De kernreactor van Doel 3 zal de hele winter stilliggen. Dat was al langer gekend, maar volgens het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) is dit te wijten aan het gebrekkig onderhoud van de betonnen bunker in de kerncentrale. Dat schrijft Le Soir.

Vorig jaar in september werd de kerncentrale Doel 3 stilgelegd voor een langdurig onderhoud. Iets later kondigde Electrabel aan dat de reactor zeker niet voor april 2018 zal herstarten. Oorzaak? Betondegradatie van een bunker in het niet-nucleaire gedeelte. En dat is de schuld van Electrabel, zo stelt overheidsorgaan FANC nu.

Exploitant Electrabel moest beton onderhouden

“De beschadiging van het beton moet aangepakt worden door de exploitant, die voldoende controles moet uitvoeren in de betrokken gebouwen en indien nodig renovatie- of reparatiewerkzaamheden moet uitvoeren. Dat is onvoldoende gebeurd”, aldus het FANC in Le Soir.

Federaal fractieleider voor Groen Kristof Calvo vindt het terecht dat Electrabel de schuld krijgt. “Maar eigenlijk zou het zover niet hoeven te komen”, zegt Calvo aan BELGA. “Ik begrijp echt niet dat een groot bedrijf als Electrabel nonchalant omspringt met het onderhoud van een kerncentrale. Gaan we zulke verwaarloosde centrales verlengen?”. Calvo verwijst hierbij naar de weerzin van de N-VA om kerncentrales te sluiten in 2025.

Calvo haalt verder fel uit naar Electrabel en verwijt ‘ENGIE Electrabel’ een “lakse houding”. Calvo vindt dat onderhoud en veiligheid een evidentie zouden moeten zijn indien men een kerncentrale beheert. “Het probleem staat trouwens niet op zich. De Belgische kernreactoren laten heel wat steken vallen. Dit alles zorgt ervoor dat we wereldrecordhouder zijn qua ongeplande stilleggingen”, aldus nog Calvo.

5 REACTIES

 1. Me alles wat er verteld wordt over onze kerncentrales, kunnen wij een goed en diepgaand (eventueel een reeks) artikel hebben over energie, kernenergie, groene energie en de positie van Electrabe in dat alles.
  Misschien eens vragen aan Hagen Goyvaerts (bij mijn weten één van de weinige ingenieurs ooit in onze parlementen en de enige nucleair in genieur).

   • Ik vroeg eigenlijk of Sceptr eens een overzicht kon geven van het energie probleem. de laatste keer dat ik een globaal artikel las was dat op vrijspreker maar dat is al 6 jaar oud.

   • Anders eens vragen aan dé energiespecialist? Het genie van Oostende??? De heer JVDL?

    Het probleem is dat dit heel complex en langeduur visie is.
    Ergo niet interessant voor de politiek die het moet hebben van emo/steekvlam acties…

    Zelfs puur technisch is dit een moeiljke.
    Voor mij persoonlijk: Thorium centrales bouwen. Nieuwe reactoren naast de nu gesloten, en de rest van de infrastructuur hergebruiken.