Oxford-professor Paul Collier pleit voor een beleid waar meer geïnvesteerd wordt in Afrika zelf, eerder dan ons huidige migratiebeleid van opvang. Op die manier zouden we 135 keer meer mensen kunnen helpen“Wat we vandaag het meest nodig hebben, is niet een migratiebeleid, maar een beleid dat een einde maakt aan de uitzichtloze armoede van de armste landen.”

Paul Collier is een Britse professor van Oxford en een beroemd ontwikkelingseconoom. De voorbije jaren raakte hij meer en meer betrokken bij thema’s rond vluchtelingen en migratie. Zo schreef hij onder andere de boeken ‘Refuge’, ‘Transforming a Broken Refugee System’ en ‘Exodus en How Migration is Changing Our World’.

135 keer meer mensen helpen

Collier is een groot voorstander van wat hij noemt “compacts met Afrikaanse landen”. Dat houdt in dat het beleid van het westen erop gericht is Afrikaanse landen lokaal te helpen en er werkgelegenheid te creëren door middel van investeringen, eerder dan Afrikaanse vluchtelingen hier op te vangen. “Wat we vandaag het meest nodig hebben, is niet een migratiebeleid, maar een beleid dat een einde maakt aan de uitzichtloze armoede van de armste landen.”

Door Afrika en Afrikaanse vluchtelingen lokaal te helpen, kan men volgens Collier immers maar liefst 135 meer vluchtelingen helpen. “We spenderen 135 dollar aan elke persoon die hier aankomt, dat is 135 keer meer dan de 1 dollar voor elke persoon dat we helpen in hun eigen regio. Bovendien zijn zij die in hun thuisland blijven vaak veel zwakker dan zij die de middelen hebben om naar Europa te komen”, aldus Collier.

De vluchtelingen die Europa bereiken, zijn zij die er volgens Collier het minst slecht aan toe zijn en dus ook het minste hulp nodig hebben. “Bijna iedereen dat naar Europa komt, komt van landen waar ze al veilig zijn. Het idee dat deze groep een enorme nood heeft aan hulp, is simpelweg onverantwoordelijk en een resultaat van intellectuele luiheid.” Door meer lokaal te investeren, zouden dus ook de echt zwakkeren daarvan kunnen genieten.

12 REACTIES

 1. Klinkt logisch maar is het realistisch? Afrika zit vol corruptie; je mag ervan uitgaan dat je daaraan zeker de helft verliest. Rest dus nog 50% van de investering. Stel dat je daarmee installaties bouwt en denkt zo vooruitgang te boeken. De onderdelen liggen echter binnen de maand op de zwarte markt. Dat brengt immers sneller geld op dan ze te laten functioneren. Verder is ook het wisselstukkenmagazijn leeggehaald. Tel daarbij dat Afrika geen schoolcultuur kent, waardoor je zo goed als niemand kan opleiden om de (resterende) systemen te onderhouden. Je kan iemand naar het buitenland sturen voor zo’n opleiding. Bij terugkomst zal die echter meedoen met de corruptie.

  • Wat met de onderzoeken die duidelijk aantonen als de welvaart in afrika stijgt ook de migratie naar Europa stijgt.Omdat meer afrikanen dan de middelen hebben om naar Europa te komen.Een asielzoeker in Europa heeft het financieel en materieel nog altijd veel beter dan de middeklasse in afrika.+ moet ook geen inspanning doen voor die welvaart .

   • Goed gezien Aaron Cop. Maar als we ze niet meer binnenlaten, zullen ze het geld in eigen land besteden, en niet meer dromen van een toekomst in Europa. Dan zullen ze hun ambities in hun eigen land willen realiseren, en daar kunnen die landen enkel maar beter van worden. Waarom willen de “sociale mensen” dat maar niet inzien. Links is blind, doof en stom, maar agressief tegen alles dat de waanzinnige vluchtelingenpolitiek wil veranderen. Het is een ramp.

  • Het probleem is de raciale mentaliteit in Afrika. Hier in het koude noorden waren wij miljoenen jaren geleden al verplicht om een zekere solidariteit en samenwerking en werking tout court op te zetten om te overleven. Het genetisch materiaal van de individuen werd miljoenen jaren op natuurlijke wijze geselecteerd op deze eigenschappen. Als je in onze contreien niet (mee)werkte, ging je dood. Ook onze witte huid is op die manier ontstaan. In Afrika is dat niet het geval. Gooi een banaan op de grond en morgen staat er bij wijze van spreken een bananenboom. Niet nodig om te werken en bescherming tegen de kou is ook al niet nodig. Je kan het zwarte ras dus niet verwijten dat ze zijn zoals ze zijn. Maar het is wel knap vervelend…. ook voor ons.
   Wat het artikel betreft : ijdele hoop om het daar op te lossen door onze hulp ! Wij hebben het als belgen geprobeerd in Congo. Wij bouwden er scholen, wegen, spoorwegen, electriciteit en water, ziekenhuizen en bij de onafhankelijkheid kregen de Congolezen dit allemaal cadeau. Zelfs dan zijn ze er niet in geslaagd om het te laten verder werken, laat staan onderhouden. Ik herinner me dat de missiepater 50 jaar geleden al vroeg om hulp aan Haiti. Haiti is er na 50 jaar nog even erg aan toe als toen. Dus hulp aan Afrika en andere ontwikkelingslanden is nutteloos. De geschiedenis bewijst het. Ik hoor critici al zeggen : “Ja, maar het was niet de juiste hulp en niet genoeg hulp”. Zoals het communisme niet het juiste communisme was zeker? Het ware communisme bestaat niet ! En als je een emmer zoet water in zee gooit om de zee minder zout te maken, dan ben je je zoetwater kwijt en de zee blijft even zout. Zelfs als je ALLE zoetwater in zee gooit, blijft de zee zout. Dus 135 of 135000 : het maakt niet uit !

 2. In GB werken meer Soedanese dokters dan in Soedan. Quid onderlinge solidariteit ? Tijdens de koloniale periode was er in Afrika meer welvaart en veiligheid dan sinds de onafhankelijkheid. Laat ze allemaal naar Europa komen en op termijn is ons continent van hetzelfde bed ziek. Immigratie uit Afrika is gewoon de problemen verplaatsen. Het probleem moet opgelost worden waar het woekert. Het continent redden of samen verzuipen.

 3. Natuurlijk een goede oplossing , maar dan zullen ze terplaatse de handen uit de mouwen moeten steken en laat daar nu juist het schoentje knellen , want behalve om te dansen of te voetballen moet je een neger echt niet lastig vallen .
  Komt nog bij -zeker niet onbelangrijk- dat onze ratten-politici een flinke bijverdienste kwijt raken . Dus , kans dat dat ooit werkelijkheid wordt 0 komma 00000000 .

 4. Toen Congo nog een kolonie van België was, lagen er wegen, waren er hospitalen, scholen. Was er een gerecht, wellicht niet zo op punt zoals hier maar het was er. En nu ? Ik heb indertijd eens een artikel gelezen over een project in Afrika met een tiental karbouwen,( machines waren niet geschikt want geen mecaniciens die er zouden kunnen aan werken) die werden gekocht voor een lokale gemeenschap om er een groot rijstveld mee te bewerken. Het succes was dermate groot dat het dorp na een jaar – drie oogsten per jaar !- al rijst kon exporteren naar het omliggende. Toen de blanke opstarters en begeleiders van het project drie jaar later eens terugkeerden om te genieten van de vooruitgang die ze dachten te hebben teweeggebracht konden ze enkel vaststellen dat de ossen waren opgegeten…