In de Franse krant Le Monde reageren 100 vooraanstaande Franse vrouwen in een open brief op de #MeToo-beweging. Volgens hen is de slinger in deze te ver doorgeslagen en is de hele heisa verworden tot een heksenjacht die “totalitaire kenmerken” aanneemt. Zij schrijven dat ze de “mannenhaat verwerpen” en “het recht verdedigen om avances te maken, wat een essentieel onderdeel vormt van de seksuele vrijheid”.

Wat begon met getuigenissen over seksueel overschrijdend gedrag tegen filmproducent Harvey Weinstein, leidde al snel tot de wereldwijde #MeToo-beweging. Daarmee wilden vrouwen aantonen dat ook zij het slachtoffer waren van seksueel overschrijdend gedrag. In Vlaanderen leidde dit onder meer tot aanklachten tegen Bart De Pauw. Volgens de Franse actrice Catherine Deneuve en 99 andere vooraanstaande Franse vrouwen is de slinger in dat debat nu te ver doorgeslagen.

“Stuntelig en hardnekkig geflirt is geen misdaad”

“Verkrachting is een misdaad, maar stuntelig en hardnekkig geflirt is dat niet”, zo begint de brief. Volgens de ondertekenaars was de bewustwording als gevolg van de zaak Weinstein in eerste instantie een goede zaak, maar nu is de slinger volgens hen te ver doorgeslagen. De hetze zou kenmerken vertonen van een nieuw soort “puritanisme” dat vrouwen “tot eeuwige slachtoffers” wil maken.

De ondertekenaars stellen dat de #MeToo-heisa geleid heeft tot “een campagne van openbare aanklachten die individuen op hetzelfde niveau brengt als seksuele misbruikers”, zonder dat deze mensen zich kunnen verdedigen. “Deze snelle gerechtigheid heeft al slachtoffers gemaakt, mannen die gestraft werden in de uitoefening van hun beroep of gedwongen waren om ontslag te nemen […] omdat ze de fout begingen om te flirten met een vrouw wiens aantrekking niet wederkerig was.”

“Deze koorts om de ‘varkens ‘ naar het slachthuis te sturen, in plaats van vrouwen te helpen zich te versterken, dient eigenlijk de belangen van de vijanden van seksuele vrijheid“, zo stellen de schrijfsters. “religieuze extremisten, de ergste reactionairen en degenen die geloven […] dat vrouwen ‘speciale’ wezens, kinderen met volwassen gezichten, zijn.”

“Patriarchaat”

Voorts zijn volgens de ondertekenaars de druk op mannen om ‘mea culpa’ te slaan, in hun verleden “wangedrag” te erkennen en de daarbij horende openbare belijdenis en de invasie van de privésfeer tekenend voor het klimaat van een totalitaire samenleving. Een vrouw die hieraan niet meewerkt wordt verweten een “smerige medeplichtige van het ‘patriarchaat’ te zijn”.

“Wij verdedigen de vrijheid om avances te maken, die essentieel is voor de seksuele vrijheid”, aldus de auteurs. Volgens hen is men na de #MeToo-heisa voldoende geïnformeerd om toe te geven dat de “seksuele drijfveer van nature beledigend en wreed is”, maar is men ook “slim genoeg om onhandig geflirt niet te verwarren met seksuele agressie”. 

“Wij herkennen onszelf niet in dit feminisme dat het gelaat aanneemt van haat tegen mannen en seksualiteit. Wij zijn van mening dat de vrijheid om nee te zeggen tegen een seksueel voorstel niet zonder de vrijheid tot seksuele avances bestaat”, zo besluiten de vrouwen.

“Discriminatie”

Niet iedereen is opgezet met de kritiek van de Franse vrouwen. “Het is heel goed dat het maatschappelijk debat wordt gevoerd over de #MeToo-beweging. Maar Deneuve  gaat wel heel kort door de bocht.  Door hun punt zo provocatief te stellen lijkt het alsof Catherine Deneuve en haar medeondertekenaars van de open brief in ‘Le Monde’ niet beseffen dat vrouwen al eeuwenlang gediscrimineerd worden in machtsrelaties”, zegt Vlaams actrice Marijke Pinoy tegen VRT Nieuws.

Pinoy vindt dat Deneuve met haar brief een hele groep van vrouwen schoffeert die nu naar buiten komen met hun verhalen van discriminatie en grensoverschrijdend gedrag. “De MeToo-beweging blijft heel straf.  Het is jammer dat Deneuve en andere vrouwen het belang ervan nu minimaliseren”, aldus Pinoy.