerd is”, zegt Blom.

Cultuurrelativisme

Sara Mohammad veroordeelt de beslissing ook. Zij groeide op in Irak onder een strikte eercultuur, nu strijdt zij in Zweden tegen dit soort onderdrukking. “De maatschappij moet soms stelling durven nemen”, zegt Mohammad. “Volgens mij ben je geen geschikte ouder als je trouwt en seks hebt met een kind.”

Een ander probleem is volgens haar het cultuurrelativisme dat vaak het beleid in Zweden bepaalt. “Sommige mensen hechten meer belang aan het respect voor een andere cultuur dan aan de mensenrechten van een kind”, zegt Mohammad.