“Een hartverscheurende keuze”, zo noemt Jinnih Beels haar keuze voor sp.a na het opsplitsen van Samen, de afgesprongen kartellijst van sp.a en Groen. Beels zal als onafhankelijke opkomen voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober op de lijst van sp.a. Het is nog niet duidelijk welke plaats op de sp.a-lijst Beels krijgt. Op de Samen-lijst had ze de tweede plaats, net na Antwerps lijsttrekker Wouter Van Besien (Groen) en voor Tom Meeuws (sp.a).

“Het was een hartverscheurende keuze, want ik leerde Groen de afgelopen maanden appreciëren”, zegt Beels in de Gazet Van Antwerpen. “Maar ik heb uiteindelijk gekozen om als onafhankelijke op de sp.a-lijst te staan”.

Beels bij sp.a

De keuze van Beels is niet geheel onverwacht. Het was de omstreden socialist Meeuws die Beels binnenhaalde bij Samen. “We wensten Jinnih er graag bij”, zei Meeuws op persconferentie. “Ik was dan ook blij dat ze ‘ja’ zei.” John Crombez, sp.a-partijvoorzitter, voegde daaraan toe: “Want iedereen was onder de indruk van haar”. De Standaard maakte tevens gewag van een regeling door de sp.a rond een job voor Beels bij de Socialistische Mututaliteiten na haar vertrek bij de Mechelse politie, al werd dat later verwijderd.

Ik heb sympathie voor zowel sp.a als Groen, maar bij sp.a spreken iets meer thema’s me aan. Zoals veiligheid, waarvan iedereen weet dat het mijn dada is”, aldus Beels. Eerder kwam uit dat sp.a lichte druk zou uitgeoefend hebben bij de creatie van Samen op Groen inzake het vasthouden aan GAS-boetes. Sp.a, in tegenstelling tot Groen, is steeds ondubbelzinnige voorstander geweest van GAS-boetes als ordehandhavingsinstrument.

(Lees verder onder de tweet.)

https://twitter.com/PhRoose/status/954097547391524864

Beels kreeg alvast gelukwensen van Groen. “Blij dat ze in de politiek blijft”, vindt Van Besien. “Goede zaak voor het politiek debat in Antwerpen.”

Factuurgate

De laatste onthullingen over Tom Meeuws, de voormalige kopman in Antwerpen voor sp.a in de linkse lijst ‘Samen’, zijn er te veel aan geweest, zo bleek woensdag. Na het nieuws hield Groen een nationaal crisisoverleg over ‘Factuurgate’ of de zaak-Meeuws. Meeuws zou namelijk tijdens zijn tijd als lokale directeur van De Lijn gesjoemeld hebben met facturen. De ecologisten van Antwerps lijsttrekker Wouter Van Besien hebben tijdens die vergadering besloten om de stekker te trekken uit Samen.

De Antwerpse lijsttrekker voor CD&V, Kris Peeters (die eind 2016 naar Antwerpen verhuisde), zei eerder deze week tegenover de VRT dat de “Antwerpenaar […] hiernaar [kijkt] met plaatsvervangende schaamte”, aldus de huidige vice-premier. “Voor mij is het absoluut belangrijk dat de campagne in Antwerpen over inhoud gaat en dat het geen moddercampagne wordt, want dat kunnen we missen als kiespijn en ook de Antwerpenaar kan dat niet appreciëren”.

Filip Dewinter, kandidaat-burgemeester voor het Vlaams Belang te Antwerpen, zei echter eerder deze week op VTM dat “er nog verhalen [komen] over Tom Meeuws”. De rechtsnationalist verwees hierbij naar Meeuws’ periode als kabinetchef bij Antwerps oud-schepen Chantal Pauwels (destijds Agalev, thans Groen) en de samenwerking met een reclamebureau. Dit betreft evenwel een oud zeer, uit 2003, toen Pauwels en haar toenmalige collega-schepen Erwin Pairon (Agalev) reclamebureau Choco inhuurde voor een communicatieplan over milieu, voor 74.367 euro. Pauwels spendeerde echter 93.930 euro.