Afgelopen nacht zijn nog eens negen mensen omgekomen, terwijl de demonstraties in Iran hun zesde dag ingaan. President Hassan Rouhani heeft op zondag opgeroepen tot kalmte. Intussen begint de Iraanse politie harder terug te slaan.

Volgens de Iraanse staatstelevisie kwamen zes demonstranten om het leven toen zij een politiebureau in Qahderijan probeerden te bestormen. Daarnaast zouden ook een elfjarige jongen en een twintigjarige man gedood zijn in Khomeinishahr. In Najafabad kwam een lid van Revolutionaire Garde om het leven. Volgens de staatstelevisie werden de laatstgenoemde drie doden neergeschoten door jachtgeweren, veelvoorkomend in het Iraanse platteland.

Dodental 21

Met deze nieuwe slachtoffers komt het dodental van de demonstraties op 21 te staan. De demonstraties begonnen op donderdag in de noordoostelijke stad Mashhad, grotendeels als gevolg van de stijgende kosten van levensonderhoud en de zwakke economie. Daarna verspreidden de protesten zich snel over het land en kregen zij snel een politieke dimensie. De demonstranten richtten ze zich steeds meer tegen Ayatollah Khamenei en president Hassan Rouhani.

Volgens BBC Persian wordt er op veel plaatsen opgeroepen tot een einde van het klerikale bestuur in Iran. Zo zijn er slogans te horen als “dood aan Khamenei”, “weg met de dictator” en “wij willen geen islamitische republiek”. Her en der waren ook slogans te horen die steun betuigden aan de monarchie en de afgezette shah.

Er was ook ongenoegen te horen over de interventies door Iran in het buitenland. “Niet Gaza, niet Libanon, mijn leven voor Iran”, was een van de gehoorde slogans. Volgens de betogers hecht de Iraanse regering meer belang aan buitenlandse dan aan binnenlandse kwesties.

Reactie autoriteiten

Intussen begint de Iraanse politie harder op te treden tegen de betogers. In Teheran zijn meer dan 450 betogers opgepakt in de afgelopen drie dagen. De afgevaardigde gouverneur van Teheran Ali Asghar Naserbakht zegt dat 200 mensen op zaterdag gearresteerd werden, 150 op zondag en en nog eens 100 op maandag. Hij voegde eraan toe dat hij in Teheran geen hulp van de Revolutionaire Garde nodig heeft.

De schaal en de snelheid waarmee de betogingen zich over Iran verspreid hebben heeft voor veel verbazing gezorgd. Men spreekt over de grootste betoging sinds 2009. Op zondag werden verschillende sociale media zoals Telegram en Instagram geblokkeerd in Iran.

De Iraanse leiders lijken vooralsnog iets meer begrip te hebben voor de grieven van de demonstranten dan voorheen in 2009. Op zondag zei Rouhani: Mensen zijn volledig vrij in het bekritiseren van de overheid of in het protesteren. Maar kritiek is iets anders dan geweld en vernietiging van eigendommen […] De overheid tolereert zeker geen vernietiging van openbaar bezit of maatschappelijke orde. Als er onzekerheid is, kunnen er dan banen worden gecreëerd? Zal de economische situatie van de mensen verbeteren?” De Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei heeft nog niet gereageerd.

6 REACTIES

 1. Als dit zou lukken is dit het begin van het einde van de politieke islam, de moderne politieke islam is immers gestart in Iran. Maar ik ben niet erg optimistisch.

  • “de moderne politieke islam is immers gestart in Iran.”

   Helaas, neen. De ‘politieke’ islam is een pleonasme; de politieke doctrine is inherent verbonden met het islamitische geloof. Een jammerlijk gevolg van het feit dat de (zogenaamde) profeet Mohammed niet alleen een spiritueel maar ook een wereldlijk gezag uitoefende (en met het zwaard verspreidde). In de moderne tijd zijn er twee belangrijke ideologen die een reactionaire beweging in gang hebben gezet: Ibn Abd al-Wahhaab (1703-1792) in Saoedi-Arabië en Sayyid Qutb (1906-1966), één van de stichters van de Moslimbroederschap in Egypte.

   • Daar heb je gelijk in Oder, daarom had ik ook het woord “moderne” gebruikt. Daarmee bedoel ik, dat de Islamitische Revolutie in Iran wou bewijzen dat de islam een formule kan bieden om een modern lijkend regime te maken dat een groot land kan besturen. De islam is in wezen inderdaad een politieke doctrine, maar weinig regimes in de Islamitische cultuurkring geloofden daar toen nog in, en secularisme leek het pleit te winnen door nationalisme, socialisme, democratie etc… als uitganspunt te nemen (bv Nasser, de Baath partij). Khomeiny bracht echter weer de Islam en Sharia als uitganspunt in de mode. Er waren natuurlijk de Moslimbroeders, maar die bleven buiten de regeringen (toen), en het huis van Saoud, maar dat had weinig aantrekkingskracht. Verder hoop ik ook dat de moedige Persen zich bevrijden van die middeleeuwse onzin.

 2. Doet dit niemand terugdenken aan het begin van de protesten in Syrië een aantal jaren geleden?
  Ik denk dat dit gesponsord is door de VS, Israël en Saoedi-Arabië.
  De timing is niet toevallig. IS is op het terrein verslagen en de grote winnaars zijn Rusland, Iran en Hezbollah. En er is een Sjiitische as van de Perzische Golf tot aan de Middellandse-Zee gecreëerd van Iran doorheen Irak, Syrië en eindigend in Libanon.
  (Dit verzwijgt men nogal graag in onze propaganda media)
  De coalitie onder leiding van de VS is totaal niet in zijn strategisch opzet geslaagd en er is het tegenovergestelde bereikt van wat ze wilden.
  Maar omdat de VS, Israël en S-A hun verlies niet kunnen aanvaarden, blijven ze provoceren. Daarom kondigt Trump aan dat de VS wil dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël wordt.
  Maar Hezbollah gaat niet in op de provocatie.
  Dus gaan ze nog een stapje verder en proberen ze een revolutie op poten te zetten in Iran. Net zoals ze dit gedaan hebben in Oekraïne.

Comments are closed.