In Syrië heeft het Turkse leger bombardementen uitgevoerd op stellingen van de Koerdische YPG-milities in de provincie Afrin. De Verenigde Staten zijn alvast niet opgezet met de operatie.

De operatie opent een nieuw front in de Syrische oorlog en zorgt ervoor dat Ankara de confrontatie aangaat met Koerden die gelieerd zijn aan de Verenigde Staten. Dit alles op een moment dat de relaties tussen Washington en Ankara al gespannen staan.

Turkse vrees voor Koerdische enclave in Syrië

De bombardementen richtten zich op de Syrisch-Koerdische YPG-militie. Volgens Turkije is het Vrije Syrische Leger op het terrein ook betrokken bij de gevechten, aan de kant van Turkije. De aanvallen volgen op wekenlange waarschuwingen van president Erdogan en zijn ministers tegen de YPG in Syrië. Turkije beschouwt de YPG als een uitbreiding van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Ankara vreest voor de oprichting van een onafhankelijke Koerdische staat aan de Turkse zuidgrens met Syrië.

In een verklaring bevestigde het Turkse leger dat het een operatie in Afrin was begonnen en zei dat dit bedoeld was om de grens van Turkije veilig te stellen en “terroristen uit te bannen […] en vrienden en broeders, de mensen in de regio, te redden van hun wreedheid”.

De VS riepen Turkije op zich te concentreren op de strijd tegen Islamitische Staat en omschreven de Turkse activiteiten in Afrin als destabiliserend. Intussen hebben de Russische chef van de generale staf Valery Gerasimov en zijn Amerikaanse tegenhanger Joseph Dunford de situatie in Syrië telefonisch besproken

Syrisch leger verovert luchthaven in Idlib

Ondertussen heeft het Syrische leger de Abu al-Duhur luchthaven in de provincie Idlib veroverd op jihadistische rebellen. Dat meldt een media-eenheid van de Libanese Hezbollah. De afgelopen weken heeft het Syrische leger al veel terrein gewonnen in de provincie.

Turkije heeft eerder al kritiek geuit op het offensief in Idlib – het grootste overblijvende bolwerk van de islamisten – en zei vrijdag dat het een nieuwe migratiegolf zou veroorzaken. Idlib ligt in noordwest-Syrië en grenst aan Turkije. De sterkste rebellengroep in deze provincie is Hayʼat Tahrir al-Sham, de Syrische tak van al-Qaeda.