“Opération Escargot”, of “Operatie Slak”, zo noemt treinbestuurder Cedric Grumiaux zijn sabotage-actie. De man uit Bergen liet met opzet meerdere treinen met fikse vertraging aankomen afgelopen week. De onvrijwillige NMBS-werknemer doet dit omdat hij aan de slag wil gaan bij een privaat spoorbedrijf. Echter, Grumiaux dient eerst zijn vooropzeg bij de NMBS te doen, en dat vindt Grumiaux niet eerlijk.

“Dubbel zo veel loon, een bedrijfswagen, een smartphone, een ­tablet. Ik zou zelf ook niet meer terugwillen”, getuigt ex-NMBS-werknemer Bart Snyers in Het Nieuwsblad. Bij de NMBS argumenteren ze echter dat de vooropzeg moet gediend worden omdat NMBS-machinisten een jaar lang opgeleid worden. En zo’n opleidingen zijn duur. Dat wil bovendien ook zeggen dat het lang duurt om dergelijke werknemers te vervangen, klinkt het.

Operatie Slak

Maar dat zal Grumiaux, afkomstig uit Bergen, een worst wezen. Dinsdag reeds hij tijdens twee ritten opzettelijk veel trager dan anders. In Luik arriveerde zijn trein 37 minuten te laat, ervoor kwam hij ook al in Doornik aan met 13 minuten vertraging. Bij Grumiaux zijn sabotage-acties is niemand in gevaar gebracht.

Het gaat om een eenmansactie, zo blijkt. “Ik wil ontslagen worden, want ik heb al een contract bij een andere maatschappij”, zo getuigt de ‘activist’ bij Het Nieuwsblad. Daar zijn de voorwaarden veel beter. Maar de NMBS verplicht me om nog één jaar opzeg te doen. Dat is veel te lang, vandaar deze actie”.

En Grumiaux is niet de enige die weg zou willen bij de NMBS. “In ons depot zijn er wel zeventig die de overstap willen maken naar de privé”. Officiële cijfers zijn niet beschikbaar, maar in vakbondskringen vertellen ze aan Het Nieuwsblad dat er momenteel 1 op 10 treinbestuurders zijn of haar opzeg aan het doen is. De NMBS telt meer dan 3.500 machinisten.

https://twitter.com/Coppiderosa/status/951337513758679041

Opzegperiode als beschermingsmechanisme

De bestuurders worden vooral verleid door private bedrijven zoals Lineas, Captrain Belgium, Europorte, DB Cargo NL en DB Schenker. Immers, sinds 2007 is het Belgische spoor opengesteld voor private bedrijven, hetgeen ook meerdere grote en kleine spelers op zijn ingegaan. En die bedrijven kunnen reeds opgeleide treinbestuurders aantrekken door een beter loon en andere voordelen.

“Je kan in de privé makkelijk anderhalve keer zo veel verdienen”, zegt Bart Snyers (46) – thans werkzaam die bij Lineas – aan Het Nieuwsblad. “Ik verdien nu zelf 4.000 euro netto per maand, het dubbele van wat ik bij de NMBS had. Je krijgt ook een dienstwagen, een tankkaart, een smartphone, een tablet”. 

Om hier tegen op te boksen heeft men de opzegtermijn verhoogd naar een jaar bij de NMBS. Aanvankelijk was deze 3 maanden. Het valt nog af te wachten of de Waalse geest achter ‘operatie Slak’ deze zal moeten uitzweten: “Mijn doel is bereikt”, vertel hij immers. “Ik zal ontvangen worden door het management. […] Ik begrijp dat ik een sanctie riskeer. Ze kunnen me in theorie op staande voet ontslaan. U begrijpt dat ik dat niet erg zou vinden”.