De meeste mensen die in de VS voor terrorisme zijn veroordeeld, zijn geboren in het buitenland. Dat staat in een rapport dat door de regering-Trump werd besteld.

Voorts stelt het rapport dat deportatieofficieren vorig jaar meer dan 2.500 mensen zijn tegenkomen die op de terreurlijst van de FBI staan. Bovendien moesten sinds 2001 meer dan 1.700 buitenlanders de VS verlaten om redenen van nationale veiligheid.

Driekwart terroristen buitenlander

De gegevens werden verzameld door de ministeries van Binnenlandse Veiligheid en Justitie. In totaal vond men 549 veroordeelden voor terrorisme in de Amerikaanse federale rechtbanken sinds de aanslagen van 11 september.

Van die 549 veroordeelden hadden er 254 geen Amerikaans burgerschap, nog eens 148 hadden het Amerikaans burgerschap via immigratie verkregen. Nog eens 147 waren Amerikaanse staatsburgers bij de geboorte.

Het tien pagina’s tellende rapport stelt ook dat er in de afgelopen zes boekjaren meer dan 370.000 buitenlanders gedeporteerd werden die een zwaar misdrijf of twee kleinere misdrijven op hun naam hadden staan.

“Topje van de ijsberg”

Volgens procureur-generaal Jeff Sessions worden er momenteel duizenden mensen onderzocht voor terrorisme. “Dit verslag onthult een ontnuchterende realiteit: ons immigratiesysteem heeft onze nationale en openbare veiligheid ondermijnd”, zegt Sessions.

De minister van Binnenlandse Veiligheid, Kirstjen Nielsen, noemde de bevindingen “ijzingwekkend”. Ze waarschuwde ook dat hiermee de dreiging van het internationale terrorisme nog niet volledig in kaart is gebracht. “Helaas is dit verslag  waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg”, zegt Nielsen.

De cijfers werden vrijgegeven terwijl president Trump oproept tot een strengere immigratiehandhaving. In Washington D.C. woedt momenteel het debat over de zogenoemde ‘dreamers’. Trump en zijn administratie willen dat ook de kettingmigratie wordt aangepakt.

De Democraten en islamitische belangengroepen reageren woedend op het rapport. Zij noemden het misleidend en een poging om de dreiging van in het buitenland geboren terroristen in de VS te overdrijven. Volgens de islamitische belangengroepen gaat er “veel grotere dreiging” uit van autochtone burgers.