Afgelopen nacht zijn nog eens negen mensen omgekomen, terwijl de demonstraties in Iran hun zesde dag ingaan. President Hassan Rouhani heeft op zondag opgeroepen tot kalmte. Intussen begint de Iraanse politie harder terug te slaan.

Volgens de Iraanse staatstelevisie kwamen zes demonstranten om het leven toen zij een politiebureau in Qahderijan probeerden te bestormen. Daarnaast zouden ook een elfjarige jongen en een twintigjarige man gedood zijn in Khomeinishahr. In Najafabad kwam een lid van Revolutionaire Garde om het leven. Volgens de staatstelevisie werden de laatstgenoemde drie doden neergeschoten door jachtgeweren, veelvoorkomend in het Iraanse platteland.

Dodental 21

Met deze nieuwe slachtoffers komt het dodental van de demonstraties op 21 te staan. De demonstraties begonnen op donderdag in de noordoostelijke stad Mashhad, grotendeels als gevolg van de stijgende kosten van levensonderhoud en de zwakke economie. Daarna verspreidden de protesten zich snel over het land en kregen zij snel een politieke dimensie. De demonstranten richtten ze zich steeds meer tegen Ayatollah Khamenei en president Hassan Rouhani.

Volgens BBC Persian wordt er op veel plaatsen opgeroepen tot een einde van het klerikale bestuur in Iran. Zo zijn er slogans te horen als “dood aan Khamenei”, “weg met de dictator” en “wij willen geen islamitische republiek”. Her en der waren ook slogans te horen die steun betuigden aan de monarchie en de afgezette shah.

Er was ook ongenoegen te horen over de interventies door Iran in het buitenland. “Niet Gaza, niet Libanon, mijn leven voor Iran”, was een van de gehoorde slogans. Volgens de betogers hecht de Iraanse regering meer belang aan buitenlandse dan aan binnenlandse kwesties.

Reactie autoriteiten

Intussen begint de Iraanse politie harder op te treden tegen de betogers. In Teheran zijn meer dan 450 betogers opgepakt in de afgelopen drie dagen. De afgevaardigde gouverneur van Teheran Ali Asghar Naserbakht zegt dat 200 mensen op zaterdag gearresteerd werden, 150 op zondag en en nog eens 100 op maandag. Hij voegde eraan toe dat hij in Teheran geen hulp van de Revolutionaire Garde nodig heeft.

De schaal en de snelheid waarmee de betogingen zich over Iran verspreid hebben heeft voor veel verbazing gezorgd. Men spreekt over de grootste betoging sinds 2009. Op zondag werden verschillende sociale media zoals Telegram en Instagram geblokkeerd in Iran.

De Iraanse leiders lijken vooralsnog iets meer begrip te hebben voor de grieven van de demonstranten dan voorheen in 2009. Op zondag zei Rouhani: Mensen zijn volledig vrij in het bekritiseren van de overheid of in het protesteren. Maar kritiek is iets anders dan geweld en vernietiging van eigendommen […] De overheid tolereert zeker geen vernietiging van openbaar bezit of maatschappelijke orde. Als er onzekerheid is, kunnen er dan banen worden gecreëerd? Zal de economische situatie van de mensen verbeteren?” De Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei heeft nog niet gereageerd.