In Syrië heeft het Turkse leger bombardementen uitgevoerd op stellingen van de Koerdische YPG-milities in de provincie Afrin. De Verenigde Staten zijn alvast niet opgezet met de operatie.

De operatie opent een nieuw front in de Syrische oorlog en zorgt ervoor dat Ankara de confrontatie aangaat met Koerden die gelieerd zijn aan de Verenigde Staten. Dit alles op een moment dat de relaties tussen Washington en Ankara al gespannen staan.

Turkse vrees voor Koerdische enclave in Syrië

De bombardementen richtten zich op de Syrisch-Koerdische YPG-militie. Volgens Turkije is het Vrije Syrische Leger op het terrein ook betrokken bij de gevechten, aan de kant van Turkije. De aanvallen volgen op wekenlange waarschuwingen van president Erdogan en zijn ministers tegen de YPG in Syrië. Turkije beschouwt de YPG als een uitbreiding van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Ankara vreest voor de oprichting van een onafhankelijke Koerdische staat aan de Turkse zuidgrens met Syrië.

In een verklaring bevestigde het Turkse leger dat het een operatie in Afrin was begonnen en zei dat dit bedoeld was om de grens van Turkije veilig te stellen en “terroristen uit te bannen […] en vrienden en broeders, de mensen in de regio, te redden van hun wreedheid”.

De VS riepen Turkije op zich te concentreren op de strijd tegen Islamitische Staat en omschreven de Turkse activiteiten in Afrin als destabiliserend. Intussen hebben de Russische chef van de generale staf Valery Gerasimov en zijn Amerikaanse tegenhanger Joseph Dunford de situatie in Syrië telefonisch besproken

Syrisch leger verovert luchthaven in Idlib

Ondertussen heeft het Syrische leger de Abu al-Duhur luchthaven in de provincie Idlib veroverd op jihadistische rebellen. Dat meldt een media-eenheid van de Libanese Hezbollah. De afgelopen weken heeft het Syrische leger al veel terrein gewonnen in de provincie.

Turkije heeft eerder al kritiek geuit op het offensief in Idlib – het grootste overblijvende bolwerk van de islamisten – en zei vrijdag dat het een nieuwe migratiegolf zou veroorzaken. Idlib ligt in noordwest-Syrië en grenst aan Turkije. De sterkste rebellengroep in deze provincie is Hayʼat Tahrir al-Sham, de Syrische tak van al-Qaeda.

9 REACTIES

 1. Een tijdje geleden was er een ontmoeting tussen Trump en Erdogan. Daarin zou Trump gezegd hebben dat hij zijn steun aan de Koerden (YPG) stop te zetten.
  Maar dit zorgde voor een aantal problemen.
  1. De Amerikaanse propaganda-media heeft de YPG als helden voorgesteld en gesteund. Die nu als een baksteen laten vallen is moeilijk uit te leggen en zou aan de wereld weer het beeld geven van een VS dat niet te vertrouwen is.
  2. De VS wordt door Israël en Saoedi-Arabië onder druk gezet om militair actief te blijven in Syrië, omdat men vreest voor de groeiende invloed van Iran in het land. Dit omdat Iran nu basis(sen) bouwt in Syrië. Niet vergeten dat Syrië een buurland is van Israël. Dit brengt de grote vijand heel dicht bij. Daarnaast zou de groeiende invloed van Iran een grote streep door de rekening zijn van S-A dat wil dominant zijn in de regio.
  3. De YPG is ook niet op hun achterhoofd zijn gevallen. Ze dreigden er bij de Amerikanen mee om in zijn geheel over te stappen naar het kamp van Assad voor bescherming tegen de Turken.
  In dat geval zou de VS zich compleet belachelijk maken. Want ze hebben de YPG jaren lang bewapend en getraind. Hoe moeten ze dat gaan uitleggen?
  Assad is zich van dit laatste ook bewust en belooft om Turkse vliegtuigen die het in het Syrische luchtruim komen te beschieten. M.a.w. hij biedt de YPG bescherming aan.
  4. Indien er ooit onderhandelingen komen, zijn de VS verplicht om troepen in het land te hebben om enige “leverage” te hebben in deze onderhandelingen. Maar deze troepen bevinden zich nu eenmaal in YPG gebied.
  5. Een terugtrekking van Amerikaanse troepen uit YPG-gebied zou door andere landen uitgelegd worden als een VS die verslagen is geworden.

  De VS heeft zich in een hoekje laten duwen waarbij ze of ze nu willen of niet gedwongen zijn de YPG te steunen en daarmee een NAVO partner tegen zich in het harnas te duwen.
  …en de Russen kijken toe vanop een afstand en wachten af.

   • Hoe de Turkse regering met koerden omgaat is schandalig.
    Maar de ganse NAVO is een onbetrouwbaar gedrocht.
    Waarom hebben wij de NAVO nodig? Het is een overblijfsel van de koude oorlog en heeft geen enkel nut meer.
    Integendeel artikel 5 van het NAVO-verdrag is zelfs heel gevaarlijk. Dat zegt dat als één land wordt aangevallen, alle andere landen te hulp moeten schieten.
    Maar dit zorgt er ook voor dat bepaalde landen zich heel arrogant beginnen te gedragen omdat ze zich gesterkt voel door dat bewuste artikel 5.
    Vooral nu we in een tijd zitten dat in sommige landen nogal twijfelachtige figuren worden verkozen kan ons dit ooit heel duur te staan komen.

   • Eigenlijk wordt het nog beter.
    De Amerikanen hebben recentelijk de YPG bewapend met MANPADS. (Man-Portable Air Defense System)
    M.a.w. ze geven de YPG wapens om zich tegen de Turkse luchtmacht te verdedigen. Dit terwijl de Amerikaanse luchtmacht de basis van Incirlik (in Turkije) gebruikt om (zogezegd) IS te bombarderen.
    Dit is niet de enige tegenstrijdigheid in de Amerikaanse buitenlandpolitiek.
    Een tijdje geleden waren milities gesteund door de CIA aan’t vechten tegen milities gesteund door het Pentagon.

 2. Mijn hart gaat uit naar de moedige Koeren, maar ik vrees dat zij weer eens het slachtoffer zullen worden. De USA zal, om geo strategische redenen, de Turken niet laten vallen, en de Russen zijn nu ook goede vrienden van de Turken geworden, en Europe wordt gegijzeld door Turkije die de hand heeft aan de vluchtelingenkraan. Turkije kan, vrees ik, ongeremd een buurstaat overvallen. Bovendien is Turkije een Nato bondgenoot! Wat een ironie, een Moslim broeder bondgenoot!

 3. Pvv, oeps daar is de vijfde colonne in België. In Turkije zijn in 90 000 moskeeën (“de schilden van de Islam”) veroveringsgebeden (conquest prayers) naar Allah gericht, opdat hij zou helpen om de Amerikaanse bondgenoot te verslaan. De Turken hebben het “Vrije Syrische Leger” als bondgenoot, dat bewapend is door de CIA. Wat een ongelooflijke warboel.