De Catalaanse ex-minister-president Carles Puigdemont heeft dan toch geen aanvraag ingediend in het Vlaams Parlement om van daaruit zijn eedaflegging te geven.

De zaak werd intern aangekaart het Vlaams Parlement. Nu blijkt dus dat Puigdemont geen aanvraag heeft ingediend, hij zou dat overigens niet van plan zijn. Daarnaast is er geen sprake van een uitnodiging door eender welke fractie in het Vlaams Parlement.

Bart De Wever: “Berichtgeving niet juist”

Dat alles spreekt een eerder bericht van het Spaanse persagentschap EFE tegen. Volgens EFE onderhandelde Puigdemont met de N-VA om morgen zijn inhuldigingsspeech vanuit het Vlaams Parlement te geven. Bart De Wever (N-VA) noemde die berichtgeving eerder al “niet juist”. De Wever stelde dat het Bureau van Vlaams Parlement over een eventuele aanvraag moest oordelen.

Er kwam meteen kritiek op de geruchten. De fractieleider van Open Vld, Bart Somers, vroeg duidelijkheid aan parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA). Maar Puigdemont heeft dus geen aanvraag ingediend, zo blijkt nu.

Puigdemont moet aanwezig zijn in Catalaans Parlement

Aanstaande dinsdag zal het nieuw verkozen Catalaanse parlement – overwegend bemand door nationalisten – samen komen en een nieuwe minister-president aanstellen. Carles Puigdemont is de enige kandidaat voor de functie, maar die kan niet zomaar naar Spanje komen wegens het Spaanse arrestatiebevel dat tegen hem loopt. Het Europese mandaat tot aanhouding is evenwel reeds ingetrokken.

Het Spaans Grondwettelijk Hof deed echter een uitspraak die bepaalt dat Puigdemont enkel minister-president kan worden van de Catalaanse deelstaat als hij in levende lijve de eed aflegt in het parlement. Een eed afleggen vanuit België (en dus van hieruit besturen) mag niet. Voorlopig wordt de eedaflegging opgeschort. Puigdemont liet eerder deze week begrijpen dat hij wel zou willen terugkeren om de eed af te leggen in zijn vaderland, maar alleen als dit “zonder risico” op arrestatie zou zijn.

2 REACTIES

  1. Indien Puigdemont het ernstig meent met de onafhankelijkheid van Catalonië, dan ben ik zo vrij hem te adviseren dringend een andere raadgever te zoeken. Wie vooruit wil gaan kiest niet voor een politicus die Vlaamse welvaart blokkeert in het parlement en de regering. Wat zou er gebeurd zijn indien BDW verkozen was in Catalonië? Juist ! Bart en N-VA zouden in het Catalaans parlement tegen de onafhankelijkheid gestemd hebben, net zoals N-VA tegen de splitsing van BHV heeft gestemd ! En dan zou BDW met N-VA in een coalitie zitten met de franquist Rajoy.

Comments are closed.