De Canadese zanger The Weeknd heeft laten weten dat hij zijn samenwerking met H&M stopzet. Dit nadat H&M in opspraak kwam omdat het een foto van een zwart jongetje in een trui met opschrift ‘coolest monkey in the jungle’ op haar webshop had staan. Op Twitter wordt opgeroepen om het “racistische” H&M te boycotten.

Op de webshop van winkelketen H&M was tot voor kort een een zwart jongetje te zien in een trui met opschrift “coolest monkey in the jungle”. Op Twitter werd verbijsterd en woest gereageerd op de foto en er werd zelfs opgeroepen tot een algemene boycot jegens H&M. “Racisten”, klonk het onder andere veelvuldig. “Zijn jullie verdomme gek geworden?”

“Diep beledigd”

Ook Dalilla Hermans – die ervoor gekend staat steevast op te komen voor zwarte mensen (dikke lippen Suske en Wiske, Oerwoudfuif) – liet van zich horen. “Natuurlijk is het goed dat jullie een zwarte jongen model laten staan. Maar zet geen slogan als deze op een trui die door een zwart kind wordt gedragen”, aldus Hermans. “Denk na. Doe beter.”

H&M heeft zich meteen geëxcuseerd toen het lucht kreeg van de heisa die was ontstaan over de foto. “We willen ons oprecht excuseren”, klonk het in een reactie aan TIME. “Het kledingstuk is ondertussen van al onze online kanalen verwijderd. We geloven in diversiteit en inclusiviteit en we zullen dit intern doorlichten.”

Die excuses mochten echter niet baten. De Canadese artiest The Weeknd heeft laten weten dat hij niets meer met H&M wil te maken hebben na dit voorval en dat hij de samenwerking met H&M dan ook per direct zal stopzetten. Op zijn Twitter laat The Weeknd weten dat hij “diep beledigd” is.

5 REACTIES

  1. Wel een mooie foto en een knap manneke. Veel knapper dan diene lelijke vent links.
    Toch niet verstandig om die tekst op zijn shirt te zetten, moest ik zwart zijn zou ik me ook op mijn tenen getrapt voelen. Maar om, nadat de foto is teruggetrokken en excuses aangeboden zijn nog zo’n gehuil aanheffen. Blijkbaar zijn diene weeknd en dat mens Dalilla toch niet zo beschaafd.