Tom Meeuws, de socialistische kopman voor de linkse kartellijst ‘Samen’ in Antwerpen, komt opnieuw in opspraak. Uit documenten die onder meer het Het Laatste Nieuws kon inkijken blijkt dat Meeuws bij zijn vorige job – als lokaal directeur bij De Lijn Antwerpen – een verdacht afscheid nam. Meeuws zou hiervoor opvallende fouten hebben gemaakt. Na afloop zou Meeuws ‘in der minne’ vijf maanden opzegvergoeding hebben verkregen.

Het gaat specifiek om een aantal verdachte betalingen van 660.000 euro aan een Antwerpse vzw en 100.000 euro aan een mediabedrijf. De bedragen werden niet alleen opgesplitst voor weinig duidelijke redenen, maar een aantal delen werden zelfs vóór het aangaan van een contract betaald. Meeuws zelf heeft het over “verdachtmaking” en stelt dat als hij echt fouten zou gemaakt hebben, hij wel direct ontslagen zou geweest zijn. Het afscheid is volgens Meeuws te wijten aan een “verschil in visie”.

Feestje voor De Lijn georganiseerd door vzw De Roma

De eerste verdachte beweging betreft een feestje dat gepland was voor 2015. Dit naar aanleiding van de opening van de zogenaamde ‘Reuzenpijp’ in Borgerhout, een ondergrondse tramlijn. Meeuws klopt aan bij vzw De Roma. Begin 2015 wordt een contract afgesproken voor het organiseren van een festival. Kostprijsje voor De Lijn: 664.290 euro.

Op zich niet mis mee, ware het niet dat de eerste delen van dit bedrag reeds betaald werden in november en december… van het jaar 2014. 121.050 euro werd zo reeds aan de vzw betaald zonder enig contract of afspraak. De opdeling zelf springt ook in het oog. De eerste drie schijven zijn bedragen van 60.000 euro, waardoor de betalingen onder de radar van de leiding blijven. De laatste schijven bedroegen twee maal 120.000 euro en de laatste schijf 113.000 euro. Men is slechts verplicht om voor een betaling toestemming te vragen voor betalingen boven de 67.000 euro.

Pas in maart 2015 trekt de boekhouding aan de alarmbel. Men stelt zich vragen waarom er geen documenten beschikbaar zijn voor de voorschotten die werden betaald aan vzw De Roma. De boekhouding laat nog weten dat Meeuws zijn bevoegdheid heeft overschreden en hij de Raad van Bestuur had moeten inlichten.

Wat blijkt nog meer? Enkele weken ervoor werd nog een vreemde factuur gevonden. Een van 121.000 euro aan een mediabedrijf. Dit voor het uitbrengen van een magazine over de tram in Antwerpen. En ook hier werd het bedrag opgedeeld in schijven (drie). Deze werden wel op eenzelfde dag ingediend, maar omdat tevens dit bedrag klein genoeg werd opgedeeld, moest ook hier het bestuur niet ingelicht worden.

Door de mand

Na een anonieme brief van zelfverklaard personeel en klokkenluiders aan het adres van enkele topfiguren, neemt het bestuur van De Lijn een aantal advocaten onder de arm. Zij beramen drie opties: ontslag op staande voet (maar dat vergt verder onderzoek), of Meeuws die de eer aan zichzelf overlaat en spontaan opstapt, of een regeling ‘in der minne’ met vijf maanden opzegbetaling.

Tijdens een spoedzitting van het gepolitiseerde benoemings- en remuneratiecomité op 24 maart 2015 worden de opties die de advocaten hebben bedisseld, besproken. Open Vld vraagt om ontslag, zo noteert Het Laatste Nieuws. “Hij is zijn boekje te buiten gegaan”, luidt het. “We moeten een sterk signaal geven”. Maar N-VA en CD&V zouden schrik hebben voor een procedureslag. Alle partijen komen overeen tot een gedwongen vertrek met opzegvergoeding. En zo was Meeuws De Lijn-directeur af. Zijn loopbaan bij de Lijn als directeur zou 3 jaar bestrijken.

Meeuws kwam eerder al meerdere malen in opspraak, tot ergernis van de partners in Samen: de ecologisten van Groen. Zo bleek Meeuws ook aanwezig geweest te zijn op controversiële bijeenkomsten met bouwpromotoren. Groen had hiervoor flinke kritiek op de aanwezigheid van N-VA en partijvoorzitter Bart De Wever (N-VA) op eenzelfde bijeenkomst met zakenmensen in ‘t Fornuis die door de linksprogressieve nieuwssite Apache werd onthuld. Het integriteitsbureau vond geen problemen hierbij, maar door de nieuwe onthullingen rond Meeuws kwam Antwerps lijsttrekker Wouter Van Besien (Groen – Samen) wel in een gênant parket terecht. Ook Meeuws’ informele uitspraken rond de anti-GAS-kritiek van Van Besien tijdens een debat bleken vervelend.

22 REACTIES

    • Het VB is voor de Belgo-partijen niet politiek correct. Vandaar het cordon sanitaire. Maar maffiapraktijken of politieke partijen die flirten met de witte boordcriminaliteit dat vormt dan weer geen moreel probleem voor het clubke dat zich centrum-links pleegt te situeren. Conclusie een dissidente politieke mening wordt afgestraft met verbanning uit de politieke cenakels en gesjoemel, corruptie, profitariaat en verduisteren van overheidsgeld maakt behoort blijkbaar tot de politieke cultuur van het Belgo-Vlaams establishment. Het vormt alleszins geen hinderpaal voor links en rechts om samen bestuurcoalities te vormen. Tegen dergelijke hypocrisie en decadentie is Luther in opstand gekomen. Een nieuwe Luther is welgekomen in dit apenland (dixit Mark Eyskens).

  1. Het ergste is dat we dit nieuws met schouderophalen ontvangen. Nog maar eens socialisten die met hun vingers in de vleespot zaten. ‘t Is als er eens een eerlije socialist is dat we verbaasd en verwondert opkijken (ps – is er hier iemand die een eerlijke kaderlid van de socialisten kent ?)