De kernreactor van Doel 3 zal de hele winter stilliggen. Dat was al langer gekend, maar volgens het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) is dit te wijten aan het gebrekkig onderhoud van de betonnen bunker in de kerncentrale. Dat schrijft Le Soir.

Vorig jaar in september werd de kerncentrale Doel 3 stilgelegd voor een langdurig onderhoud. Iets later kondigde Electrabel aan dat de reactor zeker niet voor april 2018 zal herstarten. Oorzaak? Betondegradatie van een bunker in het niet-nucleaire gedeelte. En dat is de schuld van Electrabel, zo stelt overheidsorgaan FANC nu.

Exploitant Electrabel moest beton onderhouden

“De beschadiging van het beton moet aangepakt worden door de exploitant, die voldoende controles moet uitvoeren in de betrokken gebouwen en indien nodig renovatie- of reparatiewerkzaamheden moet uitvoeren. Dat is onvoldoende gebeurd”, aldus het FANC in Le Soir.

Federaal fractieleider voor Groen Kristof Calvo vindt het terecht dat Electrabel de schuld krijgt. “Maar eigenlijk zou het zover niet hoeven te komen”, zegt Calvo aan BELGA. “Ik begrijp echt niet dat een groot bedrijf als Electrabel nonchalant omspringt met het onderhoud van een kerncentrale. Gaan we zulke verwaarloosde centrales verlengen?”. Calvo verwijst hierbij naar de weerzin van de N-VA om kerncentrales te sluiten in 2025.

Calvo haalt verder fel uit naar Electrabel en verwijt ‘ENGIE Electrabel’ een “lakse houding”. Calvo vindt dat onderhoud en veiligheid een evidentie zouden moeten zijn indien men een kerncentrale beheert. “Het probleem staat trouwens niet op zich. De Belgische kernreactoren laten heel wat steken vallen. Dit alles zorgt ervoor dat we wereldrecordhouder zijn qua ongeplande stilleggingen”, aldus nog Calvo.