De onafhankelijkheidspartijen Samen voor Catalonië en Republikeins Links willen dat Carles Puigdemont zichzelf als minister-president van Catalonië gaat opvolgen. Ook de extreemlinkse CUP stemt in met de herbenoeming van Puigdemont.

Gisterenavond raakten de nummer twee van Republikeins Links, Marta Rovira, en Puigdemont het tijdens een diner in Brussel eens over wie de volgende Catalaanse regering moet leiden. Rovira moest naar Brussel afreizen omdat de nummer één van de partij tot op heden nog steeds in voorlopige hechtenis zit voor onder andere rebellie.

Meerderheid voor de onafhankelijkheidspartijen

Hoewel de liberale anti-onafhankelijkheidspartij Ciudadanos de grote winnaar van de verkiezingen werd, kan de partij maar weinig doen met de gewonnen zetels. Zo behield het onafhankelijkheidsblok immers zijn meerderheid in parlement.

Samen voor Catalonië en Republikeins Links kunnen ook rekenen op de steun van de extreemlinkse CUP. “Onze vier parlementsleden zullen de installatie van een republikeinse regering niet blokkeren”, stelt één van de parlementsleden. Daardoor gaat het parlement akkoord met de terugkeer van Puigdemont en zijn herbenoeming.

Pad vol wolfijzers en schietgeweren wenkt

De installatie van Puigdemont lijkt echter niet van een leien dakje te gaan verlopen. Zo moet eerst het Catalaanse parlement nog worden beëdigd. Dit zou volgende week woensdag moeten doorgaan. Daaropvolgend kiest het parlement een nieuw presidium waaronder een nieuwe parlementsvoorzitter. Deze zou dan na het voeren van gesprekken met de verschillende partijen binnen de tien dagen een kandidaat-premier moeten voorstellen.

De laatste voorwaarde is echter de moeilijkste. Puigdemont moet voor zijn benoeming immers een toespraak houden in het Catalaanse parlement. Vanaf de politicus echter een voet op Spaanse grond zet, riskeert hij het om te worden opgepakt. Tussenoplossingen zoals een toespraak per videoverbinding of een ander parlementslid zijn tekst laten voorlezen, zijn niet per definitie wettelijk.

Rol voor het Vlaams Parlement?

De N-VA wil dat Puigdemont naar het Vlaams Parlement komt. Doch, coalitiepartners Open Vld en CD&V zien dit liever niet gebeuren. “We moeten opletten dat we door Puigdemont uit te nodigen niet de indruk wekken dat Vlaanderen achter zijn separatistisch discours staat”, stelt een anonieme bron tegenover De Morgen.

Bij de N-VA valt er echter een ander geluid te horen. Zo stellen N-VA-fractieleider Matthias Diependaele en parlementslid Karl Vanlouwe dat “Er […] eerder al [was] afgesproken om de Spaanse ambassadrice uit te nodigen. Omdat we vinden dat beide kanten van het verhaal moeten gehoord worden, hebben we inderdaad voorgesteld om Puigdemont uit te nodigen”.

“Het is toch niet meer dan eerlijk dat we beide kanten horen? Het hoeft daarom niet per se Puigdemont te zijn, maar ook de Catalaanse kant moet gehoord worden”, zegt de N-VA-fractieleider tegen De Morgen. “Het raakt misschien een beetje ondergesneeuwd, maar vergeet niet dat er in Catalonië nog steeds politici zitten opgesloten omwille van het verkondigen van hun mening”, aldus Diependaele.

1 REACTIE