Het Spaans Grondwettelijk Hof heeft bepaald dat Carles Puigdemont opnieuw naar Spanje moet om er fysiek de eed af te leggen in het parlement. Alleen dan mag hij opnieuw Catalaans minister-president worden. Puigdemont verblijft al sinds het einde van oktober in België. Na het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum onder zijn supervisie op 1 oktober – dat de Catalaans-nationalisten overtuigend wonnen – werd Puigdemont aangeklaagd door de Spaanse staat wegens rebellie, opruiing en onwettelijk besteden van publieke middelen.

Aanstaande dinsdag zal het nieuw verkozen Catalaanse parlement – overwegend bemand door nationalisten – samen komen en een nieuwe minister-president aanstellen. Carles Puigdemont is de enige kandidaat voor de functie, maar die kan niet zomaar naar Spanje komen wegens het Spaanse arrestatiebevel dat tegen hem loopt. Het Europese mandaat tot aanhouding is evenwel reeds ingetrokken.

Kan dus niet, vindt het Spaans Grondwettelijk Hof. Deze hoge rechtbank deed een uitspraak die bepaalt dat Puigdemont enkel minister-president kan worden van de Catalaanse deelstaat als hij in levende lijve de eed aflegt in het parlement. Een eed afleggen vanuit België (en dus van hieruit besturen) mag niet. Voorlopig wordt de eedaflegging opgeschort. Puigdemont liet eerder deze week begrijpen dat hij wel zou willen terugkeren om de eed af te leggen in zijn vaderland, maar alleen als dit “zonder risico” op arrestatie zou zijn.

Catalaanse politici in de gevangenis

In tegenstelling tot Puigdemont en zijn (voormalige, want afgezette) collega’s die in België verblijven, zijn andere Catalaanse ex-ministers wel gevangen gezet door de Spaanse staat op basis van dezelfde aanklacht tegen Puigdemont met betrekking tot het Catalaans referendum op 1 oktober 2017.

Eind vorig jaar woonden nog 50.000 Catalanen een benefietconcert bij ten voordele van de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd en als aanklacht tegen het gevangen zetten van de afgezette Catalaanse ministers door de Spaanse staat. Het benefietconcert ging uit van de Catalaans-nationalistische koepelorganisatie Assemblea Nacional Catalana (ANC).

De vele toeschouwers hadden vlagjes mee met slogans in het Engels en het Catalaans: “Republiek Catalonië – Vrijheid! – Politieke gevangen”, zo was overal te lezen. De concertgangers en organisatoren beargumenteren dat de afgezette Catalaanse politici niet schuldig zijn van een echt misdrijf, maar omwille van politieke redenen gevangen gezet zijn.