De Brusselse N-VA publiceerde op hun Facebookpagina een filmpje waarin valt te zien hoe Brussels Parlementslid Liesbet Dhaene (N-VA) in een tweetalig rusthuis naar Nederlandstalige zorg vraagt. Hoewel tweetalige rusthuizen aan Nederlandstalige ouderen, Nederlandstalige zorg moeten bieden, blijkt dit in de praktijk geen sinecure te zijn

De huidige tweetalige rusthuizen zijn meestal oorspronkelijk Franstalige rusthuizen. Deze werden enkele jaren geleden overgedragen aan de Gemeenschappelijk Gemeenschapscommissie (GGC). Met de overdracht naar de GGC werd verwacht dat die rusthuizen uit zichzelf Nederlandstalig personeel zouden aanwerven.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Volgens Dhaene gebeurde dit echter niet. “In principe konden enkel tweetalige rusthuizen naar het Brussels niveau overgedragen worden, maar dat is eigenlijk niet gebeurd. Uit inspecties blijkt dat er in amper 3 van de 49 betrokken rusthuizen voldoende Nederlands wordt gepraat”, stelt het N-VA-parlementslid tegenover VRT NWS.

“Euh… Spreekt u Frans mevrouw?”

De resultaten van het filmpje zijn opmerkelijk. Zo valt er in het filmpje te zien dat wanneer Dhaene naar een tweetalig rusthuis telefoneert en in het Nederlands stelt dat ze op zoek is naar een rusthuis voor haar ouders, dat de bediende vraagt of ze Frans spreekt. In een ander tweetalig rusthuis was de chef van de keuken dan weer de enige Nederlandstalige.

N-VA-Brussel wil alvast meer middelen voor het ‘vernederlandsen’ van de rusthuizen. Ook zou hier volgens de partij strenger op moeten worden toegezien.

Situatie zal verbeteren

Volgens het Brussels Kennisscentrum Welzijn, Wonen en Zorg is er wel degelijk een probleem in de tweetalige rusthuizen. Doch, tegenover VRT NWS stelt Herwig Teugels dat de situatie zal verbeteren. “Het klopt dat er een probleem is in de tweetalige rusthuizen, tegelijk is er op dit moment ook leegstand in verschillende Brusselse rusthuizen, ook daar waar er een aanbod is voor Nederlandstaligen. We zitten eigenlijk bijna met een overaanbod aan rusthuisbedden in Brussel. Het probleem zal zich dus gaan oplossen want wie zich niet aanpast aan de wensen van de klant, zal zich uit de markt prijzen.”

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/

1 REACTIE

  1. Respect voor de Vlamingen is quasi nihil bij de oudere generatie francofone Brusselaars. Met dank aan de SP-A, Groen, CD&V en OVLD die er alles aan doen om de Franstalige vooroordelen tegenover de Vlamingen te voeden.

Comments are closed.