Gisterennacht is een transitmigrant overleden toen hij de snelwegweg opliep om te vluchten voor een politiecontrole. De controle kaderde in het nieuwe actieplan van minister Jambon, die stellig verklaarde dat de politie geen schuld treft. “Je kan niet uitsluiten dat mensen bepaalde dingen doen, maar iedereen weet dat over een autosnelweg lopen gevaarlijk is.”

Gisteren stelde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zijn ‘Plan Transmigratie’ nog voor om de steeds erger wordende problematiek van illegalen op snelwegparkings aan te pakken. Verschillende ernstige incidenten de afgelopen weken, zoals politie dat aangevallen werd door een groep van 40 illegalen gewapend met ijzeren baren en een vrachtwagenchauffeur die messteken kreeg in zijn gezicht, waren de spreekwoordelijke druppel.

Politie geen schuld

Bepaalde snelwegparkings zouden voortaan permanent bewaakt worden, zo kondigde Jambon gisteren bij de voorstelling van zijn 3-delig actieplan. Eén van die parkings, die bijzonder populair is bij transitmigranten, is de snelwegparking bij de E40 in Jabbeke. Maandagavond voerde de politie er al een gecoördineerde actie uit, waarbij ze 11 illegalen betrapten en konden arresteren. Een twaalfde illegaal kon ontkomen en verschool zich in de bossen.

De agenten zetten vervolgens de speurhonden in om op zoek te gaan naar de man. Toen ze de man naderden, zette hij het op een lopen en liep hij pardoes de autosnelweg op om op die manier aan de politie te ontkomen. Hij werd echter aangereden door een kleine personenwagen en was op slag dood. Zijn identiteit is vooralsnog niet gekend. De bestuurster van de personenwagen was erg aangeslagen door het ongeval. Haar auto moest ook worden getakeld.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon betreurt het incident, maar voegt eraan toe dat de politie niets te verwijten valt. “Het gaat om een spijtig voorval”, aldus Jambon aan VRT NWS. “Voor ons is het heel duidelijk. De politie treft hier geen enkele schuld.” Bovendien “kun je dit soort ongevallen niet vermijden”, meent Jambon. “Je kan niet uitsluiten dat mensen bepaalde dingen doen, maar iedereen weet dat over een autosnelweg lopen gevaarlijk is”, klinkt het.

Gouverneur Carl De Caluwé van West-Vlaanderen geeft de vicepremier hier gelijk in. “We vrezen hier al lang voor. Je ziet vaak transmigranten langs de snelweg lopen en het is ook niet de eerste keer dat iemand de snelweg overloopt. Het moest er eens van komen. Maar hoe kan je dit verhinderen? Je kan moeilijk de hele autosnelweg afzetten”, aldus de gouverneur.

19 REACTIES

 1. Enkele maanden geleden heb ik de vraag (via mail) gesteld aan Theo Francken, waarom illegalen niet worden opgepakt en teruggestuurd. Het vodje ‘gelieve het grondgebied te verlaten’ is pure volksverlakkerij. Tot mijn spijt heb ik hierop nooit enige reactie gehad.

  • Het Verenigd Koninkrijk zal in de toekomst andere bestrijding-en preventieve middelen moeten aanwenden. Als lidstaat van de Europese Unie ontliep het via verschillende wegen zijn verantwoordelijkheid. Er moet werk gemaakt worden
   van verplichting zich te kunnen identificeren in het VK.

   • Het Verenigd Koninkrijk is al volledig om zeep. zelfs de Brexit zal hun niet redden.
    Teveel moslims…
    Loop maar eens rond in Londonistan.

   • Het is inderdaad van de gekke dat wij hier grenspolitie moeten spelen voor de Britten. Laar ons de logica doortrekken, laat de Britse politie onze parkings bewaken.

  • De regeling i.v.m. “vluchtelingen” stelt dat ze in eerste instantie VRIJWILLIG het land moeten verlaten. In eerste instantie mag er dus geen dwang toegepast worden. Deze regeling is totaal onlogisch. Een transmigrant, heeft, naar zijn/haar maatstaven, enorme bedragen geld geleend van de familie of de stam, om de mensensmokkelaars te betalen. Als hij/zij terugkeert, waar keert hij/zij dan naartoe? Het is gezichtsverlies voor die persoon, en bovendien een enorme schuldenlast. Waarom zou die persoon vrijwillig terugkeren? Die regeling moet dus dringend aangpast worden. Het is totale fictie, niet aangepast aan de menselijke psyche.

 2. Wedden dat : z,n familie in Afrika de Belgische staat voor de rechtbank zal dagen en miljoenen zal eisen, of wel de verzekering van de auto bestuurder zal aan gaan , als er maar miljoenen euro,s van komen, ,n paar goeie Advocaten op deze zaak zetten en het zal hen lukken!!.

   • ;-).
    Nu ik het herlees misschien toch iets te cynisch – ‘t is uiteindelijk nog altijd een mens, hoe graag we ook zijn rug hadden willen zien.

   • Geen schuldcomplex kweken, beste Stapper. Ook Dutroux is een mens, als dat uw geweten kan kussen. Ik heb meer te doen met de dame die de neger aanreed.

   • Geen schrik hoor – maar van de doden geen kwaad. Ik vind de houding van wijlen Karel Dillen nog steeds een inspiratie: Toen Boudewijn stierf bleef hij uit het parlement weg – voor de dood moest je respect hebben. ‘t Was de clown Van Rossem die ‘leve de republiek’ kwam roepen.
    En inderdaad, de dame in kwestie moet hier ook een trauma van over houden.

 3. Wie zal de schade vergoeden aan de auto van deze dame? Wellicht kunnen we deze illegaal een welluidende internationale naam opplakken en een tranerig liedje in het globish over zijn “vlucht over die wrede Vlaamse snelweg” schrijven, dat we dan naar het Eurosongfestival kunnen sturen. Dan worden we gegarandeerd tweede, na Frankrijk dat met het pro-immigranten propagandalied “Mercy” eerste zal eindigen, political cortecness oblige.

 4. “Eigen schuld, dikken bult” ! Dat is toch al een illegaal minder op ons territorium. Die zal al geen camioneurs kunnen aanvallen !

 5. Alsjeblief, geen krokodillentranen omwille van die dode neger. Want het zou best kunnen dat die “vluchteling” een mensensmokkelaar was, want die hebben er alle belang bij uit handen van de politie te blijven, terwijl de modale illegalen goed weten dat, wanneer ze opgepakt worden, ze enkel riskeren op het politiekantoor wat eten en verzorging te krijgen, en een papiertje waarop staat dat ze het land moeten verlaten, papier dat ze voor andere doeleinden kunnen gebruiken.

 6. Ik woon zelf (als belg) in het buitenland , maar ik ben wel volledig in orde met mijn “papiers” , maar goed ook want als je hier wordt opgepakt omdat je illegaal in het land bent kost je dat 1 minimuum maandsalaris (ong. € 250) per dag dat je illegaal inhet land bent , en als je niet kunt of wil betalen ga je de gevangenis in en dat zijn hier geen vijf sterren hotels zoals in apenland belgie . Waarom moeten in een land dat “beschaafd” heet te zijn alle wetten aangepast worden aan al het uitschot van de hele wereld dat wil komen parasiteren en moeten wij derde klasse belgen wel altijd en overal de wetten respecteren en met alles in orde zijn ?

Comments are closed.