Een rechtbank in Barcelona heeft geoordeeld dat de partij van Carles Puigdemont – de afgezette Catalaanse premier (maar recentelijk opnieuw tot deel van de meerderheid verkozen) – illegaal gefinancierd werd. De partij van Puigdemont, de Democratische Convergentie van Catalonië (CDC), kreeg in het verleden geld van onder meer de Spaanse groep BTP in ruil voor hand-en-spandiensten eens verkozen tot de macht. Het betreft een uitspraak over een schandaal dat reeds in 2009 uitbrak.

Volgens een uitspraak die gisteren werd gemaakt is de CDC schuldig aan het ontvangen van clandestiene financiering. Concreet gaat het minstens 6,6 miljoen euro die de Catalaans-nationalistische partij kreeg van de Spaanse groep BTP en infrastructuurbedrijf Ferrovial “in ruil voor de gegarandeerde toewijzing van een zekere hoeveelheid openbare werken”.

‘Palau de la Música’ speelde tussenpersoon

Het Palau de la Música, of het Muziekpaleis zou een intermediaire rol gespeeld hebben tussen de Catalaanse regeringspartij CDC en de bedrijven in kwestie. De verantwoordelijken van het Muziekpaleis hebben reeds een celstraf gekregen voor het verduisteren van 32 miljoen euro tussen 2000 en 2009.

Toen het schandaal uitbrak en wanneer de corruptie plaats vond, leidde toenmalig Catalaans premier Artur Mas, de CDC. De uitspraak van de rechtbank heeft politiek gezien minder impact gezien het om een ‘oud schandaal’ gaat. De separatisten van Puigdemont wonnen immers net de Catalaanse deelstaatverkiezingen eind vorig jaar. Wil Puigdemont echter opnieuw besturen (vanuit zijn Brussels ‘ballingschap’) als premier, zal dit verhinderd worden door de Spaanse premier Mariano Rajoy (Partido Popular – PP). Zo beloofde de PP-politicus gisteren.

1 REACTIE