Het standbeeld van Leopold II, vlakbij het Koninklijk Paleis in Brussel, is vandaag opnieuw beklad met verf. Het is niet de eerste keer dat het standbeeld besmeurd wordt. De heisa omtrent Leopold II en andere figuren uit onze geschiedenis is al een tijd aan de gang en woedt – niet alleen in ons land – hevig.

De discussie omtrent Leopold II en zijn koloniaal verleden is al een tijdje verhit in ons land. Abou Jahjah, voormalig voorman bij de linkse migrantenbeweging Movement X, riep bijvoorbeeld op om in ons land alle gedenktekens en standbeelden van koning Leopold II te verwijderen. In tal van Vlaamse steden werd daar al gehoor aan gegeven door activisten. Zo werd in Gent onlangs de Leopold II-laan nog omgedoopt tot de Lumumbalaan en werden in steden als Leuven kleine acties gedaan.

Roze verf

Vandaag was het de beurt aan Brussel. Op het Troonplein, vlakbij het Koninklijk Paleis, werd een standbeeld van Leopold II beklad met roze verf. Van de daders is vooralsnog geen spoor. Aan SCEPTR deelt de politie mee dat ze niet op de hoogte zijn van het incident. Het is niet de eerste keer dat het desbetreffende standbeeld doelwit is van activisten. Enkele jaren geleden werd het standbeeld ook al beklad met verf. “We merken een evident gebrek aan humor bij de politie”, klonk het toen de dader gearresteerd werd.

Heisa over figuren uit onze collectieve geschiedenis is niet nieuw en beperkt zich niet tot onze landsgrenzen. In de VS ontstond vorig jaar een ware beeldenstorm na de uit de hand gelopen betoging in Charlottesville. Standbeelden van generaals van de zuidelijke Confederatie werden massaal weggehaald of vernield. Ze zouden immers symbool staan voor racisme en slavernij. In het Verenigd Koninkrijk werden eind vorig jaar twee gedenkplaten ter ere van Leopold II verwijderd.

Ook in ons land woedt de discussie omtrent geschiedenisfiguren dus hevig. In Lanaken bijvoorbeeld kreeg de Cyriel Verschaevestraat op bevel van burgemeester Marino Keulen (Open VLD) een nieuwe naam omdat de Vlaams-nationalistische priester Cyriel Verschaeve volgens de burgemeester meeschreef aan “de zwartste bladzijde in de geschiedenis van WOII”.

UPDATE 29/01/2017 – 18u: Dewereldmorgen, een linkse website, heeft de vandalenstreek in een open brief op hun website opgeëist. Het standbeeld in Brussel was bovendien niet het enige standbeeld dat de mensen van Dewereldmorgen beklad hebben. “Afgelopen nacht hebben wij, verontwaardigde burgers, verschillende standbeelden van Leopold II met rode verf overgoten”, klinkt het trots.

De reden voor hun opvallende actie ligt voor de hand. “Omdat we hem die eer niet gunnen. Het wordt tijd dat ons land zijn koloniale geschiedenis echt onder ogen ziet”, luidt het. “De ontkenningsfase heeft nu lang genoeg geduurd. De beelden staan symbool voor de manier waarop ons land met zijn koloniale geschiedenis omgaat.”

12 REACTIES

 1. Haat tegen Cyriel Verschave of Leopold II. Allebei maken ze deel uit van onze geschiedenis. Geen van beide zal er zijn slaap voor laten. Waar ze nu vertoeven oordeelt God.

 2. Wederom een voorbeeld van het narcistische etaleren van de eigen deugd. Niemand is voor de herinvoering van de slavernij, maar mensen met meer dan drie hersencellen beseffen dat het met verf bekladden van een standbeeld het verloop van de geschiedenis niet veranderd.

 3. Slavernij is een wrede praktijk die in alle culturen plaatsvond, en die in sommige samenlevingen nog steeds plaatsvindt — de Westerse cultuur is de eerste en enige die er uit eigen beweging een einde aan gemaakt heeft. In plaats van dat feit te vieren, blijven ze, uit culturele zelfhaat en morele zelfgenoegzaamheid, hameren op de onvolmaaktheden die ooit hebben plaatsgevonden. Tezelfdertijd negeren ze de slavenmaatschappijen waartoe het socialisme leidt. Integendeel, een massamoordenaar en dictator als Fidel Castro wordt op dat platform voorgesteld als een ‘strijder voor sociale rechtvaardigheid’. Iemand die zijn politieke opponenten martelde, homoseksualiteit criminaliseerde en zijn bevolking decennialang tot armoede dwong. Zoveel idiotie in één artikel: http://www.dewereldmorgen.be/long-read/2016/11/26/fidel-castro-1926-2016-de-geschiedenis-zal-me-vrijspreken

 4. Dewereldmorgen schrijft: “Afgelopen nacht hebben wij, verontwaardigde burgers, verschillende standbeelden van Leopold II met rode verf overgoten. Waarom? Omdat we de sculpturen van een massamoordenaar niet ongenuanceerd in het straatbeeld willen laten staan. Omdat we de beruchte vorst van zijn voetstuk willen halen. Omdat we hem die eer niet gunnen. Het wordt tijd dat ons land zijn koloniale geschiedenis echt onder ogen ziet. Een publiek debat over de plaats van Congo in ons collectieve geheugen dringt zich op.”

  Misschien zou jullie ‘dappere’ daad geloofwaardiger ogen als jullie niet tegelijkertijd dictators en massamoordenaars zoals Fidel Castro en Hugo Chavez zouden ophemelen. Jullie zijn geen ‘verontwaardigde burgers’ maar verwaande, moreel zelfgenoegzame kinderen.

  • De ergste slavendrijvers waren, en zijn nog de Arabieren. In navolging van wat zij denken dat hij een profeet was. Van die gast bestaan er echter geen standbeelden. Goed gezien binnen de islam. Dan kan niemand hem met drek overgieten.

 5. Misschien kunnen ze het Colosseum in Rome gaan afbreken.
  Als symbool van een Imperium dat andere volkeren tot slaven reduceerde en hen tot de dood liet vechten zodat de Romeinen zich niet te veel zouden vervelen.

 6. De barbaren zijn onder ons, driftig en gedreven om onze cultuur te vernietigen en ons proberen op te zadelen met allerlei schuldgevoelens. Daarbij geholpen door totaal overbodige, over gesubsidieerde desastreuse miskleunen zoals Unia, Kifkif enz…

 7. Ja komaan zeg leopold 2 is dat niet die gek van seks en co(burg) die de dood van (en ik ben voorzichtig) een paar honderdduizend negers , excuseer gekleurde medemensen (je weet maar nooit of er iemand van de gestapouni(a) mee leest) op zijn geweten heeft ? Een voorvader (al ben je in die kringen natuurlijk nooit zeker of het geen koekoeksei is/was) als het ware dus van “iekoewilkoninkoeworden” . Kijk als zo’n stuk verdriet een standbeeld heeft dan ken ik er nog wel een paar die er een verdienen , Freddie Horion bvb of Marc Dutroux of…..vul zelf maar in .
  P. S. (niet die rooie maffiaclub natuurlijk) : dat van dat meelezen was natuurlijk maar een grapje , ik denk niet dat je daar nu iemand gaat vinden die uberhaupt KAN lezen , sorry .

Comments are closed.