Transitmigranten gaan steeds driester te werk. “Het is al lang duidelijk dat heel wat van hen koste wat het kost die overstap willen maken”, klinkt het bij de ordediensten. Zo werden vorige week nog agenten aangevallen door tientallen illegalen met stokken nabij de E-40 te Groot-Bijgaarden. Maar men gaat ook steeds listiger aan het werk. De politie treft nu ook transitmigranten aan die het VK willen bereiken door zich te verstoppen in nieuwe wagens bestemd voor de export naar het VK, zo weet Het Nieuwsblad vandaag te melden.

Eerder deze maand haalde de scheepsvaartpolitie een half dozijn migranten uit nieuwe wagens in de haven van Zeebrugge. Een nieuwe trend, zo blijkt. Illegale transitmigranten wachten tot net buiten de haven tot sluitingsuur en kruipen dan in de wagens die veelal niet gesloten zijn. Ze verstoppen zich in de koffer of de achterbank in de hoop om zo verscheept te worden naar het Verenigd Koninkrijk. Om zich te verzekeren dat de wagens wel degelijk naar het VK gaan, gaan ze op zoek naar wagens waar het stuur aan de rechterkant van de wagen geplaatst is.

“Drie keer meer bewakingscamera’s in Zeebrugge dan in Calais”

“We merkten het recentelijk opnieuw verschillende keren op”, vertelt Frank Demeester, procureur en specialist mensensmokkel bij het Brugse parket. “Op 11 januari trof de politie zes personen in nieuwe auto’s aan. Het ging om illegale vluchtelingen uit Soedan en Eritrea. Een dag eerder liep ook al een Ethiopiër in de haven tussen de nieuwe wagens rond. Wellicht probeerde hij ook om zich in een ervan te verstoppen”.

In reactie op het gebruik worden de veiligheidsmaatregelen in en rond de haven van Zeebruggge versterkt. “Er hangen hier drie keer meer bewakingscamera’s dan in Calais”, zo getuigt Joachim Coens, CEO van het havenbedrijf in Zeebruuge, in Het Nieuwsblad“Als alles volgens plan verloopt, zullen binnenkort ook drones ingezet worden.” Deze toestellen kunnen dan vanuit de lucht de toegangswegen in de gaten houden.

Ook truckchauffeurs die wagens met open deuren inladen, worden aangepakt. Zo zette de scheepvaartpolitie al verscheidene vrachtwagens aan de kant. Omdat de deuren van hun wagens in het vrachtruim niet op slot waren, werden de chauffeurs een poos aangehouden. Ze werden niet in verdenking gesteld van mensensmokkel, maar de actie diende als signaal naar de rest van de sector. Immers, het open laten van de exportwagens faciliteert de illegale transitmigratie, zo redeneert men bij de ordediensten.

Transitmigranten kosten handenvol geld

De migranten die door ons land trekken en naar het VK willen, zijn wat men benoemt als ‘transitmigranten’. Deze migranten komen veelal uit Zwart-Afrika en overtreden de Dublinverordening. Deze regel gebiedt dat asielzoekers die de EU betreden, asiel moeten aanvragen in het eerste land waar men arriveert.

Demeester schrikt niet meer van de vindingrijkheid van de transmigranten. “Het is al lang duidelijk dat heel wat van hen koste wat het kost die overstap willen maken”, zegt de procureur in Het Nieuwsblad. “[…] Maar wij doen er alles aan om ook hier zo kort mogelijk op de bal te spelen. Er wordt volop op politie en security ingezet. Al kost dat handenvol geld.”

De politie waarschuwde er vorige week nog voor dat de problematiek rond transitmigranten in België groeiende is. Afgelopen vrijdag werden politie-agenten na een routinecontrole aangevallen door tientallen transitmigranten met stokken. Dit nabij de E-40 te Groot-Bijgaarden. De politie moest een schot in de lucht vuren om de menigte onder controle te krijgen. Hierbij geraakten twee agenten gewond. “Het baart ons grote zorgen dat niet alleen de agressie naar de vrachtwagenchauffeurs verhoogt, maar ook de politie haar [wapens] moet gebruiken”zo luidde het.

10 REACTIES

 1. Iedereen die kennis heeft van een misdrijf wordt geacht dat te melden aan de bevoegde instanties.
  Volgend tekst kan daarbij als leidraad dienen:

  http://users.telenet.be/allemeesch/KlinPsy/docum/Beroepsgeheim&Illegalen.htm

  Samenvattend
  Volgens deze tekst is:

  – het illegaal verblijf op ons grondgebied is een misdrijf.
  – het is de procureur des konings die beslist over het al dan niet ‘legaal’ zijn van onderdak bieden aan illegalen.

  Dus, mocht u kennis nemen van de aanwezigheid van illegalen in uw buurt, kan u overwegen om de politie te verwittigen. Doe dat via mail zodat u een bewijs van die aangifte hebt.

  De vraag stelt zich ook ditmaal of het onderdak bieden aan illegalen en/of doelbewust meewerken aan het verhinderen van toepassing van de rechtsmacht een misdrijf is en of zelfs mensensmokkel is.