“Opération Escargot”, of “Operatie Slak”, zo noemt treinbestuurder Cedric Grumiaux zijn sabotage-actie. De man uit Bergen liet met opzet meerdere treinen met fikse vertraging aankomen afgelopen week. De onvrijwillige NMBS-werknemer doet dit omdat hij aan de slag wil gaan bij een privaat spoorbedrijf. Echter, Grumiaux dient eerst zijn vooropzeg bij de NMBS te doen, en dat vindt Grumiaux niet eerlijk.

“Dubbel zo veel loon, een bedrijfswagen, een smartphone, een ­tablet. Ik zou zelf ook niet meer terugwillen”, getuigt ex-NMBS-werknemer Bart Snyers in Het Nieuwsblad. Bij de NMBS argumenteren ze echter dat de vooropzeg moet gediend worden omdat NMBS-machinisten een jaar lang opgeleid worden. En zo’n opleidingen zijn duur. Dat wil bovendien ook zeggen dat het lang duurt om dergelijke werknemers te vervangen, klinkt het.

Operatie Slak

Maar dat zal Grumiaux, afkomstig uit Bergen, een worst wezen. Dinsdag reeds hij tijdens twee ritten opzettelijk veel trager dan anders. In Luik arriveerde zijn trein 37 minuten te laat, ervoor kwam hij ook al in Doornik aan met 13 minuten vertraging. Bij Grumiaux zijn sabotage-acties is niemand in gevaar gebracht.

Het gaat om een eenmansactie, zo blijkt. “Ik wil ontslagen worden, want ik heb al een contract bij een andere maatschappij”, zo getuigt de ‘activist’ bij Het Nieuwsblad. Daar zijn de voorwaarden veel beter. Maar de NMBS verplicht me om nog één jaar opzeg te doen. Dat is veel te lang, vandaar deze actie”.

En Grumiaux is niet de enige die weg zou willen bij de NMBS. “In ons depot zijn er wel zeventig die de overstap willen maken naar de privé”. Officiële cijfers zijn niet beschikbaar, maar in vakbondskringen vertellen ze aan Het Nieuwsblad dat er momenteel 1 op 10 treinbestuurders zijn of haar opzeg aan het doen is. De NMBS telt meer dan 3.500 machinisten.

https://twitter.com/Coppiderosa/status/951337513758679041

Opzegperiode als beschermingsmechanisme

De bestuurders worden vooral verleid door private bedrijven zoals Lineas, Captrain Belgium, Europorte, DB Cargo NL en DB Schenker. Immers, sinds 2007 is het Belgische spoor opengesteld voor private bedrijven, hetgeen ook meerdere grote en kleine spelers op zijn ingegaan. En die bedrijven kunnen reeds opgeleide treinbestuurders aantrekken door een beter loon en andere voordelen.

“Je kan in de privé makkelijk anderhalve keer zo veel verdienen”, zegt Bart Snyers (46) – thans werkzaam die bij Lineas – aan Het Nieuwsblad. “Ik verdien nu zelf 4.000 euro netto per maand, het dubbele van wat ik bij de NMBS had. Je krijgt ook een dienstwagen, een tankkaart, een smartphone, een tablet”. 

Om hier tegen op te boksen heeft men de opzegtermijn verhoogd naar een jaar bij de NMBS. Aanvankelijk was deze 3 maanden. Het valt nog af te wachten of de Waalse geest achter ‘operatie Slak’ deze zal moeten uitzweten: “Mijn doel is bereikt”, vertel hij immers. “Ik zal ontvangen worden door het management. […] Ik begrijp dat ik een sanctie riskeer. Ze kunnen me in theorie op staande voet ontslaan. U begrijpt dat ik dat niet erg zou vinden”.

14 REACTIES

  • Bestaat niet aan de NMBS. Voor alle beroepen geldt een opzegtermijn van 3 maand, enkel voor treinbestuurders is het één jaar + een opleidingsvergoeding van 10 000 €(in te korten met 1000€ per effectief gebold jaar boven de 4 jaar).
   Vroeger was er als treinbestuurder één werkgever in Belgie nl NMBS. Sinds de openstelling van het goederenverkeer echter zijn er ook privé operatoren aan het werk. Dat die een marktgelieerd loon en voordelen willen geven is navenant. NMBS echter beperkt de voordelen. Dat mensen dan overstappen is evident. Het beloofd wanneer ook het reizigersverkeer gaat opengesteld worden.
   36 jaar treinbestuurder waarvan de laatste 10 jaar opleider (enne PS had het niet op 5 jaar van het eind van de loopbaan geweest was ik OOK weg geweest)

   • Er zal maar een enkele goede oplossing voor dit probleem zijn, die dan zou bestaan in het privatiseren van het hele nmbs-gedoe. Het zou best kunnen, het kon in Zwitserland, het kon in Duitsland, het kon in Nederland enz… enz…
    Het opleiden tot treinbestuurder zou dan volledig ten laste komen van die private vennootschappen, zoals in Zwitserland enz… Opleidingen eventueel voorafgegaan en voorbereid in het reguliere onderwijs. En hoezeer de vakbonden & Cº er zich ook zouden tegen verzetten, het zal er hoe dan ook van komen.

   • Daaruit blijkt dat u niet weet waarover u praat.
    Wat de heer Ronan Van Laere zegt klopt.
    In Nederland zijn ze trouwens ook al een aantal dingen aan’t herzien.
    Dit omdat dit zijn eigen mistoestanden heeft gecreëerd. De Duitse situatie ken ik niet zo goed.
    Als overheidsbedrijven op het eerste zicht slecht functioneren moet je je soms afvragen of dit niet met opzet gebeurd.
    Om het verhaal te nemen van de Amerikaanse Post (US Postal). Dit is een winstgevend overheidsbedrijf. Alleen heeft de Amerikaanse overheid enkel aan US Postal boekhoudkundige regels opgelegd die nergens anders gelden. Ze moeten o.a. hun werkgevers hun pensioen voor jaren gaan prefinancieren.
    In tegenstelling tot een klassiek bedrijf die maandelijks z’n bijdrage betaald voor het pensioen, moet US Postal voor zijn werknemers het bedrag al storten dat ze eigenlijk maar binnen 10jaar moeten storten.
    Daarnaast gaan de overheid zich ook bemoeien om ervoor te zorgen dat ze niet te veel kunnen verdienen aan de pakjes die ze bezorgen.(waardoor ze goedkoop pakjes afleveren voor Amazon, dat zo nog extra winst maakt)
    Dit heeft tot doel het overheidsbedrijf verlieslatend de doen lijken. Daarna kunnen ze dan zeggen dat het moet geprivatiseerd worden tegen een schappelijk prijsje. Dit is opgezet spel.

   • Ook in de privé bestaat er een scholingsbeding: je opleiding (deels of geheel) moeten terugbetalen maakt daar deel van uit.
    Daarnaast zijn er ook anti-concurrentiebedingen: een wachttijd van een jaar is niet ongebruikelijk.

    Zeg je nu dat als NMBS opzegt, er geen vergoeding wordt uitgekeerd (of een kortere ontslagperiode toegepast)?

    Een ontslag om dringende reden door de NMBS is toch ook mogelijk; of vergis ik mij?

   • De terugbetaling is GEEN punt, dat ENKEL voor treinbestuurders een wachttijd geldt van 1 jaar WEL.
    Als je bij NMBS opzegt is het na drie maand( voor alle beroepen buiten…) over and out. Geen vergoeding, erger nog de verplichte ziekenkas van de NMBS geeft er ook onmiddellijk de brui aan. Probeer maar eens bij een ziekenkas aan te sluiten als de van de vorige tijd GEEN attest hebt…. Vergeet ook niet dat je als statutair bediende NIET bijdraagt aan de RSZ omdat je in een (ander) eigen systeem zit. Dus daar begint eerst je wachttijd te lopen. Zoals men zegt aan de NMBS zit je VAST.
    Dus bekijk het even als je om dringende redenen ontslagen wordt (bvb door een rood sein rijden= zware beroepsfout…..)

   • 70.000euro is – laat ons wel wezen – een bom geld.
    Zelfs in IT, dat niet bekend staat voor zijn goedkope cursussen, is 70.000 euro ongezien! 10.000 euro is daar een gangbaarder bedrag voor een cursus. Lees de regels van het privé-scholingsbeding er eens op na.
    De NMBS-regels zijn overigens afgesproken met ALLE vakbonden. Wiens belangen verdedigden die vakbonden eigenlijk? Die van het PS-stakersbation dat soldaten nodig heeft, of die van de machinisten?
    Is het statuut eigenlijk een gevangenis?
    In dat geval denk ik dat veel mensen veel meer details willen weten.

    Zelfs de nieuwe werkgever roept op om het slakkenprotest te staken.
    Daarnaast: er zijn er al voor minder ontslagen… en dan bedoel ik niet de NMBS.

   • ik moet spijtig genoeg tegenspreken NMBS onderhandelt/spreekt ENKEL met de erkende “organisatie’s” ACOD, ACV, ACLVB. Dat er al jaren ee onderhuidse oorlog aan de gang is tussen ACOD en het rollend personeel is een algemeen bekend feit in NMBS kringen. Het rollend personeel is, in tegenstelling tot de hoera

   • En dan worden er al vele jaren geen sociale verkiezingen georganiseerd bij de nmbs (idem VRT overigens, …).

    Wie vertegenwoordigen die grote drie eigenlijk nog bij de NMBS?
    Wie stuurt die vakbonden bij de NMBS?

   • er zijn nog NOOIT sociale verkiezingen gehouden aan de spoorweg enkel “tellingen” waarbij de erkende vakbonden enkel moeten zeggen hoeveel leden ze hebben. Nieuwe vakbonden echter moeten naam en toenaam van hun leden geven willen ze meetellen om aan de vereiste 10% te geraken( wat inhoudt dat men dan een aangenomen vakbond is, geen erkende) En zoals u weet is die vereiste een inbreuk op de privacy wetgevig. Wie de vakbonden stuurt moet u even aan hen gaan vragen, ik denk dat je uitkomt op de oppositiebanken in de Wetstraat. Het is overigens raar(?) dat ACOD, vanaf 2014 om de drie maand bijna een staking houdt meestal tegen de regering

   • Knokploeg van links dus (en tegenwoordig eerder van extreem links?)

    De vakbondstoppers mogen dus enkel besturen bij de gratie van, grofweg, PS, PVDA, CD&V en in veel minderen mate Spa?
    Bovendien hebben de leden van de vakbond niks te vertellen/kunnen hun leiders niet eens wegstemmen.

    Niet echt democratisch lijkt me.

    Wat subsidies aan de lnkerzijde in dit land te kennen betreft, moet je dus eenvoudigweg alle gelden die vakbonden, polpartijen en hun ngo’s, culturo’s en talloze vzw’tjes ontvangen samentellen. (En er zijn nogal wat van dergelijke satelieten volgens Bruzz en DeTijd.)

   • Het was sarcastisch bedoeld Roland. Dit is niet de manier van handelen, punt. Den ijzerenweg dient zich aan de regels van het contract te houden, de machinist ook.

   • De betrokken machinist is 14 jaar geleden begonnen. De NMBS heeft het contract EENZIJDIG veranderd in 2016. Wie is de boosdoener?
    Overigens had hij het op een heel andere manier( zonder media-rel natuurlijk) veel harder kunnen spelen : bij het buitenrijden van Brussel Zuid naar Brussel Noord een condractiore remproef vragen, persoonsbescherming vragen en de hele Noord Zuid verbinding ligt voor minimaal een half uur volledig plat. En achteraf moet de NMBS hem nog feliciteren omdat hij zijn werk deed

 1. Ik kan mij niet uitspreken over de kern van de zaak, omdat ik er niet mee vertrouwd ben. Wat ik indertijd wel zelf als zaakvoerder van een bedrijf in een knelpuntberoep waarvoor geen schoolse opleidingen zijn voorzien meermaals heb meegemaakt, is dat een werknemer na zijn opleiding in ons bedrijf ons werd afgesnoept door de concurrentie. Als werkgever van een kmo heb je daar met onze vakbonden weinig of geen verhaal tegen, tenzij je gaat procederen, maar dan lopen de advocaten weg met je centen. Een oud spreekwoord zegt immers; ge procedeert voor een koe, en ge steekt er een paard aan toe.