Een opvallend standpunt van de ethisch linksprogressieve sp.a: De Vlaamse socialisten willen het mogelijk maken dat diereigenaars nu samen met hun huisdieren kunnen begraven worden. “Een huisdier maakt deel uit van je gezin”, zo klinkt het.

“Een huisdier maakt deel uit van je gezin en is al zeker een ideale compagnon voor alleenstaanden en senioren”, zo laat Vlaams parlementslid Rob Beenders (sp.a), die het wetsvoorstel indiende, optekenen door BELGA“Afscheid nemen is dus zeer pijnlijk en moet met voldoende respect kunnen gebeuren”.

“Minstens een strooiweide voor huisdieren in elke gemeente”

Vandaag de dag hebben een aantal gemeenten een begraafplaats voor huisdieren. Echter, deze zijn altijd gescheiden van het kerkhof bestemd voor mensen. “Dat is jammer want huisdieren vormen jaren een onafscheidelijk onderdeel van het gezin”, zo vindt de socialist Beenders. “Het is niet logisch dat een huisdier nadat het sterft op een andere plek terechtkomt”.

Beenders wil daarom graag minstens in elke gemeente een strooiweide voor dieren gerealiseerd zien. Verder wil hij het wettelijk mogelijk maken om huisdieren samen te begraven met hun baasje. Het Vlaams parlementslid wil in Hasselt, waar sp.a samen met CD&V en Groen bestuurt, starten met een proefproject. Het wettelijke aspect moet dan gedekt worden door Beenders’ voorstel in het Vlaams parlement.

Rob Beenders werd vorige maand nog aan de kant geschoven in Hasselt als lijsttrekker voor de gemeenteverkiezingen van 2018 door ‘Rood-Groen’. Dat is een Hasselts partijkartel met sp.a en Groen analoog met ‘Samen’ in Antwerpen. In de plaats zal ‘nobele onbekende’ Marc Schepers (46) de linkse lijst in Hasselt trekken. Schepers was 8 jaar geleden nog kabinetschef van de in ongenade gevallen oud-burgemeester van Hasselt, Hilde Claes (sp.a). Claes nam in 2016 ontslag als burgemeester na kritiek vanuit haar eigen partij en coalitiepartner CD&V en beschuldigingen van belangenvermenging. Deze beschuldigingen werden vorig jaar bevestigd door een audit van de Vlaamse overheid.

6 REACTIES

  1. Mij niet gelaten, iedereen mag voor mijn part begraven worden met wie hij wil. Sommigen liggen zelfs in hetzelfde graf als dat van hun schoonmoeder met wie ze nooit overeenkwamen. Heugelijk en hartverwarmend toch waarmee Spa- politiekers zich zoal bezighouden. Nu, ze hebben de laatste tijd niet veel meer voorhanden. Volwaardige, opbouwende oppositie voeren kunnen en willen ze niet. Dus moeten ze andere wegen bewandelen. Deze van dezelfde opgepepte emoties die ze al hebben plat gelopen voor “hun” allochtonen. Volgende zet (om toch nog aan stemmen te geraken) ; na het stemrecht voor aangespoelde moslims ; stemrecht voor hondjes…

  2. Ik vind dit raar. Een mens leeft aanzienlijk langer dan zijn huisdier. Moet ik nu reeds een begraafplaats kopen om alle honden, die gemiddeld 10 jaar leven, in te begraven en wanneer ik sterf kunnen ze mij bij de 4-5 honden begraven? Ze kunnen natuurlijk nadat je sterft eventuele huisdieren die daarna sterven er nog bijleggen. Ik zie graag dieren maar het moet te zot worden. Elk kerkhof een aparte dierenkerkhof, alles begraven met een zerk. Voor de rijke sp.a vriendjes misschien.

    • Wat met ruiters en amazones die willen worden begraven met hun paarden, een paard gaat ook maar twintig jaar mee. En Weyts met zijn hangbuikvarkentjes ? Zot zijn doet geen zeer, en we kunnen er nog eens mee lachen. Tenzij er een of andere beroepspolitieker op het gedacht komt om een en ander te subsidiëren …