Vandaag probeerde sp.a-voorzitter John Crombez op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij het vuur bij de socialisten weer aan te wakkeren. “Weg met de schroom! Zelfs zij die zeggen dat alles onze schuld is, hebben nood aan een nieuw socialisme”, aldus Crombez.

Het was wel een weekje voor de sp.a. Met de explosie van Samen en de verbranding van Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws konden de socialisten zich een beter begin van 2018 wensen. Doch, er was ook positief nieuws. Zo koos in Antwerpen onafhankelijke Jinnih Beels voor de sp.a in plaats van voor Groen. De moed die deze keuze de sp.a gaf, probeerde partijvoorzitter Crombez op zijn partijgenoten over te brengen.

Underdog

Daarvoor kroop de voorzitter relatief vaak in een underdogpositie. Zo schetste Crombez een tamelijk somber beeld van een toekomst waarin jongeren zich moeten schamen om een voedselpakket te gaan ophalen of niet aan een job geraken. “Dat is niet de samenleving die wij willen”, stelde Combrez.

“De geschiedenis toont aan dat, in nieuwe tijden, wij er altijd voor zorgen dat een menswaardig en gelukkig leven niet iets is voor enkelen, maar voor iedereen. De geschiedenis toont aan dat het in nieuwe tijden socialisten zijn die ervoor zorgen dat de geschiedenis de juiste kant opgaat”, zei Crombez.

“Vooruitgang en sociale bescherming” moeten volgens hem samengaan. Doch, “het rare is dat wij alleen staan met dat inzicht”, stelde de nieuwe underdog. “Maar dat moet ons des te meer moed geven. Dus heb de moed van de overtuiging. Weg met de schroom!”.

Crombez: “Jullie zullen ons niet temmen”

De sp.a-voorzitter formuleerde ook een aantal nieuwe voorstellen. De kernboodschap van zijn “nieuw socialisme”: een socialisme “waarin elk uur telt voor loon, voor sociale rechten en voor pensioen”.

Doch, ook hierna kroop Crombez in ‘zijn’ underdogpositie. “Aan al die anderen die graag tegen ons samenspannen zeg ik: het nieuw socialisme zullen jullie niet bedwingen. Het nieuwe socialisme zullen jullie niet stoppen. Niet met ons. Jullie zullen ons niet temmen!”, stelde de voorzitter fors.

23 REACTIES

  • Frank die geld in brand stak ging zich nadien bijscholen in het UK om te leren hoe je de mensen nog meer zou kunnen bedriegen. Het was Frank die begon te rommelen aan de DOSZ, een onafhankelijke dienst weliswaar met staatswaarborg. Ik heb in mijn loopbaan 5,304,000 Belgische Franken bijgedragen voor mijn pensioen. Onlangs heeft de Belgische staat de DOSZ overgenomen. Je mag eens raden hoeveel pensioen ik trek ?

   Nul, Zero. Mijn 5 miljoen plus intrest worden beschouwd als bijdrage aan jullie multicul welzijn. Dit is de grootste socialist scam ooit waar geen enkel gazet zich durft aan wagen. Gelukkig kost een pakje sigaretten in het land waar ik nu woon slechts 1,5 euro. Mijn hoop is kanker te krijgen en sterven.

   • Je 5,403,00 Belgische Franken, zijn uitgegeven nog voor je ze betaalde. Tot de laatste centiem. Het is in die context – het zilverpapieren spaarpotje was leeg – dat je de acties van de huidige en komende regeringen moet zien.

    Wat doe je als blijkt dat je partner, die je veertig jaar -blind- vertrouwde je pensioenspaargeld vergokt heeft, of er samen met de postbode met de schatkist vandoor is gegaan?

    Jammer maar helaas: de tering naar de nering zetten.

    Techniek van de verbrande aarde
    De militaire variant van dergelijk situatie is de techniek van de verbrande aarde: laat niets achter voor de volgende regering.

    Belgisch socialisme is permanent in oorlogsmodus. Zo veel mogelijk schuld, zo veel mogenlijk afhankelijkheid voor dagelijkse behoeften, zo veel mogelijk wortels voor de neus, … Allemaal bedoeld om het plebs te dwingen hen te volgen. Vandaag is de nieuwe techniek van Nieuw socialisme een wortel van 1500 euro pensioen. WAAR ze dat geld gaan vandaan halen mogen we voorlopig niet weten. (Het is zoals met Groen? Wind en zon = 10% van de energiebehoefte, in het allerbeste geval. Maar zij kwakken er nog een nul achteraan bij….)
    Nieuw socialisme is voor het plebs: oude wijn in nieuwe zakken.
    Nieuw socialisme is voor de hondstrouwe elite: de beste bubbels in door u betaalde skyboxen.

    Nieuw Sp-anders zegt in essentie: dank voor uw gift van vijf miljoen. U bent een voorbeeld voor alle kameraden.
    Ze zouden van u zelfs een posterboy maken als ze konden. Zoals Stalin deed. En dan krijgt u vast een horloge of zo. Mèt oorkonde erbij.
    Dat is Nieuw Sp-anders.

  • Vandaag is het gemiddeld ambtenarenpensioen ± 2470 euro. Welvaartsvast en levenslang.

   Als je dat omrekent naar een kapitaal op datum pensioen, bijvoorbeeld als je wil vergelijken met een tweede- of derdepijlerpensioenspaarpot, dan krijgt één ‘gemiddelde’ ambtenaar een fabelachtig cadeau van ruim meer dan 500.000 euro (gerekend à marktrente, slechts 20 jaar, inflatie 1,5%).
   !!Tijdens de berekende periode zal zijn pensioen automatisch met 1,5% per jaar stijgen !!
   Als beide partners ambtenaar zijn ….. U vult het wel in.

   Reken je met dertig jaar pensioen, wat voor veel van die ambtenaren, gezien hun pensioenleeftijd het geval is, is dat kapitaal aanzienlijk hoger.

   Geert Noels spreek zelfs over een kapitaal voor de vers-gepensioneerde ambtenaar twv —–één miljoen euro—–!

   De kostprijs van de ambtenarenpensioenen swingt uit de pan. Perfect voorzienbaar. Niks gedaan.

   U hebt dus groot gelijk om dit aan te halen. Nieuw SP-anders is precies dezelfde oude wijn in nieuwe zakken. Zij zwijgen angstvallig over de door hen zorgvuldig geplande ramp.

   Waarom zwijgen ze?

   Omdat Nieuwe Sp-anders gedomme goed weet dat die andere zorgvuldig geplande ramp hen zal afstraffen. Het aantal ambtenaren is dusdanig groot, dat ze een electorale macht vormen. Net zoals toen met de “duistere fusie” van het Waalse staal (zie hiervoor de mémoires van Wilfried Martens). De socialisten en de multimiljonairs hebben toen een duivelspact gesloten om de regering te saboteren. Martens beschrijft dat na die fusie een electorale macht ontstond die geen enkele regering durfde te negeren.
   Het is dus zaak om van de vergrijzing van de ambtenaar gebruik te maken zodat ze nooit een dergelijke electorale macht kunnen vormen.

   Conclusie:
   Mocht links aan de macht komt, dat zullen ze, naar het voorbeeld van Wallonië in sneltreinvaart de statuten cadeau beginnen doen aan jan en klein pierke. …De schade zal voor de komende veertig jaar opnieuw niet te overzien zijn.

 1. Mijns inziens moet de pret voor de luitjes met een slecht karakter niet meer opkunnen.
  Zegt Johnnyboy:

  “Nieuw socialisme” van sp.a: “Niet voor enkelen, maar voor iedereen”.

  Derhalve is men genoodzaakt te besluiten:

  “Vorig socialisme” van sp.a: “Niet voor iedereen, maar voor enkelen”.

  En van dat laatste is na de fratsen van bom-bom de Tom nu wel iedereen overtuigd.
  Voorwaar, de wanhoop onder de kameraden en gezellinnen lijkt groter dan ooit.

 2. Met de socialisten kunnen wij allemaal binnen 20 jaar aanschuiven voor een voedselpakket. Daar zorgt hun open grenzen politiek voor, honderduizenden arme mensen van buiten Europa naar hier halen. Een massa mensen die geld willen elke maand en een sociale woning. Mensen waar wij voor moeten zorgen voor de rest van hun leven en dat van hun kinderen. De taart moet alsmaar onder meer mensen verdeeld worden. Als onze economie achteruit boert omwille van de opkomende concurrentie van China en consoorten dan zullen wij hier onze welvaart verliezen en dan zitten we hier me al die nieuwelingen die geld en een huis nodig hebben. De korste weg naar armoede voor iedereen zijn de linkse partijen. Zij zijn niet socialistisch, socialisme is zorg dragen voor je eigen arbeirdersbevolvoling en niet de hele wereld naar hier halen. DAt is de hypocrisie van links, hun eigen bevolking komt pas op de 2de plaats omdat zij hun nieuwe kiezers importeren van buiten Europa. Dus stop aub met te zeggen dat jullie socialisten zijn, jullie begrijpen zelfs niet wat socialisme is. Jullie bevuilen de term socialisme

  • socialisme is zorg dragen voor je eigen arbeidersbevolking en niet de hele wereld naar hier halen. DAt is de hypocrisie van links (Rion Gor) texto. Voor eigen bevolking zorg dragen is niet alleen legitiem maar ook een morele plicht. Ik ken maar twee politieke partijen, toevallig rechts gesitueerd in het politieke spectrum, in Belgistan die aan die norm beantwoorden, in casu het VLaams Belang en de Parti Populaire in Franstalig België. Vlamingen en Belgen stemmen massaal voor partijen die connecties hebben of samenwerken met de maffia van de asielbusiness. Waarom weigeren Europa en de UNO de volkeren uit derde wereld te helpen in de regio waar ze vandaan komen? Dit is niet toevallig. De volksverhuizingen zijn niet natuurlijk maar kunstmatig geïnstrumentaliseerd door belangengroepen onder controle van de ploutocratie. De destabilisatie van België en Europa wie is daarvan het slachtoffer? Zeker niet onze politieke leiders. Wel de mensen die zich geen cola zero kunnen permitteren in “Het fornuis”.

   • Maes Alhoewel men zich niet over de dood van iemand mag verheugen, toch goed nieuws: Peter Sutterland, de aartsvader van de multiculturalisering van Europa is vorige week gestorven. Toch een kleine troost, Ik hoop dat skeptr een artikeltje zal aan wijden aan deze merkwaardige Goldman Sachs figuur, waar Soros een klein broertje bij lijkt.

 3. “Nieuw” is een term die in de reclame gebruikt wordt om een oud product opnieuw onder de aandacht van de consument te brengen. Meestal bestaat het “nieuwe” enkel in een gewijzigde verpakking en duurdere prijs voor minder product. Zo ook bij de sossen die nu verder zullen mogen afgaan als “neosozi’s”.

 4. Oude wijn in nieuwe zakken, of je moet geen nieuwe denkbeelden verkondigen in kringen die niet in staat zijn daar iets zinnigs mee te doen. Minimum pensioen van 1500 €/m voor wie genoeg gewerkt heeft. Van dubbelzinnigheid gesproken! . Wat is genoeg? En dan nog de verschillen
  tussen de overheid en werknemerspensioenen om nog niet te spreken over de zelfstandigen.
  In België werken we gemiddeld 32,6 jaar. In Nederland en Duitsland ligt dit boven de 40 jaar. Pensioen leeftijd optrekken tot 67j werkt niet. Laat ons eens beginnen met het definiëren van een loopbaan (bv. 40 j ) en daar het pensioen op baseren. Wie minder wil werken is O.K maar daar is een prijskaartje (minder pensioen) aan verbonden. En iedereen gelijk voor de wet en geen discriminatie meer zoals nu. Solidariteit moet kunnen maar diefstal niet. Als we dan toch aan het
  beloven (liegen) zijn, waarom dan geen 30 uren week met behoud van loon beloven. Alles moet kunnen.De schrik zit er duidelijk in.

 5. Goed nieuws voor de poetsvrouwen aller landen die het geld niet kunnen missen om zich te verenigen met de kameraden van Crombez’ bevriende middenveld. Als de poetsvrouwen voldoende lang poetsen, tot hun 65e bijvoorbeeld, houden ze netto even veel over als ze op pensioen zijn. En laat ze dan alstublieft niet klagen dat hun buur, ondertussen al twee decennia werkloos, een hoger pensioen heeft! Dat is nu eenmaal de solidariteit volgens de Belgische socialisten.

 6. “Nieuw” is een term die in de reclame gebruikt wordt om een oud product opnieuw onder de aandacht van de consument te brengen. – (Magdalena Vervoort). Volledig eens met u mevrouw.
  Oude soiclialisten, oude politieke cultuur in nieuwe verpakking. Waar hebben we dat nog gezien? Juist in de Wetstraat. Daar liggen de koelkasten vol met kiesbeloftes van hypocriete politici. Vertrouw geen politici die zich prostitueren voor de macht en cumuls.

 7. SP.A wil minimumpensioen van 1.500 euro per maand voor “wie genoeg gewerkt heeft”- einde citaat (GVA). Een vraagje: Hoeveel bedraagt het pensioen van de kameraden Willy Claes, Louis Tobback (volgend jaar) en andere goeroes van de kaviaar-socialisten? Hoeveel socialistische verkozenen redden het met 1500 euro per maand? Waarom denkt u dat de rechtse partijen gepensioneerden willen laten bijklussen?

 8. Het oude recept van het “nieuwe” socialisme: veel geld beloven aan iedereen, stemmen kopen heet dat, wie het allemaal moet betalen wordt steeds enthousiast verzwegen. Oh ja, het zijn de anderen die tegen hen samenspannen, euh, was het niet het samenspannen-kartel waar ze zelf deel van uitmaakten dat op de klippen van de socialistische zelfbedieningscultuur liep ? Overigens staan ze niet alleen om de mensen gigantische pensioenen te beloven op kosten van niet nader te specificeren “rijken” , het is er zelfs drummen: Groen, PVDA, de CVP, zelfs het blok vinden we in die hoek. Een kritische vraag bij zoveel creatief retorisch talent kon er bij de BRT niet af. De recuperatie van een zinnetje uit de Vlaamse poes was het schaamteloze ver voorbij, zelfs voor een socialist. Schaamteloos waren ook de woorden van de patron en mentor van Crombez, de heer Johan Vande Lanotte over het splitsen van facturen om de regels van een overheidsbedrijf te omzeilen: “Dat was geen gesjoemel”, en wie het daar niet mee eens is die voert een moddercampagne en ondermijnt de democratie.

 9. “Niet voor enkelen maar voor iedereen”, Tja ik heb de indruk dat de SPa de hele wereld wil binnenhalen om van het socialisme van de SPa te genieten. Het is dus ook niet te verwonderen dat de voedselbanken meer klanten krijgen als men zoveel armoedzaaiers naar binnen haalt, beste SPa.