Er keerden slechts vijf ‘foreign terrorist fighters’ terug uit Syrië of Irak vorig jaar. Dat brengt De Tijd en bevestigt Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA). “Volgens onze informatie zitten er nog 150 Belgische strijders in dat gebied”, zo informeert Jambon VRT NWS. “We houden er rekening mee dat die in theorie allemaal zouden kunnen terugkeren. Maar momenteel is dat maar druppelsgewijs en met mondjesmaat”. Ook vertrekken er minder Belgische jihadisten naar het Midden-Oosten, zo blijkt verder.

Nu IS flink is teruggedrongen in Irak en Syrië, werd verwacht dat veel Belgische jihadisten zouden terugkeren naar België. Maar voorlopig is de grote terugkeer nog niet ingezet. “Er waren twee scenario’s op het moment dat IS onder grote militaire druk kwam te staan”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. “Ofwel kwamen de strijders massaal terug, ofwel streden ze tot de laatste gevallen is”.

Nog 150

Als alle Belgische jihadisten ineens zouden terugkeren, zouden dat naar schatting maximaal zo’n 150 extra moslimextremisten betekenen in België. Het gaat hierbij tevens niet enkel over mannelijke strijders, maar ook over vrouwen en minderjarigen van 12-18 jaar. Bovendien kan een deel hiervan reeds gesneuveld zijn. Maar, “we houden er rekening mee, of zijn voorbereid, dat ze allemaal zouden kunnen terugkeren. Maar op dit moment is dat maar druppelsgewijs of met mondjesmaat gebeurd”, aldus Jambon.

Ook op te merken: de beweging in de omgekeerde richting lijkt ook stil te vallen. Vanuit België vertrekken nauwelijks nog islamisten naar de regio. “Vorig jaar probeerden vijf mensen te vertrekken, vier zijn daarin geslaagd. Maar dat is niet om zich aan te sluiten bij IS, wel om zich naar de regio te begeven”, aldus Jambon. Maar ook niet mensen die niet aansluiten bij IS volgt men wel op bij Staatsveiligheid.

Belgische jihadisten gevangen in Irak

Tarik Jadaoun, een gevangengenomen Belgische IS-strijder gevangen in Irak, bleek eind september in strijd met eerdere berichten nog te leven. Hij zou tijdens de slag om Mosoel gevangen zijn genomen. In een recent interview met VRT-reporter Rudi Vranckx liet de gevangen jihadist weten dat hij “info heeft waar de Belgische diensten grote zaken mee kunnen bereiken”. Het zou onder meer gaan over “mannen […] die zich verstoppen in het Westen”.

Maar Jambon was hiervan vorige maand weinig onder de indruk“Het is niet nodig om iemand naar hier te halen om de informatie te kennen”, aldus de minister. “We kunnen bijvoorbeeld rogatoire commissies naar ginds sturen en de man daar op de rooster te leggen. De Staatsveiligheid moet dat evalueren. Want het is ook niet zeker of die mannen écht informatie hebben of zich gewoon interessant willen maken”.