Voorspelling Zuid-Korea komt uit: Noord-Korea wil praten

0
1003

Het communistische Noord-Korea liet bij monde van dictator Kim Jong-un maandag weten te willen praten met buurland Zuid-Korea. Het wil een kernmacht blijven, maar wil ook graag deelnemen aan de Olympische Winterspelen dit jaar in Zuid-Korea. Zuid-Korea liet vandaag weten hierop te willen ingaan. Er zou al op 9 januari gepraat kunnen worden. Eind vorig jaar voorspelde het Zuid-Koreaanse ‘ministerie van Eenmaking’ nog dat Noord-Korea aan tafel zou willen gaan met het Westen in een prognose-inlichtingenrapport.

Zuid-Korea wil ingaan op het aanbod van Kim Jong-un om aan tafel te zitten en te onderhandelen. Dit een dag nadat Jong-un liet weten dat hij openstond voor onderhandelingen, maar wil verder gaan met het “massa-produceren” van kernwapens. De gesprekken zouden kunnen doorgaan op 9 januari en zijn reeds overlegd met de VS. Dat wist de Zuid-Koreaanse minister van Eenmaking Cho Myong-gyon te vertellen.

Pyeongchang-Winterspelen pasmunt voor toenadering?

“We kijken er naar uit om openhartig de belangen van beide zijden te bespreken in een ‘face-to-face’ gesprek met Noord-Korea”, zo zei Myong-gyon omtrent de verhoogde spanningen in de regio naar aanleiding van het Noord-Koreaanse kern- en raketprogramma. “Dit naast gesprekken over de deelname van Noord-Korea aan de Pyeongchang-Winterspelen. […] Ik herhaal: de regering staat open voor gesprekken met Noord-Korea, ongeacht de datum, locatie en vorm”.

De president van Zuid-Korea, Moon Jae-In, heeft nog niet gereageerd, maar zei reeds open te staan voor een verbeterde relatie. Dit wel slechts nadat Noord-Korea haar kernprogramma stopzet.

Myong-gyon verwacht dat – als de gesprekken er komen – deze zullen doorgaan in het grensdorp van Panmunjom, hetgeen zich in de gedemilitariseerde zone tussen Noord en Zuid bevindt. Indien er effectief gepraat zal worden tussen Noord- en Zuid-Korea, zal dit de eerste maal zijn sinds december 2015. De focus van de gesprekken zou liggen op de Noord-Koreaanse deelname aan de Winterspelen, maar andere onderwerpen zouden wellicht aangehaald kunnen worden. Dit betreft ook de denuclearisatie van het communistische Noord-Korea, aldus Myong-gyon.

Voorspellingen

In een prognose-rapport dat vorige maand werd gepubliceerd door het Zuid-Koreaanse ministerie van Eenmaking maakte Zuid-Korea een aantal opvallende voorspellingen. Volgens die inlichtingen zou de communistische dictatuur van Noord-Korea in de loop van 2018 toenadering zoeken met het Westen door middel van onderhandelingen. En eerder in december liet de Amerikaanse minister van Defensie Rex Tillerson weten dat het met Noord-Korea aan tafel wil zitten. Het lijkt er op dat deze voorspellingen reeds vroeg in 2018 kunnen uitkomen.

Ondanks de mogelijke openingen tot dooi in de kille relatie tussen Noord-Korea en het Westen, worden verschillende militaire veiligheidsmaatregelen genomen. Eerder in 2017 communiceerde het Zuid-Koreaanse Ministerie van Defensie dat het vier eenheden ging instellen onder een nieuw commando. Deze eenheden hun doel zijn “de kern- en raketdreiging van Noord-Korea afschrikken en beantwoorden”. Ook Tillerson liet eind 2017 met betrekking tot de Noord-Koreaanse dreiging begrijpen dat de Amerikaanse “militaire voorbereiding sterk staat en het volle spectrum van militaire antwoorden in paraatheid is”.