Vandaag probeerde sp.a-voorzitter John Crombez op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij het vuur bij de socialisten weer aan te wakkeren. “Weg met de schroom! Zelfs zij die zeggen dat alles onze schuld is, hebben nood aan een nieuw socialisme”, aldus Crombez.

Het was wel een weekje voor de sp.a. Met de explosie van Samen en de verbranding van Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws konden de socialisten zich een beter begin van 2018 wensen. Doch, er was ook positief nieuws. Zo koos in Antwerpen onafhankelijke Jinnih Beels voor de sp.a in plaats van voor Groen. De moed die deze keuze de sp.a gaf, probeerde partijvoorzitter Crombez op zijn partijgenoten over te brengen.

Underdog

Daarvoor kroop de voorzitter relatief vaak in een underdogpositie. Zo schetste Crombez een tamelijk somber beeld van een toekomst waarin jongeren zich moeten schamen om een voedselpakket te gaan ophalen of niet aan een job geraken. “Dat is niet de samenleving die wij willen”, stelde Combrez.

“De geschiedenis toont aan dat, in nieuwe tijden, wij er altijd voor zorgen dat een menswaardig en gelukkig leven niet iets is voor enkelen, maar voor iedereen. De geschiedenis toont aan dat het in nieuwe tijden socialisten zijn die ervoor zorgen dat de geschiedenis de juiste kant opgaat”, zei Crombez.

“Vooruitgang en sociale bescherming” moeten volgens hem samengaan. Doch, “het rare is dat wij alleen staan met dat inzicht”, stelde de nieuwe underdog. “Maar dat moet ons des te meer moed geven. Dus heb de moed van de overtuiging. Weg met de schroom!”.

Crombez: “Jullie zullen ons niet temmen”

De sp.a-voorzitter formuleerde ook een aantal nieuwe voorstellen. De kernboodschap van zijn “nieuw socialisme”: een socialisme “waarin elk uur telt voor loon, voor sociale rechten en voor pensioen”.

Doch, ook hierna kroop Crombez in ‘zijn’ underdogpositie. “Aan al die anderen die graag tegen ons samenspannen zeg ik: het nieuw socialisme zullen jullie niet bedwingen. Het nieuwe socialisme zullen jullie niet stoppen. Niet met ons. Jullie zullen ons niet temmen!”, stelde de voorzitter fors.