Een voormalige ambtenaar in het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken, wordt ervan beschuldigd om een samenzwering geleid te hebben om minstens 437 illegalen in het VK te laten blijven. Shamsu Iqbal (61) zou tijdens zijn tewerkstelling bij de overheid papieren van migranten die legaal in Groot-Brittannië verbleven, doorgegeven hebben aan illegalen zonder geldige verblijfsvergunning. 

“Het resultaat was dat de oplichter op de proppen kwam met documenten met [de illegalen] hun namen”, aldus de openbare aanklager. “Hierdoor konden [de betrokken illegalen] in het VK verblijven en werd hen nooit gevraagd of ze wel wettelijk hier verbleven. De zaak betreft [vier] aangeklaagden die betrokken waren in een samenwerking om illegalen in het VK te laten blijven. Meneer Iqbal was het brein achter de operatie. Het was door zijn mogelijkheid om BiZa-dossiers in te kijken dat alles mogelijk werd”.

Papierenzwendel door datatoegang

In de rechtbank werd begrepen dat Iqbal toegang had tot belangrijke immigratiedata via een wachtwoord en gebruikersprofiel op de databank van Binnenlandse Zaken. Applicatiedetails van aanvragen om het land binnen te mogen, kunnen hier gevonden worden. Onderzoekers hebben gevonden dat Iqbal “data opzocht dat hij niet zou moeten nagaan”, zo citeert The Daily Mail. Dit alles terwijl hij details en valse verblijfspapieren uitwisselde met illegalen.

Iqbal werkte voor een asiel-werkverdeling en -administratieteam en werd geschorst in mei 2015 en afgelopen oktober ontslagen. Data van mobiele telefoons wijst uit dat Iqbal contact had en informatie uitwisselde met de andere betrokken aangeklaagden, allen van Arabische achtergrond. De Britse openbare aanklager is in het bezit van onderzoek over 437 verschillende zaken van vervalsing van verblijfspapieren over een tijdspanne van 5 jaar.

ADVERTENTIE